Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκέμβριος, 2008

Νέες θητείες στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστσίας Δεδομένων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ΕΕ ανανέωσαν την θητεία του Peter Hustinx (για άλλα 5 έτη) στη θέση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστσίας Δεδομένων. Ο Αναπληρωτής του κ. Bayo Delgado όμως δεν ήταν εκ νέου υποψήφιος και έτσι στη θέση του τοποθετήθηκε ο κ. Butarelli (πρώην γενικός γραμματέας της Ιταλικής Αρχής και πρόεδρος της Κοινής Εποπτικής Αρχής Schengen).

Δελτίο τύπου
Eυχόμαστε και στους δύο καλή επιτυχία στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. 

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Προσφυγή Γερμανίας κατά Ιταλίας για ναζιστικές αποζημιώσεις (και υπόθεση Διστόμου)

Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης προσέφυγε στις 23 Δεκεμβρίου 2008 η Γερμανία εναντίον της Ιταλίας. Ο λόγος είναι ότι τα ιταλικά δικαστήρια αναγνωρίζουν ότι έχουν δικαιοδοσία σε μια σειρά δικών για αποζημιώσεις που φέρεται να οφείλει το γερμανικό δημόσιο και αφορούν το ναζιστικό καθεστώς. Η Γερμανία ισχυρίζεται ότι η Ιταλία παραβιάζει με αυτόν τον τρόπο το διεθνές δίκαιο που επιβάλλει την αναγνώριση της δικαιοδοσίας ως μέρος της εδαφικής κυριαρχίας του κράτους. Δηλαδή ισχυρίζεται ότι οι υποθέσεις θα πρέπει να δικαστούν από γερμανικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά και όπως φαίνεται από το πλήρες κείμενο της Προσφυγής της Γερμανίας κατά της Ιταλίας, η υπόθεση έχει και "ελληνικό" ενδιαφέρον. Η Προσφυγή της Γερμανίας ψέγει τα Ιταλικά δικαστήρια επειδή δέχθηκαν την εκτέλεση των αποφάσεων σχετικά με τις αποζημιώσεις για την σφαγή του Διστόμου. 
Ο σκοπός βέβαια ειναι οι δίκες να εκδικαστούν από Γερμανικά δικαστήρια.

Πνευματική ιδιοκτησία: αναπαραγωγή κινηματογραφικών έργων

Άρθρο 23 Ν.2121/1993: Αναπαραγωγή κινηματογραφικών έργωνΕπιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας, η αναπαραγωγή κινηματογραφικής ταινίας με το σκοπό της διατήρησής της στο Εθνικό Κινηματογραφικό Αρχείο, όταν ο δικαιούχος της πνευματικής ιδιοκτησίας αρνιέται καταχρηστικά να την επιτρέψει και εφόσον πρόκειται για έργο ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας.
_________
Ο κανόνας αφορά εξειδίκευση της ρήτρας καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος περισσότερο και λιγότερο μια περίπτωση fair use. Ρητά αναφέρεται η καταχρηστική άρνηση του δικαιούχου κινηματογραφικής ταινίας. Η διαδικασία της προηγούμενης έγκρισης του Υπουργού και μάλιστα μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Κινηματογραφίας φαίνεται υπερβολική γραφειοκρατεία ενόψει του σκοπού που είναι απλώς η αναπαραγωγή για το Εθνικό Κινηματογραφικό Αρχείο.
Ωστόσο, η διάταξη δεν εισάγει την αποκλειστική περίπτωση fair use για κινημα…

Τριμελές Εφετείο Αθήνας: καταδίκη για αντισημιτικό βιβλίο

Απόφαση 8705/2007
[...] Από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης που εξετάστηκαν ενόρκως στο ακροατήριο, τα έγγραφα που αναγνώστηκαν και αναφέρονται στα πρακτκά, τις απολογίες των κατηγορουμένων και την όλη αποδεικτική διαδικασία αποδείχθηκαν τα ακόλουθα: Στις *** εκδόθηκε στην Αθήνα από τις εκδόσεις "***" και κυκλοφόρησε, κυκλοφορεί δε από τότε, το βιβλίο που συνέγραψε ο κατηγορούμενος ***, με το τίτλο "***". Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται πέντε κεφάλαια που αναφέρονται σύμφωνα με τον πίνακα των περιεχομένων του (σελ. **) στη Θρησκεία των Εβραίων (έγκλημα και μισανθρωπισμός), στα πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών (Σατανικόν σχέδιον) , στον Εβραιοσιωνισμό (σκοπός και τακτική), στις Εβραϊκές συνωμοσίες (Προπαγάνδα και πραγματικότης), στο Ολοκαύτωμα ( Η απόδειξη του ψεύδους) και σε Προσάρτημα - Επίλογο. Παρά την επισήμανση του βιβλίο ότι αυτό αναφέρεται, με σκοπό την αποκάλυψη της αλήθειας, στον Εβραιοσιωνισμό, τον οποίο ορίζει ως πολιτικοθρησκευτιό συν…

Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας: καταδίκη για αντισημιτικό δημοσίευμα

ΑΠΟΦΑΣΗ 16819/2008

[...] Από την κύρια αποδεικτική διαδικασία και τα έγγραφα των οποίων έγινε η ανάγνωση στο ακροατήριο, καθώς και από τις καταθέσεις των μαρτύρων υπερασπίσεως και κατηγορίας που εξετάστηκαν νομότυπα στο ακροατήριο, σε συνδυασμό με την απολογία των κατηγορουμένων και την εν γένει συζήτηση της υποθέσεως, προέκυψε και το Δικαστήριο πείστηκε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν τελέσει την πράξη που τους αποδίδει το κατηγορητήριο, διότι αποδείχθηκε: η αντικειμενική υπόσταση του άνω αδικήματος του άρθρου 2 του Ν.927/79, πληρώνεται με μόνη την δημόσια έκφραση (εκφορά) ιδεών για κάποιο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων, οι οποίες όμως είναι προσβλητικές λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους ή λόγω του θρησκεύματός τους. Δεν απαιτείται ούτε προτροπή σε πράξεις ή ενέργειες ούτε οργανωμένη προσπάθεια για προβολή των ιδεών και την προσβολή του προσώπου. Η έκφραση ιδεών πρέπει να είναι δημόσια και μπορεί να γίνει "είτε προφορικά είτε με τον τύπο ή με γραπτά κείμενα ή εικονογραφήσεις ή με…

Πνευματική ιδιοκτησία: ελεύθερη αναπαραγωγή από βιβλιοθήκες και αρχεία

Άρθρο 22 ν.2121/1993 : Αναπαραγωγή από βιβλιοθήκες και αρχείαΕπιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, η αναπαραγωγή ενός πρόσθετου αντιτύπου από μη κερδοσκοπικές βιβλιοθήκες ή αρχεία, που έχουν αντίτυπο του έργου στην μόνιμη συλλογή τους, προκειμένου να διατηρήσουν το αντίτυπο αυτό ή να το μεταβιβάσουν σε άλλη, μη κερδοσκοπική, βιβλιοθήκη ή αρχείο. Η αναπαραγωγή επιτρέπεται μόνο αν είναι αδύνατη η προμήθεια ενός τέτοιου αντιτύπου από την αγορά σε σύντομο χρόνο και με εύλογους όρους.
______________Στο σύνολο των κανόνων της άνευ άδειας του δημιουργού χωρίς αναπαραγωγή αμοιβής περιλαμβάνεται και αυτή η διάταξη για τις "βιβλιοθήκες" και τα "αρχεία".Δεν αφορά τις δημόσιες βιβλιοθήκες και τα κρατικά αρχεία, αλλα στις "μη κερδοσκοπικές". Άρα και η βιβλιοθήκη ενός ωδείου ή ενός σχολείου, ιδιωτικού ή μη, στο μέτρο που δεν υπάρχει συνδρομή, μπορεί να διατηρεί ένα αντίτυπο του βιβλίου, εφόσον όμως πληρούται και η αυστηρή προϋπόθεση του δεύτερου …

Το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Μ.Βατοπεδίου (πλήρες κείμενο)

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε pdf το πλήρες κείμενο του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου (ημ/νία έκδοσης 15.12.2008).
Το Πόρισμα
Να ευχηθώ καλή ανάγνωση στους πραγματικούς υπέρμαχους της διαφάνειας που είναι βέβαιο ότι θα το ξεκοκκαλίσουν και θα το σχολιάσουν σημείο προς σημείο (είναι 388 σελίδες). 

Η ελευθερία της έκφρασης προϋποθέτει να σέβεσαι την ελευθερία και να έχεις κάτι να εκφράσεις

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πιο άστοχη "παρέμβαση" από τη διακοπή μιας παράστασης που μιλάει, με όλον τον δυνατό συμβολισμό,  για το φόνο των παιδιών, από μία ομάδα που θέλει να καταγγείλει, επίσης με συμβολικό τρόπο, τον φόνο των παιδιών.

Ζω στα Εξάρχεια και το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 επισκέφθηκα την Μήδεια 2. Την ώρα που συνέβαινε το περιστατικό, παρακολουθούσα τον φόνο των παιδιών επί σκηνής. Επιστρέφοντας στο σπίτι, μαθαίνοντας για το περιστατικό, αναλογίστηκα ότι τελικά ο πολιτισμός δεν έχει προχωρήσει και πάρα πολύ αυτές τις χιλιετίες που μας χωρίζουν από το μύθο της Μήδειας. Ευτυχώς που υπάρχει και η τέχνη για να το επιβεβαιώνει με ζωνταντό τρόπο.
Όταν διακόπτεις αυτή τη διαδικασία, αυτήν ειδικά την παράσταση των μόλις 60 λεπτών, διακόπτεις την επαφή σου με την πραγματικότητα. Ακυρώνεις οποιοδήποτε μήνυμα θέλεις να μεταδώσεις. Γιατί αγνοείς ότι η σκηνή το λέει  αρτιότερα από εσένα. Κι εσύ είσαι απλώς μία ενόχληση που ο "σκοπός" της  θα ξεχαστεί αύρ…

Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Πρόσβαση στα Έγγραφα

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε το κείμενο που πρόκειται να αποτελέσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Πρόσβαση στα επίσημα έγγραφα.

Πρόκειται για το πρώτο κείμενο Διεθνούς Δικαίου που θα διέπει τις υποχρεώσεις των κρατών να χορηγούν αντίγραφα των εγγράφων που τηρούν στα αρχεία τους. Ένα σημαντικό βήμα για ένα διεθνές πρότυπό διαφάνειας.

Η Σύμβαση θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις υπογραφεί από 10 τουλάχιστον κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρέπει να ξεκινήσει λοιπόν μία καμπάνια για την υπογραφή της και από την Ελλάδα.

Η Σύμβαση έχει υποστεί κριτική βέβαια, αλλά σε σχέση με το ελληνικό δίκαιο πρόσβασης στα έγγραφα θα αποτελέσει άλμα, διότι θα γίνει σαφές ότι δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπαλλήλου αν θα δίνει ή όχι πρόσβαση στα έγγραφα που τηρεί η υπηρεσία του και θα εξαλείψει τις προκαταλήψεις περί δήθεν "μυστικότητας" της δημόσιας διοίκησης που είναι γνωστό πόσο έχει στοιχίσει στην ποιότητα της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε…