Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απρίλιος, 2009

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ξύπνησε για να απαγορεύσει κάμερα στην εισοδό της

Ενώ κάθε εβδομάδα υπάρχει κι ένα σοβαρό ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων που απασχολεί την κοινωνία μας (κάμερες στους δρόμους, επωνυμοποίηση καρτοκινητών τηλεφώνων, άρση απορρήτου στο Διαδίκτυο, κάμερες φωτογράφησης εισερχομένων σε Τράπεζες) η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει κλείσει άτυπα εδώ και μήνες, αφού οι μόνες ανακοινώσεις που έχει εκδώσει είναι περί προσλήψεως μερικών ακόμη υπαλλήλων (κι αυτές κατά παράβαση δικής της απόφασης που είχε απαγορεύσει παλαιότερα στο ΑΣΕΠ την ανάρτηση σε δημόσια θέση ιστοσελίδας την ανάρτηση ονομάτων υποψηφίων).

Σήμερα όμως, η Αρχή "ξύπνησε" και έδωσε στη δημοσιότητα μια πολύ σοβαρή απόφαση (20-2009). Η πρεσβεία της Αυστραλίας ήθελε να τοποθετήσει κάμερες στην είσοδο του κτιρίου της έδρας της. Πρόκειται για το ίδιο κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: η Αρχή είναι στον 1ο και στον 5ο όροφο, ενώ η Πρεσβεία είναι στον 6ο και τον 7ο. Η Πρεσβεία ήθελε να βάλει κάμερες στην κεντρική είσοδο του κτιρ…

Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Στις 27 Απριλίου 2009 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δημοσιοποίησε Έγγραφο Έκθεσης Περιστατικών και υποβολής ερωτήσεων (διαθέσιμο μόνο στα γαλλικά) σε διάδικα μέρη σχετικά με την υπόθεση γάμου ομόφυλων προσώπων στην Γαλλία.

Ο γαλλικός Αστικός Κώδικας δεν προβλέπει την ετερότητα φύλου (όπως και ο Ελληνικός Αστικός Κώδικας) στις προϋποθέσεις σύναψης γάμου. Έτσι ένα ζευγάρι αξιοποιώντας την ουδετερότητα των διατάξεων σύναψε πολιτικό γάμο. Στη συνέχεια όμως, βρέθηκε ο -αναπόφευκτος- εισαγγελέας που ζήτησε την ακύρωση του γάμου. Η γαλλική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε -μέχρι και σε επίπεδο Αρείου Πάγου- ότι ο κατά τον Αστικό Κώδικα γάμος αφορά άτομα διαφορετικού φύλου. Το 2007 όμως, το ζευγάρι προσέβαλε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος περί σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής (8 ΕΣΔΑ)  σε συνδυασμό με το ατομικό διαίωμα σύναψης γάμου (12 ΕΣΔΑ) και όλα αυτά κα…

Η ΕΕΤΤ χαρίζει στον Υπουργό Εσωτερικών το euroelections.gr που είχε προκατοχυρώσει το ΠΑΣΟΚ

Με 22 παραβάσεις διοικητικών και συνταγματικών διατάξεων, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αποφάσισε στις 17 Μαρτίου 2009 να μην εκχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ το όνομα χώρου "euroelections.gr", η κατοχύρωση του οποίου ζητήθηκε από τον Μάη του 2008 και αποσκοπούσε στην δημιουργία ιστοσελίδας με το Μανιφέστο της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Ομάδας (PES). 
Τον Οκτώβρη του 2008, ο Υπουργός Εσωτερικών, ασκώντας παρέμβαση, διεκδίκησε το "euroelections.gr", παρόλο που ο Συνήγορος του Πολίτη έκρινε ότι ο όρος αυτός δεν περιλαμβάνεται στην εκλογική νομοθεσία και αποτελεί μια "αμιγώς ανεπίσημη λεκτική σύνθεση".
Παρακάτω ακολουθεί το χρονικό των 22 παραβάσεων στις οποίες περιέπεσε η ΕΕΤΤ προκειμένου να αφαιρεθεί  το εν λόγω Όνομα Χώρου από το ΠαΣοΚ και να αποδοθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών. 
Το ΠαΣοΚ ακολούθησε όλη τη διαδικασία για να αποδείξει ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την εκχώρηση ονομάτων χώρου δεν είναι επαρκές και ότι απαιτείται η διενέργεια δημ…