Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2011

Περηφάνια και προκατάληψη

Στο στόχαστρο των εκδηλώσεων του Athens Pride φέτος, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με τις απαράδεκτες λογοκριτικές αποφάσεις του. Οι διοργανωτές κατέθεσαν μάλιστα και ένα αίτημα για συνάντηση με τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής, το οποίο δεν γνωρίζουμε εάν απαντήθηκε. Εάν όμως δεν απαντήθηκε και δεν απαντηθεί εντος 50 ημερών από την κατάθεσή του, το Athens Pride θα πρέπει να προσφύγει για να λάβει τη σχετική ειδική αποζημίωση που προβλέπει το Σύνταγμα για τις δημόσιες υπηρεσίες που δεν απαντούν σε αιτήματα πολιτών.

Επίσης, η κίνηση όσον αφορά το Ε.Σ.Ρ. για να είναι και ολοκληρωμένη θεσμικά, θα πρέπει να συνοδευτεί από αίτημα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ώστε να ασκηθεί ο προβλεπόμενος κοινοβουλευτικός έλεγχος στην ανεξάρτητη αρχή, με κατάθεση υπομνήματος όλης της lgbt-φοβικής νομολογίας του Ε.Σ.Ρ. και αίτημα για λογοδοσία. Σε αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές μπορούν να καλέσουν και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα να καταθέσουν για τα ολισθήματα του Ε.Σ.Ρ.

Βεβαίως η λογοκρισία δεν επιβάλλεται μόνο από το Ε.Σ.Ρ. Η προβολή του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης ήταν "ανορεξική", όπως παρατηρεί η συντάκτης των "Νέων" (βλ. εδώ). Το πιο σοβαρό όμως ήταν στάση των "Αγανακτισμένων" της "άμεσης δημοκρατίας" στην πλατεία Συντάγματος. Για μένα, αυτό θα ήταν το τεστ για το εάν μιλούν όντως για δημοκρατία (με ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα για όλους) ή εάν απλώς είναι προσωπικά αγανακτισμένοι, γιατί εθίγησαν τα συμφέροντά τους από το μνημόνιο. Δεν υπάρχει δημοκρατικό κίνημα εάν δεν επιδεικνύει την αλληλεγγύη του προς τα άλλα δημοκρατικά κινήματα. Τελικά οι Αγανακτισμένοι δεν επέδειξαν τέτοιες ευαισθησίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων (βλ. εδώ), ο Στέφανος Αγέλαστος από την οργάνωση ColourYouth ξενυχτούσε τα τελευταία βράδια "για να πείσει τους Αγανακτισμένους ότι η παρέλαση δεν θα πρέπει να εμποδιστεί να περάσει από το Σύνταγμα"!!!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Λύο Καλοβυρνά (βλ. εδώ) "οι οργανωμένοι Αγανακτισμένοι δεν είχαν πρόβλημα να περάσει η παρέλαση από το Σύνταγμα" (σ.σ. λες και είναι τσιφλίκι τους η πλατεία και θα μπορούσαν να έχουν αντιρρήσεις) "αλλά δεν μπορούσαν να εγγυηθούν πώς θα αντιδράσει ο όχλος που συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος της πλατείας, όπου μέσα στο ετερόκλητο πλήθος μαζεύονται και χρυσαυγίτες". Πάντως κάποιοι χειροκρότησαν και υποδέχθηκαν την παρέλαση.

Αλλού διαβάζουμε για "μουδιασμένα" βλέμματα και "γραμμή επιφύλαξης" (βλ. εδώ).

Αυτή η άμεση "δημοκρατία" δεν πρόκειται να διασφαλίσει κατά κανέναν τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί προφανώς δεν την ενδιαφέρουν, όπως εξάλλου και σε κάθε σύστημα που καθένας εκπροσωπεί μόνον τον εαυτό του.

Αντίστοιχα βέβαια και οι αιρετοί, δεν τα πήγαν πολύ καλύτερα. Ο Δήμος Αθηναίων εκπροσωπήθηκε την κ. Φιλίνη, η οποία είναι αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων. Διότι, δυστυχώς ο Δήμος αντιλαμβάνεται το θέμα αυτό ως μια υπόθεση δημοσίων σχέσεων. Ο ίδιος ο δήμαρχος έλειπε σε ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ επένδυσε προεκλογικά στις lgbt ψήφους έχοντας στην ατζέντα του την αιγίδα του δήμου, αλλά αποφεύγοντας από τότε εντέχνως να δηλώσει εάν θα παρευρίσκετο στο pride.

Από πολιτικά κόμματα, παρόντα με περίπτερα ήταν οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Δημοκρατική Αριστερά (η οποία όμως διένειμε υλικό για την απαγόρευση των ... πυρηνικών), η Δράση, η Φιλελεύθερη Συμμαχία (οι οποίες είναι αντίθετες στην ποινικοποίηση hate crime και hate speech). Θα περίμενε κανείς και την Δημοκρατική Συμμαχία, η οποία είχε στην ιδρυτική διακήρυξή της κάποιες γενικόλογες αναφορές στις "προσωπικές επιλογές" (βλ. εδώ), να μετέχει σε αυτή την εκδήλωση. Αλλά μην ξεχνάμε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που ψήφισαν το 2008 ένα σύμφωνο συμβίωσης μόνο για ετερόφυλους. Το ΠΑΣΟΚ φυσικά με την ουρά στα σκέλια που δεν έχει καταφέρει να πείσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης να φέρει ενα νομοσχέδιο που λιβανίζει από το 2005. Και οι πολιτικές νεολαίες φυσικά απούσες, αφού πως θα συνδυαστεί η τεστοστερόνη των βαμμένων κοτόπουλων, των πλαστικών ερωτικών βοηθημάτων και των συνθημάτων "πούτσα φέτος, πούτσα πέρσι το γαμήσι σας αρέσει" με τα ανθρώπινα δικαιώματα; Για τις αριστερές νεολαίες φυσικά ούτε κουβέντα, αφού τέτοια θέματα τελικά είναι ταμπού. Όλα για το πολιτικό κόστος.

Και από την άλλη πλευρά έχεις αυτούς που τολμούν και που δεν τους νοιάζει κανένα κόστος, ούτε "πολιτικό", ούτε άλλο. Όπως ο διαδηλωτής που υλοποίησε την απόλυτη φαντασίωση - εφιάλτη για κάθε εθνικιστή: ήρθε ντυμένος Κολοκοτρώνης, με φούξια μποά και ροζ γυαλιά, δηλώνοντας στα κανάλια ότι φυσικά είναι γκέι και ψάχνει τον αρραβωνιαστικό του. Μια εμπνευσμένη σατιρική απάντηση στο υστερικό εξώφυλλο της ακροδεξιάς εφημερίδας που μετέτρεψε σε πρωτοσέλιδο τίτλο το σχετικό καλαμπούρι του Πέτρου Τατσόπουλου. Που έχει κάνει τους φασίστες να παραληρούν εναντίον του στο Youtube. Ο διαδηλωτής αυτός παράγει περισσότερο σημαινόμενο κι από δέκα αιγίδες του Δήμου. Με πολλή περηφάνια και χωρίς καθόλου προκατάληψη.


4 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

στα περι των Συγκεριμμένων ''αμεσων δημοκρατιων ''μαλλον εχεις δικιο.Τι μαλλον δηλαδή .. Μαυρο χάλι

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά αν στην πλατεία διαμαρτύρονταν δικηγόροι και κάποιοι εξ αυτών μούδιαζαν/μυδίαζαν άραγε αυτή η στάση και συμπεριφορά θα χαρακτήριζε και σας αγαπητέ E-Lawyer;;;

Δεν το νομίζω οπότε και ίσως θα έπρεπε τέτοιες γενικεύσεις να γίνονται με μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία.

Είναι δυνατόν η στάση κάποιων ακραίων στοιχείων-μειοψηφίας να χαρακτηρίζει το ευρύτερο σύνολο;;;

Αν θέλετε να βάλλετε κατά της άμεσης δημοκρατίας κάντε το με έντιμο τρόπο, ξέρετε στην άμεση δημοκρατία όλες οι απόψεις ακούγονται ανεξάρτητα του ποιος τις εκφράζει ή τις σκοπιμότητες που έχει και πάντα με σεβασμό στους ισχύοντες νόμους και σύνταγμα.

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείτε ότι όσοι επιθυμούν να αποφασίζουν οι ίδιοι για τα θέματα που τους απασχολούν είναι χειρότεροι από τους δήθεν εκπροσώπους μας που τους ψηφίσαμε για να εφαρμόσουν τα όσα είχαν προεκλογικά εξαγγείλει και τελικά εφάρμοσαν ακριβώς τα αντίθετα.

Μήπως επειδή στην άμεση δημοκρατία αξία έχει η πρόταση και όχι το άτομο που την προτείνει; Ελπίζω πως όχι, αφού η διαφθορά χτυπάει το άτομο και όχι την ιδέα και εμείς έχουμε μπουχτίσει από διεφθαρμένα άτομα.

Αν ο φόβος μας, όπως έχω ξαναπεί, είναι η έλλειψη ευαισθησίας και δικαιοσύνης από πλευράς των συμπολιτών μας, τότε είναι χρέος όλων μας να το αλλάξουμε αυτό όχι βέβαια αντιδημοκρατικά με επιβολή αλλά δημοκρατικά με συζήτηση και προβληματισμό, βασική αρχή της άμεσης δημοκρατίας, με το σχήμα που εμείς σαν σύνολο θα έπρεπε να αποζητούμε. :-)

e-Lawyer είπε...

Το θέμα με την άμεση δημοκρατία είναι ακριβώς ότι καθένας εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Οπότε και ένας να είναι αντίθετος, το σύστημα είναι λάθος.

Ανώνυμος είπε...

μην εισαι βαραθρώδης κατέναντι στον ιλόιερ. σου λέει το επιχείρημα: εκφράζοντας τον εαυτό μας (που κακό δεν είναι, ούτε άσχημο, αυτό έχουμε να κάνουμε στη ζωή μας, να είμαστε ταυτισμένοι εμείς με εμάς αρχικά, δηλαδή με την πιο θεμελιώδη φυσική και ψυχολογική ελευθερία μας), επειδή μέσα μας και γύρω μας μαίνεται η εκμετάλλευση, είμαστε αγχωμένοι οι άνθρωποι και 100% θα κάνουμε λάθος (τον εαυτό του = τα οικονομικά του). έχει δίκιο. αν δεν είσαι αβυσσαλέος πρέπει να τον ρωτήσεις: γιατί τα λες αυτά; διαφορετικά θα τον αφήσεις εκεί πέρα να μιλάει αναπόκριτα. είναι τιμωρία αυτό το πράγμα. τι είσαι, ο ανώνυμος πολίτης-τιμωρός;

"Σύστημα αρχειοθέτησης" στο δικηγορικό γραφείο

Με τον ΓΚΠΔ θα ξεκινήσει μια οριζόντια, υπαρξιακής φύσης νομίζω, συζήτηση σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για τον ρόλο του δικηγόρου στην διαχεί...