Τρίτη, Αυγούστου 19, 2008

Συνήγορος του Πολίτη: Άκυρη απόλυση εγκύου από ιδιωτική εταιρία


Ο Συνήγορος του Πολίτη αποτελεί φορέα προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και όλα τα σχετικά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτής της αρμοδιότητάς του, πέτυχε να ακυρωθεί η απόλυση μιας γυναίκας η οποία λίγες μέρες μετά την απόλυσή της ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος. 

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου και την σύνοψη της διαμεσολάβησης, η ίδια η εταιρία αναγνώρισε ότι όφειλε να μην είχε απολύσει την έγκυο και ανέλαβε την ευθύνη για πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων της. 

O Συνήγορος αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Αν αυτή η υπόθεση είχε οδηγηθεί σε δικαστήριο ασφαλιστικών μέτρων το θέμα δεν θα είχε διευθετηθεί τόσο γρήγοροα και η διαδικασία θα ήταν πολύ πιο δαπανηρή για την ενδιαφερόμενη. 

Ιδιαιτερότητα της υπόθεσης αποτελεί και το γεγονός ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, ένας θεσμός σχεδιασμένος εξ ορισμού για την διαμεσολάβηση ανάμεσα σε κράτος και πολίτη, επεμβαίνει στη λειτουργία μιας ιδιωτικής επιχείρησης, σαν να επρόκειτο για την Επιθεώρηση Εργασίας. Νομίζω ότι είναι θετικό η αρμοδιότητα του Συνηγόρου να επεκταθεί γενικά σε κάθε περίπτωση εξουσίασης, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, με την επιφύλαξη βέβαια των αρμοδιοτήτων άλλων αρχών. 

2 σχόλια:

chrisdoukas είπε...

S O S τι γινεται σε περιπτωση οπου μια εταιρεια με ετησιο τζιρο εκατομυριων ευρω απολυει εγκυο υπαλληλο (εις γνωση της εταιρειας) με το προσχημα οτι την ιδια ημερομηνια απολυσης μεταβιβασε τα καταστηματα απολυωντας ολο το προσωπικο.
Η αρχη επιθεωρηση της εργασιας εμεινε απραγη παραπεμπτωντας την εγκυο υπαλληλο σε δικαστικη αγωγη αγωγη εφοσον ο επιθεωρητης δεν συγκεκριμενοποιηθηκε στο αν τα καταστηματα πωληθηκαν η μεταβιβαστηκαν

e-Lawyer είπε...

Όπως βλέπετε παραπάνω, μία λύση δίνεται μέσω του Συνηγόρου του πολίτη. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αναζητήσετε υπεύθυνη νομική συμβουλή.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...