Τετάρτη, Ιουνίου 13, 2007

Παρουσίαση για το κίνημα ανοικτού λογισμικού από το ΙΣΤΑΜΕ

Το ΙΣΤΑΜΕ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2007 και ώρα 18:00 στο Ξενοδοχείο Esperia Pallas (Σταδίου 22) με θέμα: "Νέες κατευθύνσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Ελεύθερο λογισμικό, Ανοιχτές αρχιτεκτονικές, Ανοιχτά πρότυπα και Διαλειτουργικότητα".

http://www.istame.gr/files/pdf/prosklisi-anoikto-logismiko.pdf

Η δική μου ομιλία στην εκδήλωση έχει τίτλο "Το δίκαιο της κοινωνίας της πληροφορίας και το κίνημα του ανοικτού λογισμικού: υπαρκτά και ανύπαρκτα νομικά εμπόδια".

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Oraia idea. Alla teleytaios omiliths rep ths Microsoft?

e-Lawyer είπε...

Γιατί,η MS δεν έχει λόγο σε μια συζήτηση για το ανοικτό λογισμικό; Δεν καταλαβαίνω αυτή την άποψη του αποκλεισμού της αντίθετης άποψης. Και που ξέρεις τι υποστήριξα εγω, π.χ. και αν ήμουν πιο MS και από τον εκρόσωπο της MS.

Από τη σημερινή αυτή εκδήλωση έχω να κρατήσω και να θυμάμαι πιο έντονα από όλα τη συμπεριφορά του εκπροσώπου Φίλων του Linux. Ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων καινοτομίας για εφαρμογές που θα έχουν εμβέλεια και στο εξωτερικό και στην Ευρώπη και ότι η Ελλάδα είναι "ψωροκώσταινα" και "ο διπλανός της πολυκατοικίας μας, όχι μερικές διεθνείς προσωπικότητες που ξεχωρίζουν".

Στην δική μου παρέμβαση ξεκίνησα λέγοντας ότι ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι κάνει ο διπλανός της πολυκατοικίας μας. Μπορεί να μεγαλουργεί. Μπορεί και όχι.

Υστερα από μια παρέμβαση κάποιων ακροατών που είπαν ότι η MS έδωσε σημαντικές λύσεις κάποια εποχή και έβγαλε τον κόσμο της πληροφορικής από κάποια υπαρκτά αδιέξοδα τοτε, ο εκπρόσωπος των φίλων Linux διαμαρτυρήθηκε επειδή "ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει".

Αν ο κόσμος δεν σε καταλαβαίνει ή εσύ δεν τον έχεις πείσει για την ορθότητα των επιχειρημάτων σου, ή αυτό που υποστηρίζεις είναι λάθος.

Αυτή η ελιτίστικη συμπεριφορά του ότι εμείς είμαστε οι γνώστες και οι άλλοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται, δεν μου είναι καθόλου κατανοητή.
Η μητέρα μου που είναι μια σκληρά εργαζόμενη ελεύθερη επαγγελματίας, κοντά στα 60, έχει ταλαιπωρηθεί χρόνια ακόμα και με τις πιο απλές εφαρμογές. Είναι μια άλλη γενιά. Ακόμη και τα windows της φαίνονται δύσκολα και δεν βγάζει εύκολα άκρη. Ε, εδώ είναι ουτοπικό και ελιτίστικο να της πεις "βάλε linux".

To λογισμικό δεν είναι "αυτοσκοπός" (όπως λ.χ. η μουσική που αγοράζεις), για όλους. Μπορεί να είναι για κάποιους. Να δεχτώ ότι αυτοί οι κάποιοι είναι πλειοψηφία, μειοψηφία, ό,τι θέλετε. Αλλά η αντίληψη ότι είναι για όλους είναι ουτοπική .

Άκουσα επίσης ότι η MS υποθάλπει την πειρατεία. Και ότι η πειρατεία είναι το ελληνικό "ελεύθερο λογισμικό". Αυτού του είδους οι αφορισμοί συλλήβδην ενοχοποίησης της MS και των χρηστών της της, ανεξάρτητα από τις στατιστικές επιβεβαιώσεις της ή μη, είναι μια κραυγαλέα περίπτωση περιφρόνησης του τεκμηρίου της αθωότητας. Το επιχείρημα "παράγεις κλειστό λογισμικό=ενισχύεις την πειρατεία" δεν αντέχει στη λογική. Κι αυτό γιατί ξεχνάμε ότι κανείς δεν βάζει το μαχαίρι στο λαιμό κάποιου να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο λογισμικό. Όπως κανείς δεν σου βάζει το μαχαίρι στο λαιμό να αγοράσεις το τάδε πειρατικό dvd, ακόμα κι αν το αυθεντικό έχει 80 ευρώ.

Δεν αντιλέγω ότι η MS έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, γεγονόςς που την έχει οδηγήσει και ενώπιον διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Ούτε ότι η συμμετοχή της σε ένα διάλογο μπορεί να είναι στοχευμένη στην υποστήριξη των επιχειρησιακών της συμφερόντων. Είναι μια εμπορική επιχείρηση, δεν είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση.
Αυτό που ενοχλεί είναι η προκατάληψη πως οτιδήποτε πει είναι εξορισμού κατακριτέο.

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη αν δεν έκανα κατανοητό το σχολιό μου. Απλά το θεωρώ περίεργο ο τελευταίος ομιλιτής να εκπροσωπεύει την MS. Είναι καθαρά ψυχολογικό ότι οι τελευταίοι ομιλιτές "ακούγονται" καλύτερα από τους προηγούμενους. Και αυτά που λένε μένουν στην μνήμη όσων δεν έχουν γνώση επι του θέματος.

Μακάρι να μπορούσα να παρευρεθώ αλλά μένω Αγγλία.

Σχετικά με την ευκολία ενός λειτουργικού. Δεν είναι θέμα ηλικίας. 20+ ετών υπάλληλοι που "γνωρίζουν" από "υπολογιστές" και δεν ξέρουν που αποθήκευσαν ένα αρχείο πριν από 10 λεπτα. Ή τι σημαίνει "please do a reboot" (σε windows). Τα ζω σε καθημερινή βάση μέσα σε περιβάλλον 160 ατόμων. Βέβαια αυτοί που τους πέρνουν συνεντεύξεις και τους προσλαμβάνουν δεν είναι καλύτεροι. Αλλά σε αυτό το θέμα ο IT admin δεν έχει λόγο.

Αντίθετα έχω 55 και 60 ετών δύο συναδέλφους που δουλεύουν στην αποθήκη! Ως χόμπυ γράφουν οδηγούς φωτογραφικών μηχανών για Linux ο ένας και ενεργός προγραμματιστής στο Gnome ο άλλος.

e-Lawyer είπε...

Αυτό ακριβώς: δεν μιλάω για τους επαγγελματίες ή τους χομπίστες της πληροφορικής, οι οποίοι μπορεί να έχουν όλο το χρόνο και τη διάθεση και τη χαρά να ασχολούνται με το linux. Mιλάω για τους ανθρώπους που δεν είναι δυνατόν να ασκήσουν το επάγγελμά τους χωρίς ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που μέχρι τα 50 τους ήταν unplugged. Αν απαιτείς κι από αυτούς να μπουν σε μια τέτοια λογική, στην ουσία τάσσεσαι υπέρ του ψηφιακού χάσματος, συνάρτηση του οποίου είναι και η ηλικία.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ elawyer,

στην παρακάτω επιχειρηματολoγία σου

...“Ακόμη και τα windows της φαίνονται δύσκολα και δεν βγάζει εύκολα άκρη. Ε, εδώ είναι ουτοπικό και ελιτίστικο να της πεις "βάλε linux"...

και

...Mιλάω για τους ανθρώπους που δεν είναι δυνατόν να ασκήσουν το επάγγελμά τους χωρίς ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που μέχρι τα 50 τους ήταν unplugged...

κάνεις το ίδιο “λάθος” με τον εκπρόσωπο των Φίλων του Linux. Θεωρείτε ότι ξέρετε καλύτερα τις ανάγκες της πλειοψηφίας των ίδιων των χρηστών (κσι περισσότερο τους πάνω απο 45) και προδικάζεται τις επιλογές του. Επιπλέον το θέμα δεν είναι μόνο, ή κυρίως, στο λειτουργικό λογισμικό υπολογιστών (windows vs linux) αλλά στις εφαρμογές πλοήγησης, γραφείου κοκ

Δεν εξετάζεις, δηλαδή, τι κάνει ένας μέσος χρήστης των ηλικιών αυτών με τον υπολογιστή (θα έβλεπες ότι κάνει πολύ βασικά πράγματα όπως πλοήγηση στο διαδίκτυο και συγγραφή κειμένων). Αγνοείς (όπως και ο ίδιος ο χρήστης) ότι έχει την επιλογή να κάνει, με ελεύθερα / ανοικτά προϊόντα, τα ίδια πράγματα και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο αποτελεσματικά.

Ο βασικός λόγος είναι ότι, όπως λες, η χρήση υπολογιστών είναι πλέον “υποχρεωτική” αλλά οι χρήστες δεν ενδιαφέρονται να επενδύσουν χρόνο στο να καταλάβουν λίγο καλύτερα τα εργαλεία, τις επιλογές που έχουν είναι, δηλαδή, παθητικοί καταναλωτές με επιπλέον πρόβλημα ότι δεν τους αρέσει αυτό που καλούνται να καταναλώσουν.

Τελοσπάντων, η δική μου θέση είναι ότι θα μπορούσε κάποιος αυτά που θέλει να κάνει σε έναν υπολογιστή να τα κάνει το ίδιο, εύκολα και απλά, και με ανοικτά εργαλεία.

e-Lawyer είπε...

Συμφωνώ σε σημαντικό βαθμό.
Πάντως για μένα το κριτήριο για το ποιο πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσω απαντάει σε ένα ερώτημα: ποιο πρόγραμμα είναι το καλύτερο. Τα υπόλοιπα είναι εν πολλοίς ταμπέλες.

Ανώνυμος είπε...

Το GNU Linux τελικά είναι στάση ζωής

Κάποτε, πάει πολύς καιρός βέβαια από τότε, παρακολούθησα μια συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση του σύγχρονου φιλόσοφου , Κώστα Αξελού.Είχε δώσει την συνέντευξη στο Παρίσι στο σπίτι του και μάλλον θα είναι 10 χρόνια από τότε.
Ε, όπως και να το κάνουμε, ένας φιλόσοφος θα πει κάτι, μια φράση, μια έκφραση, που το νόημα της θα σε συνεπάρει.

Η φράση που με συνεπήρε λοιπόν, από εκείνη την συνέντευξη, ήταν αυτή : "Δεν υπάρχουν έξυπνοι και βλάκες, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να σκέπτονται και αυτοί που δεν θέλουν".Φυσικά σαν έξυπνος που ήμουν (και παραμένω), θεώρησα ότι ανήκω στην κατηγορία αυτών που θέλουν να σκέπονται. Παρόλα αυτά τόσα χρόνια πέρασαν αλλά η κουβέντα αυτή αποτυπώθηκε στο υποσυνείδητο μου και συχνά πυκνά ξεπηδά στο συνειδητό για να μου θυμίσει ότι πρέπει να σκεφτώ...
Πολλές φορές μου φαίνεται ότι ήταν γραφτό να παρακολουθήσω αυτήν την συνέντευξη, μόνο και μόνο για να καταλάβω τελικά ότι δεν σκέπτομαι ή δεν θέλω να σκέπτομαι, αλλά αυτό είναι νωρίς ακόμα για να το δεχτεί ο εγωισμός μου.
Διότι αν το παραδεχτώ, ανήκω στους βλάκες, άσχετα αν δεν υπάρχουν εκ φύσεως τέτοιοι, τα καταφέρνουμε μόνοι και τους αυτοδημιουργουμε/αι.

Επίσης πάει πολύς καιρός από τότε που διάβασα σε κάποιο βιβλίο να αγαπάω τον συνάνθρωπο μου όπως τον εαυτό μου.
Φυσικά εγώ είμαι καλός άνθρωπος και δεν θέλω το κακό κάποιου, οπότε δεν θεώρησα ότι απευθυνόταν σε εμένα αυτή η κουβέντα.
Εντάξει, το άλλο που είχα διαβάσει ότι τίποτα δεν μου ανήκει, ούτε καν μια τρίχα απο το κεφάλι μου, το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να ειπωθεί, "ελεύθερο λογισμικό" , ήταν πολύ προχωρημένο για το DNA μου, οπότε έκανα πως δεν διάβασα σωστά και το ξέχασα για να μπορώ να ζήσω ευτυχισμένος.

Υπάρχουν και άλλα βιβλία που διάβασα, όπως και πολλές άλλες συνεντεύξεις που παρακολούθησα μέχρι σήμερα, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια, δεν μας φτάνουν τα λογικά συμπεράσματα που έχουμε εξάγει ως τώρα απο αυτό το περισπούδαστο σύγγραμμα;
Και θέλουμε περισσότερη φιλοσοφία για να εννοήσουμε κάτι το αυτονόητο;
Ότι δηλαδή αυτή η εισαγωγή δεν υπάρχει περίπτωση να έχει θεματική σύνδεση με την επικεφαλίδα!
Και όμως, δεν έγινε λάθος ούτε στην επικεφαλίδα ούτε στις μέχρι τώρα εικοσιτόσες γραμμές!

Για όλους εσάς, τους παλιούς linuxαδες, ορισμένα πράγματα σας φαίνονται αυτονόητα, πιστέψτε με όμως για όλους εμάς τους νέους χρήστες αυτού του Θεάρεστου λειτουργικού, πολλά πράγματα μας φαντάζουν απίθανα να συμβαίνουν σε real time σε αυτήν την έκδοση του kernel της ανθρωπότητας, την σήμερον ημέρα δηλαδή.
Που ξανά ακούστηκε πχ, να κάθετε ο άλλος να ξενυχτάει για να λύση το δικό Μου πρόβλημα την σήμερον;
Και προσέξτε, χωρίς όφελος και δη υλικό όφελος!
No money ρε παιδί μου, δεν θέλουν τα λεφτά μου, τα έχουν χεσμένα. Δεν τους ενδιαφέρει καν αν έχω, για να μην σου πω ότι θα με προτιμούσαν μπατίρη για να με κάνουν φίλο.
Και όμως δεκάδες άνθρωποι είναι εδώ, παρόν στο πρόβλημα μου για να με βοηθήσουν επειδή το γουστάρουν.

Για όλους εσάς που κατά λάθος το google σας έβγαλε εδώ, πιστέψτε ότι σίγουρα έκανε λάθος η αναζήτηση, δεν υπάρχει εδώ η απάντηση στο ερώτημα σας. Εκτός και αν ψάχνετε για Ανθρώπους, για φιλότιμο, για ανθρωπιά και όλες αυτές τις ξεπερασμένες λέξεις, χωρίς ουσία στην σύγχρονη έκδοση του BugKernel που ζούμε.
Αν ψάχνετε για όλα αυτά βάλτε GNU Linux στο pc σας. θα έχετε διπλό όφελος που όλη σας την ζωή να ψάχνετε δεν θα το κερδίσετε από πουθενά.

1) θα μάθετε να σκέπτεστε, θα αρχίσετε για πρώτη φορά στην ζωή σας να ανήκετε στην κατηγορία που κάποτε σε μια συνέντευξη ανάφερε ο φιλόσοφος Αξελός.

2) θα γνωρίσετε στην πράξη ότι τίποτα δεν μας ανήκει, όλα είναι όλων μας και τίποτα κανενός. Επίσης θα καταλάβετε το γιατί είναι καλύτερα έτσι.
Ξέρω, δεν σας πείθω, βάλτε GNU Linux στο pc για να με πιστέψετε.

Οσο για αυτούς τους γραφικούς τύπους, που θα ξενυχτάν μαζί σας για να σας λύσουν το πρόβλημα στα forums, ένα πράγμα μόνο να έχετε πάντα στο μυαλό σας, εκτός απο την προσωρινή βοήθεια που σας παρέχουν στο στιγμιαίο πρόβλημα σας, σας μαθαίνουν και να σκέφτεσθε...σκεφτείτε το!
Και άνθρωπος που σκέφτεται, παύει να ζει ζωή κενή, δίχως συναισθήματα και δίχως ιδέες.
Παύει να καταναλώνετε όλη μέρα και να καταναλώνει το βράδυ.
Αρχίζει να αξιολογεί και να αξιολογείτε, αρχίζει να δίνει πολύ στον συνάνθρωπο και λίγο να ζητά, αρχίζει να προσφέρει απο αυτό που έχει ενώ δεν το κατέχει, αρχίζει να Αγαπά...

υγ.πως να το κάνουμε είναι στάση ζωής ρε παιδιά!

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...