Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν είναι μόνος του

Το Συμβούλιο της Ευρώπης διαπίστωσε πρόσφατα σε έκθεσή του ότι ο Συνήγορος του Πολίτη στις εκθέσεις του αποφεύγει τις αναφορές στο έργο των Συμπαραστατών του Δημότη και της Επιχείρησης. Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, είχε όμως σταλεί ηλεκτρονικά σε όλους όσοι είχαμε πάρει μέρος στην εξεταστική διαδικασία στις 19.12.2014. Επομένως, ο Συνήγορος του Πολίτη γνώριζε αυτή την παρατήρηση πολύ πριν συνταχθεί και δημοσιευθεί η Ετήσια Έκθεση 2014 που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.

Όμως, στην Ετήσια Έκθεση 2014, παρά την αναλυτική παράθεση των υποθέσεων και των φορέων που συνεργάστηκαν με τον Συνήγορο του Πολίτη, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο έργο των Συμπαραστατών του Δημότη, οι οποίοι ήταν 20 κατά την διάρκεια του 2014 και το έργο τους αναρτημένο στις ιστοσελίδες τους. Ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων χειρίστηκα υποθέσεις στις οποίες ο Συνήγορος του Πολίτη είχε παρέμβει ή παρενέβη μετά την δική μου έρευνα. Καμία από αυτές δεν περιελήφθη ποτέ σε Ετήσια Έκθεση. Η μόνη αναφορά στον θεσμό εκ μέρους του Συνηγόρου του Πολίτη στην έκθεση του 2014 σχετίζεται με την συνάντηση που είχα με δύο βοηθούς.  

Πρεσβεύω μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την λειτουργία του θεσμού, από αυτήν με την οποία δομήθηκε και εξακολουθεί να δουλεύει ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι τέτοιοι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν με πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια απ' ό,τι ο Συνήγορος του Πολίτη και ότι πρέπει να είναι πολύ πιο παρεμβατικοί, επιχειρησιακά και επικοινωνιακά και σαφώς λιγότερο γραφειοκρατικοί. Πιο κοντά στους πολίτες, πιο κοντά στην καθημερινότητα.

Είχα την τύχη να οργανώσω τον θεσμό σε επίπεδο Δήμου, έργο που αναγνωρίστηκε από την Περιφέρεια Αττικής (αλλά και από πολλούς άλλους Δήμους που αξιοποίησαν το Εγχειρίδιο Συμπαραστάτη) και τον προηγούμενο μήνα μου ανατέθηκε ο ρόλος αυτός σε ένα πολύ ευρύτερο γεωγραφικά και ουσιαστικά επίπεδο, ως Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης. Δεν θα παραλείπω όμως ποτέ να αξιοποιώ προς όφελος των πολιτών τα ευρήματα και τα πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη. Όσο κι αν εκείνος, παρά την επισήμανση του Συμβουλίου της Ευρώπης, υποκρίνεται ότι είναι μόνος του.

Θα υπογραμμίσω την ακροτελεύτια σύσταση της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης:  "Οι εισηγητές εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι - υπό το φως και του Ψηφίσματος 80 (1999) - είναι αναγκαίος ένας θεσμοποιημένος μηχανισμός συνεργασίας ανάμεσα στους διάφορους τύπους του θεσμού που δουλεύουν άμεσα ή εμμεσα με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης." Αυτό θα έπρεπε ήδη να είχε αποτελέσει αντικείμενο σχεδιασμού από τον Συνήγορος του Πολίτη, όπως είχα επισημάνει και σε συνάντηση με στελέχη του πολύ πριν μας το υποδείξει το Συμβούλιο της Ευρώπης. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…