Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτέμβριος, 2006

Πρόστιμο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για τις κάμερες της ΕΛΑΣ

Ύστερα από τρεις αποφάσεις όπου έτασσε αυστηρές προθεσμίες και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των καμερών της ΕΛΑΣ και ύστερα από την προσβολή της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκ μέρους του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόστιμο.

Η Αρχή επέβαλε το πρόστιμο, αφού πρώτα διέγνωσε τις εξής παραβάσεις στο σύστημα του κλειστού κυκλώματος:

α) Στις 49 κάμερες που προϋπήρχαν του συστήματος C4I δεν είχε εγκατασταθεί λογισμικό απόκρυψης εικόνων.
β) Ορισμένες από τις κάμερες που θα έπρεπε να μην λειτουργούν και συγκεκριμένα οι κάμερες αρ. 149, 150, 151, 165, 177, 178, 180, 186, 188, 189, 227, 275 και 285 ήταν ενεργές.
γ) Ο χρόνος τήρησης των λαμβανόμενων εικόνων υπερέβαινε τις 7 ημέρες.

Η απάντηση της ΕΛΑΣ ήταν ότι:(α) ότι εκ των υστέρων προέβη στην απενεργοποίηση των αναφερόμενων στην απόφαση αρ. 58/2005 καμερών οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν επιχειρησιακά και


(β) ότι από τον Ιούλιο 2006 δεν πραγματοποιείται αποθήκευση εικόνας στο σύστημα.


Τηλεοπτική προσφορά δανεισμού μήτρας

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ασχολήθηκε με την περίπτωση μιας γυναίκας, η οποία εμφανίστηκε σε εκπομπή και αφού ανέφερε τα οικονομικά της προβλήματα, δήλωσε ότι διαθέτει το σώμα της για κυοφορία (παρένθετη μητρότητα).

http://www.esr.gr/media/367-2006.pdf

Το Συμβούλιο επέβαλε στον τηλεοπτικό σταθμό την κύρωση της σύστασης. Αξίζει να παρατηρηθεί ότι κατά τη μειοψηφούσα γνώμη του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΕΣΡ, δεν υπήρχε πρόβλημα, αφού η γυναίκα εμφανίστηκε "πλάτη" και "δεν μπορούσε να προσδιοριστεί η ταυτότητά της" και επειδή το αντικείμενο της εκπομπής δεν ήταν ο δανεισμός μήτρας, αλλά η οικονομική δυσπραγία της γυναίκας. Λες και το πρόβλημα ήταν τα προσωπικά δεδομένα αυτής της γυναίκας και όχι το περιεχόμενο της πρότασης που έκανε εμμέσως - από απελπισία.