Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2007

Πρόσκληση του e-lawyer σε παρουασίαση βιβλίου

Ιδού ο λόγος για τον οποίο έχει καθυστερήσει ο Κώδικας Δικαίου Κοινωνίας της Πληροφορίας. Υπόσχομαι μόλις ξεμπερδέψω, να ανταποκριθώ στην σχετική προαναγγελία...


Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ Α.Ε. έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Σωτηρόπουλου με τίτλο

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΧΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ Ν.3448/2006

την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 20.00 στη Στοά του Βιβλίου

(Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Αίθουσα Λόγου)

Για το νέο θεσμικό πλαίσιο των πληροφοριών του δημόσιου τομέα θα μιλήσουν:

ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

η κ. Λίλιαν Μήτρου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου

ο κ. Ανδρέας Καμπάς, Ειδικός Επιστήμονας του Συνήγορου του Πολίτη

η κ. Μαργαρίτα Γλαράκη, Δρ. Νομικής, Ειδικός Επιστήμονας της Επιτροπής Ανταγωνισμού

ο κ. Ευάγγελος Παπακωνσταντίνου, Δρ. Νομικής, Δικηγόρος, PKpartners Εταιρία Δικηγόρων

Συντονίζει ο κ. Νικήτας Λιοναράκης, δημοσιογράφος, αντιπρόεδρος της Greenpeace Hellas


Με το βιβλίο αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία το θεσμικό πλαίσιο για την δυνατότητα χρήσης εγγράφων δημόσιων αρχείων, για σκοπούς πέραν του αρχικού προορισμού τους. Η έννοια της «περαιτέρω χρήσης πληροφοριών» αναφέρεται στο δικαίωμα των πολιτών για άντληση εγγράφων από τους δημόσιους φορείς και αξιοποίησή τους για εμπορικούς ή μη σκοπούς.

Ο Ν. 3448/2006, με τον οποίο το εσωτερικό δίκαιο εναρμονίζεται προς την Οδηγία 2003/98/ΕΚ, αποσκοπεί στην απελευθέρωση του «μονοπωλίου» του δημόσιου τομέα, ως προς τη διαχείριση των εγγράφων που κατέχει. Ανοίγει έτσι το πεδίο για τη διαμόρφωση μιας νέας αγοράς πληροφοριών με την παροχή «υπηρεσιών περιεχομένου», βασιζόμενων στην πρώτη ύλη των εγγράφων των δημόσιων αρχείων.

Παράλληλα, το νέο θεσμικό πλαίσιο ενδυναμώνει το ατομικό δικαίωμα της πληροφόρησης, καθώς και άλλα ατομικά δικαιώματα, δεδομένου ότι η χρήση των εγγράφων μπορεί να συνδέεται όχι μόνο με επιχειρηματικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς, αλλά και με την έρευνα, την επιστήμη, την τέχνη και την εκπαίδευση.

Η ερμηνεία του Ν.3448/2006 αξιοποιεί όλα των επίσημα κείμενα που αφορούν τη θέσπιση του νέου πλαισίου για την «περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα». Ο συγγραφέας επικαλείται στην ανάλυσή του τα σχετικά προπαρασκευαστικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά και τα Πρακτικά της Βουλής, την Αιτιολογική Έκθεση, την Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής επί του νομοσχεδίου, καθώς και τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, σε κάθε κεφάλαιο της Ερμηνείας δίνεται έμφαση στη διασύνδεση του θέματος με τα ποικίλα ζητήματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, προστασίας προσωπικών δεδομένων και απορρήτων, λειτουργίας του ελεύθερου ανταγωνισμού και διαφάνειας, που προκύπτουν από τις νέες δυνατότητες για αξιοποίηση των εγγράφων του δημόσιου τομέα. Η ανάλυση λαμβάνει ιδιαιτέρως υπόψη τις σχετικές αρμοδιότητες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνηγόρου του Πολίτη και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, στην ανάπτυξη των κεφαλαίων υπάρχουν δικαιοσυγκριτικές αναφορές στο δίκαιο πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία, στην πρόσβαση στα κοινοτικά έγγραφα και στη νομολογία του Πρωτοδικείου και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Το εκτενές Παράρτημα όλων των σχετικών κοινοτικών και εσωτερικών προπαρασκευαστικών, νομοθετικών και ερμηνευτικών κειμένων, που αφορούν την περαιτέρω χρήση πληροφοριών, καθιστά το έργο ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για τον αναγνώστη, νομικό ή μη.

Το έργο προλογίζει ο Καθηγητής και Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.



Σκοπός της παρουσίασης που ετοιμάσαμε είναι - με αφορμή την έκδοση του βιβλίου- να ακουστούν για πρώτη φορά τοποθετήσεις αρμόδιων κρατικών λειτουργών και ειδικών επιστημόνων επί των ζητημάτων που τίθενται με το νέο νόμο και να προκληθεί μια ζωντανή συζήτηση ανάμεσα στο κοινό και σε αυτούς.

Σας περιμένω.

2 σχόλια:

Thanasis είπε...

Παρόλο που δεν κατάφερα να έρθω στην παρουσίαση του βiβλίου,θα ήθελα να σου προτείνω να κάνουμε μια συζήτηση μιας ώρας στο webradio του ΠΑΣΟΚ (Χ. Τρικούπη 50, Υπόγειο) με θέμα την την χρήση των πληροφοριών του Δημοσίου Τομέα στην Κοινωνία της Γνώσης (πχ. ορισμός βασικών εννοιών, κύρια ζητήματα και προσκλήσεις, παραδείγματα, μπορούμε να συμφωνήσουμε και την θεματολογία της συζήτησης).

Η συζήτηση θα ηχογραφηθεί και θα αναρτηθεί στο http://www.mila.gr/. Μπορείς να ακούσεις και άλλες παρόμοιες πχ. 22/12/2006: ΜΚΟ και σύνταγμα: από την θεσμοθέτηση στην συμμετοχή και
την διαμόρφωση πολιτικής
http://www.mila-elefthera.gr/?p=1

Γενικά υπάρχει μεγάλη ευελιξία σε μέρες και ώρες απο μέρους μας και θα ήταν χαρά μας να συζητήσουμε μια σειρά απο θέματα που αφορούν θέσμους, διαδίκτυο και κοινωνία...

Θανάσης Πρίφτης
http://is.pasok.gr/
priftisatpasok.gr

e-Lawyer είπε...

#ΠΟλύ ευχαρίστως.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...