Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2007

Βιώσιμη ανάπτυξη

Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης είναι νομική και αναπτύχθηκε σταδιακά στο χώρο του δικαίου του περιβάλλοντος. Υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία για αυτόν τον όρο, ο οποίος αποτελεί τον τίτλο ενός συγκεκριμένου νομικού κανόνα, προκειμένου να κριθεί κατά πόσον η κατασκευή ενός δημόσιου έργου είναι συμβατή με την συνταγματική προστασία του περιβάλλοντος.
Η βασική ιδέα είναι ότι η οικονομική αξιοποίηση μιας περιοχής είναι νομικά επιτρεπτή μόνον εφόσον υπάρχουν εγγυήσεις ότι με τα προτεινόμενα σχέδια ανάπτυξης η κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος θα διατηρηθεί και στο μέλλον όπως είναι πριν την κατασκευή του έργου ή θα βελτιωθεί. Αν πιθανολογηθεί ότι με το έργο θα χειροτερέψει η κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, το έργο, βάσει της αρχής της βιώσιμης ανάπτυξης θεωρείται νομικά απαγορευμένο. (Για αυτό απόρροια της αρχής είναι η υποχρέωση υποβολής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πριν την κατασκευή του έργου, καθώς και αρκετών άλλων ουσιαστικών εγγυήσεων για την τήρηση της προστασίας του περιβάλλοντος.
Πριν την κατοχύρωση της αρχής της βιώσιμης ανάπτυξης αυτοι οι περιορισμοί στην ανάπτυξη και τα δημόσια/ιδιωτικά έργα δεν υπήρχαν). Η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης αποτέλεσε "σημαία" της οικολογικής νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ξεκίνησε πριν από ακριβώς 30 χρόνια. Για την διάπλαση μάλιστα αυτής της οικολογικής νομολογίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κατηγορηθεί ιδιαίτερα, ότι ασκεί "δικαστικό ακτιβισμό", απαγορεύοντας την κατασκευή μεγάλων έργων όταν κρίθηκε ότι αυτά θα επιβάρυναν το περιβάλλον (πρώτη απόφαση θεωρείται μία του 1977 και μία άπό τις πιο πρόσφατες είναι η περίφημη απόφαση για τα ορυχεία χρυσού της αμερικάνικης εταιρίας TVX).
Το ΣτΕ ανόρθωσε το ανάστημά του διαμορφώνοντας το περιεχόμενο του νομικού κανόνα της βιώσιμης ανάπτυξης και θέτοντας φραγμό στην καταστρεπτική πολλές φορές πολιτική της εκτελεστικής εξουσίας (βλ. τη "Δωδεκάδελτο του Περιβάλλοντος", του Δεκλερή). Έτσι, η αρχή αυτή περιληφθηκε τελικά και στο ίδιο το συνταγματικό κείμενο (άρθρο 24) ως αρχή της "αειφορίας", κατά την αναθεώρηση του 2001. Στην επιχειρούμενη νέα συνταγματική αναθεώρηση, ο όρος προτείνεται να αντικατασταθεί από τον αρχικό όρο "βιώσιμη ανάπτυξη".
Η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί μάλιστα από το 1992 νομικό κανόνα που δεσμεύει και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, καθώς περιλήφθηκε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.Δύο άλλες σημαντικές αρχές του δικαίου περιβάλλοντος είναι εκείνη της πρόληψης και της προφύλαξης. Σύμφωνα με τη δεύτερη και πιο σημαντική (πολιτικά) αρχή, μία δράση τις συνέπειες της οποίας δεν γνωρίζουμε, πρέπει να θεωρείται απαγορευμένη (βλ. απαγόρευση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς επιπτώσεις τους στην υγεία).
Bloggers Unite - Blog Action Day (Το κείμενο αυτό αποτέλεσε αρχικά σχόλιό μου σε ένα post toy 2005 που θεωρούσε ότι η χρήση του όρου "βιώσιμη ανάπτυξη" από έναν πολιτικό αρχηγό ήταν ξύλινη γλώσσα. Το αναδημοσιεύω εδώ στο πλαίσιο της Blog Acton Day.)

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα ενδιαφερον το αρθρο διοτι απτεται στο αντικειμενο μου σπουδαζω χωροταξια και ειναι γεγονος οτι και γω δεν ειχα συνειδητοποιησει το γεγονος οτι η βιωσιμη αναπτυξη κατοχυρωνεται νομικα αφου εμεις την χρησιμοποιουμε αρκετα θεωρητικα. Δηλαδη ειναι σημαντικο να γνωριζει καποιος οτι αυτη η εννοια για την οποια σπαταλαει τοσο σαλιο εχει νομικο ερεισμα. Το ποσο βεβαια λαμβανεται υπ'οψην και ακολουθειται απο τους φορεις του σχεδιασμου του χωρου στη Ελλαδα ειναι γνωστο σε ολους αλλα ειναι μεγαλη συζητηση ουτως η αλλως

NikSpanos είπε...

καταρχας συγγνωμη για το ακαιρον και ατοπον της δημοσιευσης.
θα μπορουσες elawyer να μου προτεινεις ενα ή μερικα νομικα βιβλια σχετικα διαδικτυο / πληροφορικη

ευχαριστω

e-Lawyer είπε...

1. Νομικά θέματα πληροφορικής, Βαγγέλη Παπακωνσταντίνου, Σάκκουλσς Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2006.
2. Εισαγωγή στο δίκαιο της πληροφορικής, Ι.Ιγγλεζάκης,Σάκκουλας Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2007.
3. Το δίκαιο του Διαδικτύου, Θ.Σιδηρόπουλος, Σάκκουλας Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2003
4. Δίκαιο & Ίντερνετ,β΄ εκδ., Ι. Καράκωστας, Δίκαιο και Οικονομία, 2003
5. Δίκαιο πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, Α.Μανιάτης, εκδ. Αντ.Ν.Σάκκουλας, 2006.

Ανώνυμος είπε...

συγγνωμη αλλα εχω μια ερωτηση ακομα
εκανα μια μικρη ερευνα αλλα θα ηθελα να μου πεις ποιο θεωρεις πιο πληρες


σε ευχαριστω για το χρονο σου

e-Lawyer είπε...

Εξαρτάται τον αναγνώστη. Για αρχάριους θα πρότεινα τον Ιγγλεζάκη. Πάντως έχω και e-mail για τέτοιες ερωτήσεις

Ανώνυμος είπε...

Ο ταχαμου πάντα καλά ενημερωμένος, ή λόιερ ,δεν έχει πάρει χαμπάρι για την EU Reform Treaty...

Μα, ούτε ένα σχόλιο σινς 15/10...?Σας φάγανε οι έρωτες

e-Lawyer είπε...

Προτιμώ να μελετάω πριν μιλησω. Μαλάκα.

Ανώνυμος είπε...

Να σέβεσαι.

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...