Παρασκευή, Οκτωβρίου 12, 2018

Μεταβολή στοιχείων τρανς ατόμων σε υπηρεσίες ιδιωτικού τομέα

Μετά την ληξιαρχική μεταβολή στοιχείων φύλου και ονοματεπωνύμου κατά τον Ν.4491/2017, τα διεφυλικά άτομα αναμένουν την μεταβολή στοιχείων δημοτολογίου και μητρώου αρρένων για να ολοκληρώσουν την αρχική διαδικασία δημοσίων εγγράφων και να λάβουν την νέα αστυνομική ταυτότητα.

Στην συνέχεια όμως, ακολουθεί μια ευρύτερη διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων τους σε διάφορες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, όπως οι τράπεζες, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, οι ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά και οι ΔΕΚΟ και ο ΟΑΕΔ, τα Πανεπιστήμια και οι συμβολαιογραφικές καταχωρήσεις. Είναι συχνό το φαινόμενο οι υπάλληλοι αυτών των υπηρεσιών να μην αρκούνται στην αστυνομική ταυτότητα και την διορθωμένη ληξιαρχική πράξη γέννησης, αλλά να αναζητούν και την ... δικαστική απόφαση. Όμως, η δικαστική απόφαση είναι απόρρητη και ουδείς χρειάζεται να δει τους λόγους για τους οποίους μεταβλήθηκαν τα στοιχεία στην ληξιαρχική πράξη γέννησης. Η ληξιαρχική πράξη γέννησης είναι δημόσιο έγγραφο και αποτελεί "πλήρη απόδειξη" erga omnes. Εκτός βέβαια αν έχει προσβληθεί για πλαστότητα.

Αυτό σημαίνει ότι η αναζήτηση της δικαστικής απόφασης για την μεταβολή καταχωρίσεων διεμφυλικών ατόμων, πέραν του ληξιαρχείου και του δημοτολογίου - μητρώου αρρένων, είναι συλλογή και επεξεργασια δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που δεν είναι απαραίτητα ενόψει του σκοπού της επικαιροποίησης. Αυτή η επεξεργασία πέραν του σκοπού απαγορευεται από το άρθρο 25 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) που τιτλοφορείται "προστασία δεδομένων από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού" (by design and by default). Σε αυτό το άρθρο κατοχυρώνεται η αρχή της ελαχιστοποίησης της επεξεργασίας των δεδομένων και η μνεία ότι επιτρέπεται επεξεργασία μόνο των δεδομένων που είναι αναγκαία για τον σκοπό της επεξεργασίας.

Επομένως, η αναζήτηση της δικαστικής απόφασης νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τον ιδιωτικό τομέα προσκρούει στο άρθρο 25 GDPR. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλη υπηρεσία του δημόσιου τομέα, εκτός από τα ληξιαρχεία - δημοτολόγια - μητρώα αρρένων και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις μεταβολής καταχωρίσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...