Οι δύο πολιτικοί φορείς (ΚΚΕ-ΣΥΝ) κατέθεσαν στις 9 και τις 5.10.06 αντίστοιχα τις θέσεις τους για την επικείμενη αναθεώρηση.
Από τις θέσεις του ΚΚΕ σημειώνουμε:
- Απαγόρευση παραγωγής, απόκτησης και παραμονής πυρηνικών και χημικών όπλων στη χώρα μας.
- Κατάργηση της επιστολικής ψήφου!
- "Για όσο θα παραμένουμε στην ΕΕ, ενημέρωση από την κυβέρνηση και εξασφάλιση σύμφωνης γνώμης από τα αρμόδια όργανα της Βουλής, για κάθε πρόταση ή απόφαση που προωθείται για συζήτηση και απόφαση στα κοινοτικά όργανα. Μη εφαρμογή κοινοτικών αποφάσεων που δεν έχουν την έγκριση της ελληνικής Βουλής.
- Αντίθεση στην συνταγματική κατοχύρωση των ανεξάρτητων αρχών.
-Διακομματικός και κοινωνικός έλεγχος των ΜΜΕ από όργανο που δεν ελέγχεται από την Κυβέρνηση. Απαγόρευση ανάληψης δημόσιων έργων από ιδιοκτήτες και μετόχους ΜΜΕ.
-Εξασφάλιση απορρήτου προσωπικής ζωής και προστασία από την επεξεργασία προσωπικών πληροφοριών καθώς και απόλυτη απαγόρευση συλλογής συνδικαλιστικών και πολιτικών δεδομένων των πολιτών.
- Επαναφορά του άρθρου 25 στην προηγούμενη του 2001 μορφή του (σ.σ. μετά την αναθεώρηση 2001 σε αυτό το άρθρο προστέθηκε ρητά η κατοχύρωση του κοινωνικού κράτους δικαίου, της αρχής της διαπροσωπικής ενέργειας των δικαιωμάτων έναντι ιδιωτών καθώς και της αρχής της αναλογικότητας...).
-Κατάργηση της εισαγωγικής αναφοράς "στο όνομα της Αγίας Τριάδας"
-Κατάργηση του άρθρου 3 που ορίζει επίσημη θρησκεία.
- Κατάργηση της απαγόρευσης προσηλυτισμου και θρησκευτικού όρκου.
-Καθιέρωση αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων και κάθε υπηρεσιακής μεταβολής με κριτήρια αντικειμενικά, μετρήσιμα και κοινωνικά.
- Ενιαία σχέση εργασίας στο δημόσιο που να ειναι δημοσίου δικαίου (κατοχύρωση της μονιμότητας) και απαγόρευση προσλήψεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Από τις θέσεις του ΣΥΝ σημειώνουμε:
- Ελάχιστος εγγυημένος μισθός και σύνταξη
-Εισαγωγή της έννοιας της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας σε όλες τις ασκούμενες πολιτικές.
-Ενίσχυση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και αναγνώριση νέων που έχουν γεννήσει οι νέες συνθήκες και η διασφάλιση εγγυήσεων για αποτελεσματική εφαρμογή και θωράκισή τους με αγώγιμη αξίωση.
-Διάκριση και επαναπροσδιορισμός Κράτους-Εκκλησίας.
-Καθιέρωση απλής αναλογικής.
3 σχόλια:
Είναι τόσο ευχάριστο να κατανοεί κανείς πως στη χώρα που ζει, η πολιτική agenda στη δημόσια σφαίρα των θεσμών παραμένει σαν το παλιό, καλό κρασί ..
Ως προς τις θέσεις του ΚΚΕ, μια ερώτηση: Τι ακριβώς σημαίνει το "Για όσο θα παραμένουμε στην ΕΕ" και πως είναι δυνατόν να πάψουμε να είμαστε μέλη? Υπάρχει (θεωρητικά) συνταγματική δυνατότητα να συμβεί κάτι τέτοιο με δημοψήφισμα?
Συγγνώμη για το άσχετο με το ποστ σχόλιο: Ποια είναι η νομική σας γνώμη για την μήνυση κατά του διαχειριστή του blogme.gr; Δείτε κι εδώ.
Δημοσίευση σχολίου