Δευτέρα, Αυγούστου 27, 2007

Aπό 1η Σεπτέμβρη η απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων

Σύμφωνα με την Γνωμοδότηση 1/2007 του ΕΣΡ, η απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου 2007.

Το ΕΣΡ εκλήθη να ερμηνεύσει άρθρο 7 παρ. 1αβ του Ν. 3603/08.08.2007 κατά το οποίο δεκαπέντε (15) ηµέρες πριν από την διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, των εκλογών για
την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και των δηµοψηφισµάτων έως και την 19:00 ώρα της ηµέρας της ψηφοφορίας, απαγορεύεται η δηµοσιοποίηση δηµοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου των εκλογέων και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο µετάδοση αποτελεσµάτων των δηµοσκοπήσεων, καθώς και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο µετάδοση και αναµετάδοσή τους από τα µέσα ενηµέρωσης, µε οποιονδήποτε τρόπο και αν διανέµονται ή εκπέµπουν», ενώ εξάλλου απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο δηµοσιοποίηση, ή µετάδοση ή αναµετάδοση οποιασδήποτε έρευνας γνώµης, µε οποιονδήποτε τρόπο και αν διενεργείται, σχετικά µε τις πολιτικές τάσεις, απόψεις, και προτιµήσεις της κοινής γνώµης, για πολιτικά κόµµατα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα οικονοµικά και κοινωνικά ζητήµατα.
Βεβαίως, η αρμοδιότητα του ΕΣΡ αφορά μόνο τη ραδιοτηλεόραση. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο νόμος είναι σαφής: 15 μερες πριν.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πως θα κινηθούν τα ελληνικά ιστολόγια που σκοπεύουν να δημοσιεύσουν δημοσκοπήσεις και κυρίως για το αν θα παραμείνουν καλυμένοι πίσω από την διαδικτυακή ανωνυμία ή αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του γάλλου μπλόγκερ, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές εμφανίστηκε και πλήρωσε το πρόστιμο πριν προβεί στη δημοσίευση της δημοσκόπησης.

2 σχόλια:

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Αυτός ο νόμος είναι αισχρός. Όποιο πρόβλημα και να καλύπτει, δεν το βλέπω να είναι τόσο σημαντικό ώστε να δικαιολογείται περιορισμός της ελευθερίας του λόγου. Αν ήταν κάτι σοβαρό, όπως π.χ. άνθρωποι να πεθαίνουν, παιδιά να χωρίζονται από τους γονείς τους, κλπ. θα το ήξερα.
Για να περιοριστεί η ελευθερία του λόγου καθ'οποιονδήποτε τρόπο πρέπει να υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος, και όλοι αυτοί οι νόμοι που ψαλιδίζουν τις ελευθερίες μας από εδώ κι από εκεί είναι σημάδι μίας αυτάρεσκης εξουσίας της οποίας ο βίος απέχει παρασάγκας από τον υποτιθέμενο σκοπό ύπαρξής της, δηλαδή απ' το να υπηρετεί τον πολίτη.

e-Lawyer είπε...

Πολύ ωραία. Η ανατροπή του βέβαια, δηλ. η αναγνώριση της αντισυνταγματικότητας προϋποθέτει την παραβίαση του νόμου και τη δίκη του παραβάτη ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.
Ποιος πολίτης είναι έτοιμος για τέτοιο νομικό ακτιβισμό;

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...