Δευτέρα, Μαΐου 26, 2008

Πρόταση για συνάντηση blogger με ΟΠΙ


Σε λίγες μέρες λήγει η παράταση που έδωσε ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την περίφημη "διαβούλευση" που έχει ξεκινήσει. Είναι γνωστές οι αντιδράσεις από bloggers σχετικά με τον τρόπο διατύπωσης των ερωτήσεων. Επειδή όμως δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά ούτε να περιοριστούμε σε έναν καταγγελτικό λόγο, καλό είναι να προτείνουμε και λύσεις. Με αυτό το σκεπτικό έστειλα σήμερα την παρακάτω πρόταση στον ΟΠΙ, προκειμένου να γίνει μια συνάντηση ανάμεσα σε bloggers και ανθρώπους του οργανισμού για να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναδιατύπωσης των ερωτήσεων της διαβούλευσης.


Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο το οποίο παρελήφθη σήμερα από τον ΟΠΙ.




ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ” ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Κυρίες, κύριοι,



Όπως ίσως γνωρίζετε, οι ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στο έντυπο που διατίθεται για τη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας  του ΟΠΙ έχουν επικριθεί σφοδρότατα από  bloggers που ασχολούνται με τα ψηφιακά δικαιώματα στην κοινωνία της πληροφορίας.


Η μομφή εστιάζει κυρίως στην εκτίμηση ότι η διαβούλευση επιδιώκει την εξαγωγή κατευθυνόμενων απαντήσεων από τους συμμετέχοντες. Ενώ δηλαδή ο δημόσιος διάλογος θα έπρεπε να αφορά τρόπους συγκερασμού της πρόσβασης στην πληροφορία  με την τήρηση του  πλαισίου για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, η διατύπωση των ερωτημάτων φαίνεται να εκλαμβάνει το ζητούμενο ως δεδομένο και να αναζητά την κοινωνική “νομιμοποίηση” πριν την εισήγηση μέτρων ευρύτερης αστυνόμευσης, παρακολούθησης και ηλεκτρονικής επιτήρησης. 


Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την προετοιμασία της Οδηγίας (ΕΚ) 2006/24 για την διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, απέρριψε αιτήματα παραγωγών εταιριών για πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, προκειμένου να διερευνηθούν αδικήματα σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών έχουν δώσει προ πολλού αρνητικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που έχετε διατυπώσει στο ερωτηματολόγιό σας.


Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να προτείνω, στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης να απευθύνετε μια γενική πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους χρήστες του διαδικτύου προκειμένου να συζητηθούν από κοντά αυτές οι αντιρρήσεις ως προς το ίδιο το ερωτηματολόγιο και να εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναδιατύπωσής του.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως

5 σχόλια:

Danae Microkini είπε...

Μην τρέφεις φρούδες ελπίδες. Αυτοί δεν ξέρουν να συζητούν και δεν θέλουν. Το μόνο πράγμα που τους αρέσει είναι να διατάζουν και να εκβιάζουν. Το'χουν παραξηλώσει και ήρθε η ώρα να τους υποχρεώσουμε να ξεπεζέψουν απ'το καλάμι που'χουν καβαλήσει ή, ακόμα καλύτερα, να το κάνουμε το καλάμι αυτό να γυρίσει κατακόρυφα από εκεί που το'χουν οριζόντιο. Αυτό μπορεί να τους πονέσει...

e-Lawyer είπε...

Δεν συμφωνώ με μια τόσο απαισιόδοξη θέση. Δεδομένου ότι πρόκειται για οργανισμό του δημόσιου τομέα έχουν πριν απ' όλα υποχρέωση απάντησης στην επιστολή που τους έστειλα.

Σε δεύτερο επίπεδο, υπάρχει πάντοτε η αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος μπορεί να ελέγξει κατά πόσον η απάντηση και οι ενέργειες του ΟΠΙ ύστερα από την σημερινή επιστολή θα συνιστούν αυτό που λέμε "ορθή διοικητική συμπεριφορά".

Έχουμε ορισμένες δυνατότητες ως πολίτες - ας μην παραιτηθούμε από όλες.

Ανώνυμος είπε...

Αδυνατώ πραγματικά να καταλάβω τι θέλει να καταφέρει ο ΟΠΙ;

Συμφωνώ με όλες τι απαντήσεις που τους έδωσες στο ερωτηματολόγιο τους και επί της ουσίας και με τον τρόπο που το έκανες.

Κι αναφορικά με την μουσική λέω:
Ο νέος διευθυντής ψηφιακής στρατηγικής της Warner Music, Michael Nash, παραδέχθηκε ότι η μουσική βιομηχανία διέπραξε λάθος στον τρόπο που αντιμετώπισε την ψηφιακή πραγματικότητα.

Εδώ οι δικές μου απόψεις

Danae Microkini είπε...

Δε λέω να παραιτηθούμε, αυτό έλειπε. Απλά γνώμη μου είναι ότι αυτοί οι "κύριοι" νομίζουν ότι έχουν πιάσει τον Πάπα απ'τα ...

Αυτό που τους χρειάζεται, πέρα από τις πολύ ωραίες απαντήσεις που τους έδωσες εσύ και αρκετοί άλλοι στο κουτοπόνηρα γραμμένο ερωτηματολόγιό τους, είναι να υπάρξουν κινήσεις εναντίον τους και στο Συνήγορο του Πολίτη και στο Συνήγορο του Καταναλωτή και οπουδήποτε αλλού. Επίσης, χρειάζεται κάθε τους εκστρατεία υπέρ των θέσεών τους εμείς να τους τη γυρνάμε μπούμερανγκ, δείχνοντας ότι αυτά που ζητάνε είναι μέχρι και παράνομα και αντισυνταγματικά. Αν τους καταλογίσουμε επίσης και νοοτροπία η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πολίτευμά μας και, γιατί όχι, να δείξουμε ότι αξιώνουν υπονόμευση της δημοκρατίας μας προς όφελος των (υπερ)κερδών τους, θα πετύχουμε (σε πρώτη φάση) τη γελοιοποίηση και περιθωριοποίησή τους.

e-Lawyer είπε...

Συνιστώ ψυχραιμία: κρατικός οργανισμός είναι, όχι μεγαλοεταιρία παραγωγής, ούτε δισκογραφική. Αν παρέλθει το 60 ήμερο χωρίς απάντηση εννοείται ότι θα πάμε στο Συνήγορο του Πολίτη.
Επίσης, διοργανώνουν κι ένα διεθνές συνέδριο πνευματικής ιδιοκτησίας στην Αθήνα τον άλλο μήνα.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...