Όπως αναφέρει η είδηση, ο blogger στρεφόταν κατά δημοσιογράφου ασκώντας κριτική για τον τρόπο που παρουσίαζε τις ειδήσεις και καλούσε τους χρήστες του Διαδικτύου να σκοτώσουν αυτόν και το παιδί του.
Ο δημοσιογράφος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και η αστυνομία εντόπισε τα ψηφιακά ίχνη του blogger, ο οποίος συνελήφθη ενώ έγραφε στον υπολογιστή του και σήμερα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Συκοφαντική Δυσφήμηση με ολίγη από ανθρωποκτονία
Όπως έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο, η συκοφαντική δυσφήμηση δεν αποτελεί λόγο άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ώστε να εντοπιστεί ο ανώνυμος δράστης - blogger και να οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη. Αυτό επειδή το Σύνταγμα λέει ότι η άρση του απορρήτου επιτρέπεται μόνο για "ιδιαιτέρως σοβαρά εγκλήματα" και ο νομοθέτης θέσπισε έναν κατάλογο αυτών των εγκλημάτων στον οποίο περιλαμβάνονται τα πιο σοβαρά κακουργήματα + η εκβίαση.
Επομένως, η συκοφαντική δυσφήμηση από μόνη της δεν θα επέτρεπε ούτε την ποινική δίωξη, αλλά ούτε και την αγωγή αποζημίωσης, αφού δεν είναι γνωστά τα στοιχεία του δράστη.
Αν όμως καταγγελθεί ότι εκτός από τη συκοφαντική δυσφήμηση ο δράστης έχει τελέσει κάποιο από τα αδικήματα του νόμου περί άρσης του απορρήτου, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ποινική του δίωξη. Δημιουργείται όμως σε αυτό το σημείο το μέγα νομικό ζήτημα: αν ο κατηγορούμενος αθωωθεί για το κακούργημα, είναι θεμιτό να καταδικαστεί για την συκοφαντική δυσφήμηση, τη στιγμή που η άρση της ανωνυμίας του ήταν επακόλουθο μιας μήνυσης για την οποία κρίθηκε αθώος;
Αν απαντήσουμε αρνητικά, ότι δηλαδή δεν πρέπει να καταδικαστεί για την συκοφαντική δυσφήμηση σημαίνει ότι ενώ έχουμε μπροστά μας τον φερόμενο ως δράστη, αναγνωρίζουμε την ατιμωρησία του.
Αν απαντήσουμε θετικά, θα έχουμε κατ΄' αποτέλεσμα καταργήσει την συνταγματική επιταγή περί άρσης του απορρήτου μόνο για τα ιδιαιτέρως σοβαρά εγκλήματα.
Το κριτήριο: η τυχόν εργαλειακή επίκληση του κακουργήματος για να ξετρυπωθεί ο συκοφάντης
Η γνώμη μου είναι ότι αν διαπιστωθεί ότι η καταγγελία του κακουργήματος γίνεται για να καταστρατηγηθεί η απαγόρευση άρσης του απορρήτου σε περίπτωση συκοφαντικής δυσφήμησης, διενεργείται μια εργαλειακή χρήση του νόμου με σκοπό να καταπατηθούν οι συνταγματικές ελευθερίες.
Αν δηλαδή διαπιστωθεί ότι σκόπιμα χρησιμοποιήθηκε από τον μηνυτή ή την διωκτική αρχή η "συνοδευτική" επίκληση κακουργήματος, ενώ το πραγματικό ενδιαφέρον είναι να διωχθεί η συκοφαντική δυσφήμηση, τότε η άρση του απορρήτου δεν είναι νόμιμη και ο δράστης δεν πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για τη συκοφαντική δυσφήμηση, ακόμη κι αν την έχει τελέσει.
Αν όμως δεν υπάρχει αυτή η καταχρηστική επίκληση του κακουργήματος και ο δράστης αθωωθεί για το κακούργημα, τότε δικαίως καταδικάζεται για την συκοφαντική δυσφήμηση. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί άδικη η άρση του απορρήτου και θα ήταν προκλητική ατιμωρησία να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε πως αυτός τελικά ήταν και ο συκοφάντης.
Πρόκληση σε τέλεση κακουργήματος = άρση του απορρήτου;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το in.gr, ο blogger καλούσε τους χρήστες να σκοτώσουν τον δημοσιογράφο και το παιδί του. Αυτά τα φαινόμενα διαδικτυακής τρομοκρατίας είναι καταδικαστέα και νομίζω ότι αυτό είναι αντιληπτό από όλους μας. Διαχειριζόμαστε δημόσια προσβάσιμη πληροφορία και ασκούμε το δικαίωμα μας στην ελευθερία της έκφρασης, γι' αυτό οφείλουμε να μην παραβιάζουμε τα άκρα όρια αυτών των ατομικών εξουσιών.
Ωστόσο, αν δεχθούμε ότι είναι αληθή αυτά που μεταδίδει το in.gr, το αδίκημα του blogger δεν είναι βέβαια η ... ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία (που ούτως ή άλλως δεν τελέστηκε, ούτε έγινε απόπειρά της απ' όσο ξέρουμε). Υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσε η συγκεκριμένη πράξη να θεωρηθεί ότι αποτελεί ενδεχομένως πρόκληση ή παρότρυνση για διάπραξη κακουργήματος (άρθρο 186 Ποινικού Κώδικα) ή απειλή (άρθρο 133 Ποινικού Κώδικα). Αυτές οι πράξεις όμως τιμωρούνται ως πλημμελήματα από τον Ποινικό Κώδικα και όχι ως κακουργήματα. Εξάλλου, δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αδικημάτων του ν.2225/1994 βάσει των οποίων επιτρέπεται η άρση του απορρήτου.
Ανακύπτει λοιπόν ένα μείζον ερώτημα: με ποια διαδικασία ακριβώς επετράπη η άρση του απορρήτου του συγκεκριμένου blogger; Η είδηση αναφέρει ότι μόλις ο δημοσιογράφος έκανε την καταγγελία άρχισε η έρευνα για να εντοπιστούν τα ψηφιακά ίχνη του blogger. Αυτό βάσει της κείμενης νομοθεσίας επιτρέπεται μόνο στις παραπάνω περιπτώσεις που αναφέρονται στο Σύνταγμα και τον ν.2225/1994, αλλά και πάλι κατόπιν σχετικής δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας.
Μήπως δεν χρειαζόμαστε blogoνόμο;
Προφανώς δεν είμαι αρκετά ενημερωμένος για το νομικό πλαίσιο και τα πραγματικά περιστατιά βάσει του οποίου η δίωξη εντόπισε τον blogger. Φαίνεται ότι η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει βρει τον τρόπο να επιλύσει τα δύσκολα θεσμικά προβλήματα της άρσης του απορρήτου για περιπτώσεις όπως η σχολιαζόμενη.
Τότε όμως, δεν χρειάζεται πια ειδική νομοθεσία για τα blogs: με το παρόν πλαίσιο αποκαλύπτεται ότι η αστυνομία και η δικαιοσύνη δεν εμποδίζονται από το θεσμικό πλαίσιο και μπορούν να κάνουν την δουλειά τους με επάρκεια και αποτελεσματικότητα.
Συνεπώς, αφού έχουν λυθεί οι τυπικές και διαδικαστικές δυσκολίες, προφανώς κλείνει η συζήτηση για τη θέσπιση ειδικών διατάξεων για την άρση του απορρήτου στα blogs και την γενική κατάργηση της ανωνυμίας των bloggers. Άλλη μια μεγάλη νίκη του κράτους δικαίου: τα ατομικά δικαιώματα τυγχάνουν σεβασμού στην Ελληνική Δημοκρατία και δεν χρειαζόμαστε ειδική νομοθεσία που θα έθετε σε αμφισβήτηση την πραγμάτωσή τους στο Διαδίκτυο.
Φιλική συμβουλή προς bloggers
Γιατί να δίνουμε αφορμές για άρση του απορρήτου τη στιγμή που μπορούμε να κάνουμε την οξεία κριτική μας σε θεμιτά πλαίσια;
Αν είναι ακριβές το δημοσίευμα του in.gr, ο εν λόγω blogger έκανε ένα τεράστιο επικοινωνιακό φάουλ: είναι πιθανό να αθωωθεί για την "διέγερση σε τέλεση ανθρωποκτονίας", αλλά τελικά να καταδικαστεί για τη συκοφαντική δυσφήμηση (το λέω για τους σκοπούς αυτού του παραδείγματος, χωρίς να γνωρίζω ακριβώς τι είπε για το δημοσιογράφο: εξυπακούεται ότι ο συλληφθείς απολαμβάνει στο ακέραιο του τεκμηρίου της αθωότητας). Eνώ αν είχε αποφύγει αυτήν την ακρότητα, δεν θα έδινε στις αρχές έτοιμη την λύση για την άρση του απορρήτου του. Σημείωση: ο νόμος δεν αφήνει ατιμώρητη την συκοφαντική δυσφήμηση μέσω blogs. Απλώς δεν επιτρέπει την άρση του απορρήτου για να εντοπιστεί ο τυχόν ανώνυμος blogger.
Φυσικά μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι το statement ήταν αυτό: να δημιουργηθεί ντόρος για να περάσει το μήνυμα ότι ο 48χρονος είναι κακός δημοσιογράφος και ότι δεν είχε πραγματική πρόθεση να προκαλέσει το φόνο αυτού και του παιδιού του. Αξίζει τον κόπο όμως; Δεν νομίζω.
11 σχόλια:
Διαβαζω εδω και ωρα το επιμαχο Blog...αλλα δεν μπορω να βρω το σημειο στο οποιο απειλει αμεσα τον δημοσιογραφο του Mega.Οποιος το βρει παρακαλω ας το επισημανει.
http://prezatv.blogspot.com/2008/08/blog-blogger.html
το βρήκε :)
Μαλακίες βρήκε
Από την πίσω πόρτα του Google
Σύμφωνα με την σημερινή ανάρτηση του πρέζα, σύμφωνα με τον οποίο άλλοτε μεν οι μπλόγκερς πρέπει να έχουν το ακαταδίωκτο και άλλοτε δε όχι, (μιλάμε για παραδειγματική συνέπεια απόψεων), πρέπει να διώκεται ο κάθε συκοφάντης μπλόγκερ.
Συμφωνώ, αλλά καλά θα κάνει να διαγράψει και μερικά δικά του ποστ γιατί δεν τον βλέπω καλά.
Αυτό που βρήκα:
«07072008
Όταν εγώ αστρολόγε θέλω το κεφάλι του Χρήστου Παναγιωτόπουλου και του γιου του, τότε πρέπει να μου το φέρεις.
Γιατί κάνεις μεγάλο λάθος, ίσως το λάθος της ζώης σου αν νομίζεις ότι είμαστε αμέτοχοι.
Μάλιστα πρέπει να δρας χωρίς να ρωτάς. Όπως ο ανακριτής ο Αθανασόπουλος.
Εμείς δημιουργούμε ειδήσεις αστρολόγε, δε τις λέμε.
Γι'αυτό βάζουμε και ημερομηνία σε κάθε τι που γράφουμε.»
Αν αυτό το παραλήρημα μπορεί να θεωρηθεί απειλή, τι να υποθέσω για όσα λέει π.χ. ο Ανθιμος! χαχαχα :)))
Παρακαλώ τους αγαπητούς σχολιαστές να παραμείνουμε στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος και να αφήσουμε τις προσωπικές αντεγκλήσεις που αποπροσανατολίζουν από το θέμα.
Επίσης προσέξτε τις εκφράσεις σας γιατί θα αρχίσω να διαγράφω σχόλια που προσβάλλουν.
Αγαπητέ e-lawyer.
Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό από bloggers που κάνουν κατάχρηση της ελευθερίας του λόγου. Το αποτέλεσμα είναι κατά βάση προσβλητικό για την αισθητική μας αλλά πολύ δύσκολα δημιουργεί πραγματικό πρόβλημα σε πρόσωπα. Όσο και να βρίζει ή να κατηγορεί κανείς, όχι μόνο δεν μπορεί να πείσει, αλλά στο τέλος καταλήγει να γίνεται γραφικός...
Είπαμε λοιπόν ότι αυτοί οι bloggers αποτελούν ένα μικρό ποσοστό...
Για το αντίστοιχο (φαντάζομαι πολύ μεγαλύτερο) ποσοστό των επίορκων δικαστών, των διεφθαρμένων δικηγόρων, πολιτικών και δημοσίων λειτουργών, των επικίνδυνων γιατρών, των ξεπουλημένων πολεοδόμων και τόσων άλλων ομάδων που έχουν καταρημάξει την κοινωνία μας τι γίνεται;...
Επειδή λοιπόν ο κόσμος έχει αρχίσει να επιδεικνύει μια ευφυΐα στην αξιολόγηση των κυβερνητικών ενεργειών, του είναι προφανές ότι για μια ακόμα φορά "διυλίζεται ο κώνωπας και καταπίνεται η κάμηλος".
Βάλτε μέσα λοιπόν τα νομικά σας κουμπούρια και αφήστε ήσυχους τους ελάχιστους προβληματικούς bloggers. Τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνικής ατζέντας δεν περιλαμβάνουν αυτό εδώ...
ΣΣ. Από μια άλλη άποψη, τέτοιες προβοκάτσιες ευνοούν την ενεργοποίηση συγκεκριμένων αντανακλαστικών ανάμεσα στις διαδικτυακές κοινότητες και απλά επιταχύνουν καταλυτικές εξελίξεις υπέρ των τελευταίων!..
Δεν συμμερίζομαι καθόλου την άποψη ότι οι "προβληματικοί" bloggers είναι λίγοι ή ότι οι επίορκοι δικαστές ή δεν ξέρω ποια άλλη κατηγορία έχει λίγους "κακούς". Ούτε το αντίθετο βέβαια. Τι σημαίνει "λίγοι" ή "περισσότεροι" όταν δεν μιλάμε με αριθμούς; Τίποτα.
Από κει και πέρα που το είδες ανώνυμε το "νομικό κουμπούρι"; Στο ότι αναρωτιέμαι με ποια διαδικασία έγινε η άρση του απορρήτου;
Ή είδες πουθενά να βγάζω ετυμηγορίες εναντίον ή υπέρ του φερόμενου ως δράστη, τη στιγμή που είμαι ίσως ο μόνος που επιμένω να τον αναφέρο ως "φερόμενο";
@ elawyer: Aν το "λίγοι" οι "πολλοί" δεν σε ικανοποιεί, το διορθώνω:
@ elawyer: Aν το "λίγοι" οι "πολλοί" δεν σε ικανοποιεί, το διορθώνω:
Οι επίορκοι δικαστές, οι διεφθαρμένοι δικηγόροι, πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, οι επικίνδυνοι γιατροί, οι ξεπουλημένοι πολεοδόμοι και πολλές ακόμα κατηγορίες "τρωκτικών", έχουν προ πολλού αποκτήσει τις επιμέρους κρίσιμες μάζες έτσι ώστε συνδυαστικά, συνεργειστικά, σε διαπλοκή και αλληλοϋποστήριξη να χειραγωγούν, καταπιέζουν, αφαιμάσσουν, και υποβαθμίζουν την κοινωνία ως σύνολο.
Αυτό αγαπητέ, ότι και να πούμε εσύ και εγώ, τα επιμέρους κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας το αντιλαμβάνονται πλήρως!
Θα επιμείνω διαφωνώντας πλήρως με την διαφωνία σου, ότι οι "προβληματικοί" bloggers είναι ελάχιστοι, απέχουν πολύ από το να αποτελέσουν κρίσιμη μάζα, και η επίδραση τους στην κοινωνία σε σχέση με τους παραπάνω είναι σαν να συγκρίνεις μύγα με B52...
Σε προτρέπω λοιπόν να χαλιναγωγήσεις τα νομικά σου αντανακλαστικά υπέρ των κοινωνικών και να αποδεχθείς ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση του ειρηνικού (και συνταγματικά κατοχυρωμένου) "οπλοστασίου" της πλήρους και χωρίς κανένα περιορισμό ελευθερίας της έκφρασης. Έτσι θα μπορέσεις, όπως όλοι μας, να παρακολουθήσεις τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται από τις δικτυωμένες και συντονισμένες κοινότητες των πολιτών που (συλλογικά συνειδητοποιημένοι) θα στείλουν τα "τρωκτικά" σπίτι τους!..
H διαφωνία μου έγκειται στον ηθικολογικό τόνο και τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε καλούς και κακούς, επειδή δεν ξέρω με ποια κριτήρια το λες.
Με κριτήριο λ.χ. του ποιος διασταυρώνει μια είδηση, φοβάμαι ότι οι κακοί μπλογκερς είμαστε πάρα πολλοί, αφού οι περισσότεροι εμπιστευόμαστε συνήθως μία πηγή μόνο.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να τσεκουρωθεί η ελευθερία της έκφρασης ή ότι οι μπλόγκερς "είναι αυτό" και τέρμα.
Κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των ατομικών της χαρακτηριστικών.
Δημοσίευση σχολίου