Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουάριος, 2008

Καμπάνια bloggers: απαντήσεις σε όσους ΘΕΛΟΥΝ και ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να δουν το DVD

Aύριο στις 19.00 – 19.30 ορισμένοι bloggersθα ανεβάσουμε postμε τον γνωστό πια τίτλο, καθώς και το σχετικό logoπου σχεδιάστηκε για την καμπάνια. Τους λόγους τους έχουμε αναλύσει, εδώ θα ήθελα να συγκεντρώσω τις απαντήσεις που δίνω σε όσους έχουν εκφράσει αντίθετες απόψεις και επιφυλάξεις.
«Μην το δεις, τι το κάνεις θέμα;»
Αν δεν το κάνω θέμα, όποιος προβάλλει το DVD, θα πει ότι «υπάρχει ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να το δει». Η σιωπή «τεκμαίρεται» ως συναίνεση, από τους αυτόκλητους εντεταλμένους της «ενημέρωσης». Αν δηλωθεί εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, τους αφαιρείται ένα βασικό επιχείρημα. Και αποθαρρύνονται στη στάθμιση κόστους (αποζημιώσεις/κράξιμο) – οφέλους (πωλήσεις/επιδοκιμασία). Επίσης το θέμα δεν είναι ότι απλώς δεν θέλω να το δω εγώ που διαμαρτύρομαι, αλλά δεν θέλω να προβληθεί καν. Δεν μου αρκεί να γυρίσω κανάλι ή να μην έχω τη δυνατότητα να το κατεβάσω από το youtube. Δεν θέλω να μεταδοθεί με κανέναν τρόπο, για όλους τους λόγους που έχουμε εξηγήσει. Και αυτοί…

Την Παρασκευή είμαστε η κοινή γνώμη

Την Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου 2008, ώρα 19.00-19.30 συντονιζόμαστε γύρω από το σύνθημα "ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟ DVD - ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΩ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ".

Με χρήση του καλαίσθητου logo που σχεδίασε ο i-blog και με ανάρτηση του μηνύματος στον τίτλο του post.

To μήνυμα έχουν υιοθετήσει ήδη τα blogs Για σκέψου, ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, Loucretia's, γητεύτρια, χωρίς άλλη αναβολή, αυτομπλογκογραφία, 2ξίδιο , alximist, ΑΝΤΩΝΗΣ, pølsemannen , Διαγόρας, Devilio, Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος), ΑΝemos, Αντιπλέοντας ψάχνω την ελπίδα, LAMIA NEWS , abttha, Αθήναιου βορβορυγμοί, Μοvies and film blog, το χέρι, ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ, Νοmad's tales.

Ενστάσεις από x-psilikatzou και don't kiss the frog
Eιδική παρατήρηση από Λαπούτα.

Σχετικά αποσπάσματα από αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων:


Απόφαση 100/2000 (υπόθεση γνωστού τραγουδιστή και γνωστού σχεδιαστή μόδας):

"(...) η αξίωση του κοινού για ενημέρωση δεν φτάνει μέχρι του σημείου να απαιτεί να λαμβάνει αυτό γνώ…

Kαμπάνια bloggers για την ιδιωτικότητα

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟ DVD - ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΩ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Η ανταπόκριση στο προηγούμενο κείμενο, στο οποίο εξηγώ ότι πρέπει να πάρουμε θέση ως κοινωνία για το αν θέλουμε ή όχι να μεταδοθεί τηλεοπτικά ή διαδικτυακά, και τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν εκατέρωθεν, έδωσαν την ιδέα.

Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να ακούμε στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης ότι αποσπάσματα από το DVD αναρτήθηκαν ή πρόκειται να αναρτηθούν σε blogs ή στο Διαδίκτυο. Ανεξάρτητα από την ακρίβεια ή την πιθανότητα αυτής της πληροφορίας. Ας τους απαντήσουμε ότι εκτός από τους 600.000 που αγόρασαν το ΘΕΜΑ για να δουν τις φωτογραφίες, υπάρχουν και οι άλλοι, οι οποίοι αντιδρούν στη εμπορευματοποίηση των προϊόντων εγκλήματoς.

Ο blogger του i-blog σχεδίασε αυτό το καλαίσθητο logo, το οποίο μεταδίδει το μήνυμα ότι δεν θέλουμε να δούμε το dvd, ότι δεν θέλουμε να συμμετέχουμε στην παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η απεικόνιση περιλαμβάνει μια ροζ κλειδαρότρυπα, το "κεφάλι" της οποιας είναι ένα dvd. Παναγιώτη, σε ευχα…

28 Iανουαρίου: Ευρωπαϊκή Μέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Η σημερινή μέρα έχει καθοριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η ευρωπαϊκή μέρα για την ενημέρωση σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Η ημερομηνία της 28ης Ιανουαρίου ανατρέχει στο 1981, όταν δηλαδή θεσπίστηκε το πρώτο διεθνές κείμενο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων: η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία του ατόμου από την αυτοματοποιημένη επεξεργασία προσωπικών πληροφοριών (Σύμβαση 108 Συμβουλίου της Ευρώπης).

Αυτή η πρώτη Σύμβαση περιέχει τις βασικές γενικές αρχές για την έλλογη και δίκαιη χρήση των προσωπικών πληροφοριών. Μολονότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 που θεσπίστηκε έχουν παρεμβληθεί συνταρακτικές τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις, σήμερα η Σύμβαση εξακολουθεί και γίνεται επίκαιρη και έχει μάλιστα πρακτική εφαρμογή. Θα εξηγήσω για ποιο λογο:

Πριν από μερικές εβδομάδες, ψηφίστηκε στη Βουλή η τροποποίηση του νόμου για την προστασία προσωπικών δεδομένων (ν.2472/1997), βάσει της οποίας εξαιρείται από την προστασία η επεξεργασία προσωπικών δεδομέν…

Δεν θέλουμε να δούμε το dvd στις οθόνες μας!

Ήρθε η ώρα η κοινωνία, αλλά και οι πολίτες μεμονωμένα, να αντιδράσουμε απέναντι στην πιο βρομερή υπόθεση ανθρωποφαγίας που μας ταλαιπωρεί εδώ και εβδομάδες. Το μήνυμα είναι:

Δεν θέλουμε να δούμε να δούμε το dvd στις οθόνες μας!

Ούτε από "συμβατικά", ούτε από "εναλλακτικά" μέσα ενημέρωσης!

Δεν εξυπηρετεί ούτε τη διαφάνεια, ούτε τη δημοκρατία, ούτε κανένα δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να μεταδοθεί τηλεοπτικά ή διαδικτυακά το προϊόν παραβίασης ενός ανθρώπινου δικαιώματος. Ο ιδιωτικός βίος αποτελεί απαράγραπτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου και είναι απολύτως ίσης σημασίας και βαρύτητας με το δικαίωμα στην ζωή, την απαγόρευση των βασανιστηρίων, την προσωπική ασφάλεια, την ελευθερία της σκέψης - έκφρασης - θρησκευτικής συνείδησης, την αρχή της ίσης μεταχείρισης χωρίς διακρίσεις.


Δεν αναγνωρίζω, ως πολιτης, σε κανέναν "εντολοδόχο" της ενημέρωσης του κοινού, το δικαίωμα να με "πληροφορήσει" με μετάδοση του περιεχομένου του dvd. Πρόσβαση στη δικογραφί…

Η Ελλάδα στην 6η θέση παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η Ελλάδα είναι η έκτη χώρα με τις περισσότερες καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστηριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για το έτος 2007, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα.

Η πρώτη εξάδα με τις αντίστοιχες καταδίκες:

Τουρκία: 319, Ρωσία 175, Ουκρανία 108, Πολωνία 101, Ρουμανία 88, Ελλάδα 61

Παρατηρούμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη από τις παλαιότερες δυτικές δημοκρατίες, η οποία περιλαμβάνεται στην εξάδα, ενώ τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν χώρες της μείζονος Ευρώπης που δεν είναι μέλη της ΕΕ, ενώ η τρίτη, τέταρτη και πέμπτη χώρα προσχώρησαν στην ΕΕ εντός της τελευταίας δεκαετίας.

Πάντως, η θέση της Ελλάδας μέσα στις χώρες με τις περισσότερες καταδίες οφείλεται κυρίως σε παραβίαση του δικαιώματος για έκδοση δικαστικής απόφασης σε σύντομο διάστη,α. Η Ελλάδα καταδικάστηκε 38 φορές, μέσα στο 2007 για παραβίαση αυτού του δικαιώματος. Ένα μόνιμο πρόβλημα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία ταλαιπωρεί όσους προσφεύγουν σε αυτήν. Δεκατέσσερις όμως καταδίκες αφορούν …

Νέα ιστοσελίδα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Μπορεί η μισή Αρχή να έχει παραιτηθεί από τις 19 Νοεμβρίου 2007 και με ανακοίνωσή της να δηλώνει ότι θα λειτουργεί με τα παραιτηθέντα μέλη, υπηρεσιακά, μέχρι τον Φεβρουάριο 2008, αλλά αυτό δεν μπορεί να μας εμποδίσει να ... εορτάσουμε την 2η Ευρωπαϊκή Μέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, την Δευτέρα, στις 28 Ιανουαρίου.

Από χτες μάλιστα, τέθηκε σε λειτουργία ο νέος διαδικτυακός τόπος της Αρχής, www.dpa.gr , ο οποίος αποτελεί μια υπερπλήρη ιστοσελίδα, με όσα χρειάζεται να ξέρει ο πολίτης, αλλά και ο επαγγελματίας της ιδιωτικότητας, προκειμένου να είναι ενήμεροι. Ευχόμαστε οι αρμόδιοι για την ιστοσελίδα να την ενημερώνουν πιο συχνά από ό,τι μέχρι τώρα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι προχτές, η Αρχή χρησιμοποιούσε μια ιστοσελίδα η οποία σχεδιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία το 1999.

Την Δευτέρα, 28.1.2008, στις 11.00, στα γραφεία της Αρχής, Κηφισίας 1-3, 1ος όροφος, Αμπελόκηποι, Αθήνα, θα δοθεί συνέντευξη τύπου, στην οποία θα παρουσιαστεί αυτός ο νέος διαδικτυακός τόπος.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον …

Ποινική δίωξη και για τα προσωπικά δεδομένα στην υπόθεση Ζαχόπουλου

Κακούργημα αποτελεί η παράνομη διάδοση προσωπικών δεδομένων όταν ο υπαίτιος είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να βλάψει τρίτον, σύμφωνα με το νόμο. Για την πράξη αυτή επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή 6-30.000 ευρώ (άρθρο 22 ν.2472/1997). Για την κακουργηματική μορφή του αδικήματος (υπάρχουν και πλημμεληματικές περιπτώσεις), αρμόδιο είναι το εφετείο.

Μεταδόθηκε σήμερα τηλεοπτικά (ΝΕΤ) ότι οι ποινικές διώξεις στην υπόθεση Ζαχόπουλου θα αφορούν και το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων. Άλλωστε, πριν μερικές ημέρες, η Αρχή διαβίβασε το γνωστό δημοσίευμα στον εισαγγελέα για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ενώ απέστειλε κλήση στην εφημερίδα για την δική της έρευνα.

Οι υποθέσεις προσβολής προσωπικών δεδομένων, συνήθως, δεν φτάνουν στον εισαγγελέα, καθώς οι θιγόμενοι επιδιώκουν την αποζημίωσή τους, στα αστικά δικαστήρια, ή αρκούνται στην επέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Έτσι, οι δράστες συνήθως δεν αντιμετω…

Ντοκιμαντέρ για το blogging: πολλή θεωρία και καθόλου fun

Παρακολουθώντας το άκρως σοβαροφανές ντοκιμαντέρ της ΕΤ-1, βαρέθηκα να ακούω κλισέ και κοινούς τόπους για την νέα υδρόγειο σφαίρα που ανακάλυψαν οι πασιχαρείς δημοσιογράφοι, στους οποίους συγκαταλέγω όλους ανεξαιρέτως όσους μίλησαν, ακριβώς λόγω του προφανούς: γράφουν σε blog- άρα δημόσια.

Ο κ. Ανδριωτάκης συνηθίζει να αναμασά την άποψη ότι τα blogs είναι το "ξαναμοίρασμα της τράπουλας" όσον αφορά την ενημέρωση. Ευτυχώς, δεν το ξανάκουσα στο φιλμ. Δύσκολο να τεκμηριωθεί όταν ακούγεται από έναν ούτως ή άλλως δημοσιογράφο και συγγραφέα - και δεν εννοώ μόνο τον κ. Ανδριωτάκη, αλλά τους περισσότερους από όσους μίλησαν στο ντοκιμαντέρ. Δημοσιογράφοι ήταν, δημοσιογράφοι είναι, δημοσιογράφοι θα είναι. Νομικός είμαι "έξω", νομικά μιλάω, συνήθως, και εδώ. Ποιο "ξαναμοίρασμα"; Τα comments;

"Τα καλύτερα κείμενα είναι αυτά που γράφουν όσοι δεν είναι επαγγελματίες γραφιάδες", ειπώθηκε σε αυτό το φιλμ. Πολύ σέξι ατάκα: ακυρώνει με αβάσταχτη ελαφρότητα όσους αντ…

Ηλεκτρονική ψηφοφορία: γιατί μας ανησυχεί;

Μιλώντας για την προοπτική της διεξαγωγής των εκλογών με ηλεκτρονικά μέσα, συνήθως έρχονται στο μυαλό μας φουτουριστικές κοινωνίες (ή απλώς οι ΗΠΑ). Πρώτ’ απ’ όλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής διαδικασίας γίνεται με τη χρήση της πληροφορικής: τα συστήματα του υπουργείου Εσωτερικών και οι ηλεκτρονικοί πίνακες που μεταδίδονται τηλεοπτικά και διαδικτυακά είναι γνωστή προσλαμβάνουσα εικόνα εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια.
Μιλώντας για ηλεκτρονικές εκλογές, όμως, εννοούμε την χρήση της πληροφορικής και στο πολύ ευαίσθητο, αρχικό, επίπεδο της ίδιας της πράξης της ψηφοφορίας. Η μαγική στιγμή της δημοκρατίας, κατά την οποία ο πολίτης – ο κάθε μεμονωμένος φορέας του συνταγματικού του καθήκοντος- επιλέγει την πολιτική εκπροσώπησή του, μπορεί, άραγε, να διενεργηθεί με τις ίδιες εγγυήσεις μέσω ηλεκτρονικού συστήματος;
Οι ανησυχίες σχετίζονται με την διασφάλιση της ακεραιότητας του συστήματος, η οποία δεν πρέπει να είναι ούτε εις βάρος του αποτελέσματος, αλλά ούτε…

"Προφητική" αγόρευση στη Βουλή για τις κάμερες

Όταν συζητήθηκε στη Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου η τροπολογία που νομιμοποιεί την χρήση των καμερών, μία αγόρευση περιείχε και τα εξής :

"Για να σας δώσω να καταλάβετε την καθαρά ταξική μορφή και εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας, με τις ψευδαισθήσεις που έχετε, θα τα βρείτε μπροστά σας. Και όταν λέω «θα τα βρείτε μπροστά σας», θα τα βρείτε ως πολίτες, διότι δεν παρέχετε ούτε στο δικαστή που θα τη δει ούτε στον εισαγγελέα, πολλώ μάλλον στην υπεράσπιση οποιουδήποτε πολίτη, τη δυνατότητα να έχει πιστοποιητικό ελέγχου της γνησιότητας της παραγωγής της εικόνας σας. Δεν έχετε λάβει κανένα μέτρο, ούτε πρόκειται να λάβετε, γιατί σκοτιστήκατε, ξέρετε ποιος είναι ο εχθρός, ο λαός. Θέλω να δω την ημέρα που θα κυκλοφορείτε σε παράνομη διαδήλωση με κουκούλα που θα αφαιρείται στο «You Tube» και θα είναι η φάτσα σας και δεν θα έχετε κανέναν τρόπο -γιατί θα την έχει πουλήσει αστυνομικός την εικόνα σας, που θα την έχει τραβήξει- και δεν θα μπορείτε ούτε εσείς ούτε κανένας άλλος να πάει να ισχυριστε…

Κλήση από την Αρχή Δεδομένων για το "Πρώτο Θέμα"

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, απεστάλη στους υπεύθυνους του "ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ" κλήση, για τη δημοσίευση "σειράς φωτογραφιών που αφορούν αποκλειστικά στιγμές της ιδιωτικής ζωής των απεικονιζομένων υποκειμένων". Παράλληλα, η Αρχή απέστειλε το σχετικό δημοσίευμα στην Εισαγγελία για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.
Υπενθυμίζουμε ότι τα μισά μέλη της Αρχής παραιτήθηκαν στις 19.11.2007. Ωστόσο, με σχετική ανακοίνωσή τους, θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους -υπηρεσιακά- για ένα τρίμηνο ακόμη, όπως επιβάλλει η "αρχή της συνεχούς λειτουργίας των διοικητικών οργάνων" μέχρι τις 19.2.2008, όπως διευκρίνισαν με προηγούμενο δελτίο τύπου.Πάντως από το ίδιο το δελτίο τύπου περί κλήσεως, διαφαίνεται μια πρώτη εκτίμηση της Αρχής: οι φωτογραφίες κρίνεται ότι αφορούν "αποκλειστικά στιγμές της ιδιωτικής ζωής των απεικονιζομένων υποκειμένων". Ήδη η διατύπωση αυτή έχει την ειδική της βαρύτητα, καθώς προέρχεται από τ…