Τρίτη, Σεπτεμβρίου 21, 2010

H διαδικτυακή ανάρτηση του "πόθεν έσχες" και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της "Ε", η Αρχή Προστασίας Δεδομένων τοποθετήθηκε αρνητικά για την διαδικτυακή ανάρτηση του "πόθεν έσχες" των βουλευτών, επικαλούμενη την αντίθεση της σχετικής ρύθμισης στο κοινοτικό δίκαιο (βλ. εδώ).

Φυσικά δεν υπάρχει καμία διάταξη του "κοινοτικού δικαίου" (πλέον "ενωσιακό δίκαιο") που να απαγορεύει συγκεκριμένα την διαδικτυακή ανάρτηση της περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών. Η Αρχή είναι πολύ πιθανό να επικαλεστεί όμως την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώην "Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων") στην υπόθεση της δημοσιοποίησης των μισθών των υπαλλήλων της Αυστριακής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (βλ. εδώ). Σε εκείνη την απόφαση το Δικαστήριο απεφάνθη ότι σε τέτοιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η κοινοτική Οδηγία 95/46 για την προστασία προσωπικών δεδομένων, αλλά αυτό δεν απαγόρευε στην Αυστρία την ίδια τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, αρκεί τα εθνικά δικαστήρια να έκριναν ότι αυτή είναι αναγκαία για λόγους διαφάνειας (ήταν προδικαστική απόφαση του ΔΕΚ). Οπότε, η κοινοτική νομολογία δεν είναι απαγορευτική κατ' αρχήν για μια τέτοια δημοσιοποίηση.

Επιπλέον, oι ανώτατοι λειτουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιοποιούν μια κατάσταση οικονομικών συμφερόντων στις ιστοσελίδες του θεσμικού οργάνου στις οποίες υπηρετούν. Για παράδειγμα ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του σχετικές δηλώσεις για κάθε έτος (βλ. εδώ). Την αντίστοιχη δήλωση που υποβάλουν και οι Ευρωβουλευτές βρίσκουμε αναρτημένη στα βιογραφικά τους στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βλ. εδώ). Επομένως, η ίδια η ΕΕ έχει αποδεχθεί το μέτρο της διαδικτυακής ανάρτησης των οικονομικών προσωπικών δεδομένων για κρατικούς λειτουργούς.

Στο μέτρο λοιπόν που το ρεπορτάζ της "Ε" είναι ακριβές, δυστυχώς αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά ότι αφενός η Αρχή Προστασίας Δεδομένων δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στην διττή αποστολή της, καθώς κατά την Οδηγία 95/46 πρέπει να διασφαλίζει -εκτός από την προστασία- και την "ελεύθερη κυκλοφορία" των προσωπικών δεδομένων. Αφετέρου, η Κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα ρύθμισης στην Αρχή, όπως συνέβη και με την περίπτωση της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να εκτίθεται στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και να δείχνει ότι σαστίζει όταν η Αρχή επικαλείται ανύπαρκτες απαγορεύσεις.

Χρειάζεται λοιπόν αφενός η Αρχή να αναβαθμιστεί σε Information Commissioner για να συνειδητοποιήσει το ρόλο της ως θεσμού υπέρ της διαφάνειας κι αφετέρου η Κυβέρνηση να είναι καλύτερα προετοιμασμένη όταν παραδίδει νομοσχέδια που περιέχουν και πτυχές προστασίας προσωπικών δεδομένων.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ
ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΜΠΟΥΚΟΒΙΝΑΣ
(Η Μαίρη, ο κ. Ivanovici και ο γράφων)

Aux arbres, citoyens!
Mangez vos bataillons!

Αν όχι τίποτ’ άλλο –στα δέντρα μήπως και μπορέσουμε
ν’ αδράξουμε την ακόρεστη λάμψη των ήχων
εκείνη που δεν άγγιξεν ώς τώρα τα μεροκάματα των θάμνων
ή το πολύχρωμο σκοτάδι μιας τυπωμένης γεωγραφίας.
Αν όχι τίποτ’ άλλο –στα δέντρα και στον έρωτα
δοξάζονται τα σαρκοβόρα εικοσιτετράωρα,
εκεί χτενίζει τα μαλλιά της η ειρήνη
κι εκεί μαθαίνουμε δίχως αποστήθιση
χιλιάδες αταξίες της αλήθειας
την τόσο δροσερή κι αδίδαχτην άλγεβρα των εντόμων
εξαίσια και τυφλά μεγαλεία της Παρουσίας
τ’ αφιόνια των πουλιών ή της ανείπωτης αγάπης.
Αν όχι τίποτ’ άλλο –στα δάση της Μπουκοβίνας
θαλερές πρέπει να θροΐζουν οι κορασίδες
με κείνη τη ρουμάνικη υγρασία στα μάτια
γυρεύοντας ίσως τον αρραβώνα του πεύκου και της πεύκης
το θερμό δαχτυλίδι.
Στα δέντρα στα δέντρα και στον έρωτα
(όπως θα κραύγαζε ο μπραϊλιώτης ποιητής
Andrei Experimentescu)
για να γιατρέψουμε καλά-καλά τη φλύκταινα του πολέμου!
Σα ν’ ακούω τα πιο γαλανά χειροκροτήματα...

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...