Παρασκευή, Ιανουαρίου 15, 2016

Kύρωση του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη

Χθες στη Βουλή ψηφίστηκε κάτι πάρα πολύ σημαντικό: η Ελλάδα κύρωσε με νόμο τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1996. Ο αρχικος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης του 1966 είναι ένα νομοθέτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων που προβλέπει τα λεγόμενα "κοινωνικά δικαιώματα": το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία κ.τ.λ, τα οποία διαφοροποιούνται από τα "ατομικά δικαιώματα" στον τρόπο επιβολής τους: η προσφυγή γίνεται από οργανώσεις και εκδικάζεται από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Επιτροπή, αλλά αποτελεί φυσικά και εσωτερικό δίκαιο. Το 1996 το Συμβούλιο της Ευρώπης ετοίμασε την Αναθεωρημένη μορφή του με πιο προωθημένα δικαιώματα: δικαίωμα στον συνδικαλισμό, ισότητα στην αμοιβή, προστασία εργαζόμενης μητέρας, δικαίωμα στον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επαγγελματική κατάρτιση, στην κοινωνική ασφάλιση, στην κοινωνική και ιατρική πρόνοια (!!!), δικαιώματα ΑΜεΑ για συμμετοχη στην κοινωνική ζωή (!!!), δικαίωμα παιδιών και νέων στην νομική, κοινωνική και οικονομική προστασία, των ηλικιωμένων στην κοινωνική προστασία, προστασία απαιτήσεων εργαζομένων έναντι της αφερεγγυότητας του εργοδότη τους, προστασία κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, δικαίωμα στη στέγαση, κ.τ.λ.
Ποια είναι η πρακτική σημασία αυτού του νόμου; Το γεγονός ότι κυρώθηκε με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος σημαίνει ότι οι διατάξεις του Χάρτη κατισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης νόμου. Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας δικαστής, αν προσβληθεί δικαστικά μια διάταξη κοινού νόμου που παραβιάζει όσα προβλέπει ο Χάρτης, θα μπορεί να κηρύξει την αντίθεση της στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Και προσοχή: κάποια από τα παραπάνω προβλέπονται μεν στο Σύνταγμα, στο κεφάλαιο των κοινωνικών δικαιωμάτων και θα μπορούσαν τα δικαστήρια να το κρίνουν και με βάση τις συνταγματικές διατάξεις. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ προστίθενται νέα, πιο εξειδικευμένα κοινωνικά δικαιώματα που δεν προβλέπονται ρητώς στο Σύνταγμα (π.χ. δικαίωμα προστασίας από την φτώχεια!) και η ισχύς τους αναβιβάζεται σχεδόν στο επίπεδο των συνταγματικών διατάξεων. Με βάση όλα αυτά που κυρώθηκαν χτες, διατάξεις που περιλαμβάνονται σε άλλα νομοσχέδια (π.χ. ασφαλιστικό) θα είναι σε σχέση έντασης με τον Αναθεωρημένο Κοινωνικό Χάρτη.
Η κύρωση αυτή είναι αίτημα 20 ετών για όσους ασχολούνται με τα κοινωνικά δικαιώματα. Μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...