Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Kύρωση του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη

Χθες στη Βουλή ψηφίστηκε κάτι πάρα πολύ σημαντικό: η Ελλάδα κύρωσε με νόμο τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1996. Ο αρχικος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης του 1966 είναι ένα νομοθέτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων που προβλέπει τα λεγόμενα "κοινωνικά δικαιώματα": το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία κ.τ.λ, τα οποία διαφοροποιούνται από τα "ατομικά δικαιώματα" στον τρόπο επιβολής τους: η προσφυγή γίνεται από οργανώσεις και εκδικάζεται από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Επιτροπή, αλλά αποτελεί φυσικά και εσωτερικό δίκαιο. Το 1996 το Συμβούλιο της Ευρώπης ετοίμασε την Αναθεωρημένη μορφή του με πιο προωθημένα δικαιώματα: δικαίωμα στον συνδικαλισμό, ισότητα στην αμοιβή, προστασία εργαζόμενης μητέρας, δικαίωμα στον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επαγγελματική κατάρτιση, στην κοινωνική ασφάλιση, στην κοινωνική και ιατρική πρόνοια (!!!), δικαιώματα ΑΜεΑ για συμμετοχη στην κοινωνική ζωή (!!!), δικαίωμα παιδιών και νέων στην νομική, κοινωνική και οικονομική προστασία, των ηλικιωμένων στην κοινωνική προστασία, προστασία απαιτήσεων εργαζομένων έναντι της αφερεγγυότητας του εργοδότη τους, προστασία κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, δικαίωμα στη στέγαση, κ.τ.λ.
Ποια είναι η πρακτική σημασία αυτού του νόμου; Το γεγονός ότι κυρώθηκε με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος σημαίνει ότι οι διατάξεις του Χάρτη κατισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης νόμου. Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας δικαστής, αν προσβληθεί δικαστικά μια διάταξη κοινού νόμου που παραβιάζει όσα προβλέπει ο Χάρτης, θα μπορεί να κηρύξει την αντίθεση της στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Και προσοχή: κάποια από τα παραπάνω προβλέπονται μεν στο Σύνταγμα, στο κεφάλαιο των κοινωνικών δικαιωμάτων και θα μπορούσαν τα δικαστήρια να το κρίνουν και με βάση τις συνταγματικές διατάξεις. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ προστίθενται νέα, πιο εξειδικευμένα κοινωνικά δικαιώματα που δεν προβλέπονται ρητώς στο Σύνταγμα (π.χ. δικαίωμα προστασίας από την φτώχεια!) και η ισχύς τους αναβιβάζεται σχεδόν στο επίπεδο των συνταγματικών διατάξεων. Με βάση όλα αυτά που κυρώθηκαν χτες, διατάξεις που περιλαμβάνονται σε άλλα νομοσχέδια (π.χ. ασφαλιστικό) θα είναι σε σχέση έντασης με τον Αναθεωρημένο Κοινωνικό Χάρτη.
Η κύρωση αυτή είναι αίτημα 20 ετών για όσους ασχολούνται με τα κοινωνικά δικαιώματα. Μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…