Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017

Κενή καταχώριση φύλου για non binary άτομα

Κατατέθηκε σήμερα, για λογαριασμό του Jason-Antigone Dane, ακτιβιστή για τα ανθρώπινα και ζωικά δικαιώματα, δικαστικό αίτημα για  απάλειψη του στοιχείου του φύλου στην ληξιαρχική πράξη γέννησης του. Το αίτημα για κενή καταχώριση φύλου αποτελεί μια πάγια διεκδίκηση ανθρώπινου δικαιώματος των non-binary (μη δυαδικών ως προς το φύλο) και intersex ατόμων και για πρώτη φορά υποβάλλεται ενώπιον της Ελληνικής Δικαισύνης.

Το αίτημα κατατίθεται μετά από εκτεταμένη νομικη έρευνα στις σχετικές δικαστικές εξελίξεις σε άλλες χώρες. Στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια καταγράφηκαν το 2016 οι δυο πρώτες δικαστικές αποφάσεις στις ΗΠΑ με τις οποίες καταχωρήθηκε ως φύλο ο όρος non binary. Σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις αλλά και νομοθεσίες που προβλέπουν την κενή καταχώριση φύλου.

Από το 2015 το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καλέσει τα κράτη μέλη να εξετάσουν την δυνατότητα για κενή ή τρίτη ένδειξη φύλου για όσα άτομα που το επιθυμούν. Στον ευρωπαϊκό χώρο, η πρώτη χώρα που το δέχθηκε ήταν η Γερμανία. Στα μη δυαδικά άτομα, αντί για Mr. ή Mrs. χρησιμοποιείται η ένδειξη Mx. 


Tο αίτημα στην ελληνική δικαιοσύνη έχει υποβληθεί στη βάση του άρθρου 5 του Συντάγματος σε συνδυασμό με τα άρθρα 8 και 14 της ΕΣΔΑ, τα οποία αποτέλεσαν και τη νομική βάση για την αναγνώριση της νομικής ταυτότητας φύλου από ελληνικά δικαστήρια πέρσι χωρίς προϋπάρχουσες ιατρικές επεμβάσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...