Τετάρτη, Μαρτίου 10, 2021

Ορκίστηκε ο κ. Κτιστάκις νέος Ευρωπαίος Δικαστής

 

Ο κ. Ιωάννης Κτιστάκις ορκίστηκε δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αναλαμβάνει πλέον αυτή την κορυφαία υπηρεσία στο δικαιοδοτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης με 9ετή θητεία. Είναι ένας από τους 46 ευρωπαίους δικαστές, καθώς η θέση του Ελβετού δικαστή παραμένει προς το παρόν κενή. Στο ΕΔΔΑ προσφεύγουν άτομα και οργανώσεις κατά των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και κάθε κράτος στέλνει δική του λίστα τριών υποψήφιων δικαστών με εκλογή του δικαστή από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση (βουλευτές από τις 47 χώρες) του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Περιμένουμε πολλά από το ΕΔΔΑ σε αυτή την δεκαετία που έχει ξεκινήσει με σημαντικούς περιορισμούς, αλλά και παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η τήρηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελεί πρωταρχικά αποστολή του κράτους , καθώς συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο του εσωτερικού Ελληνικού δικαίου υπέρτερης τυπικής ισχύος σε σχέση με τους κοινούς νόμους κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος και οι πρώτοι που οφείλουν να μεριμνούν για την ορθή εφαρμογή της είναι οι εθνικοί Δικαστές. Από τα Ελληνικά Δικαστήρια είναι που περιμένουμε να εφαρμόζουν ορθά την ΕΣΔΑ, καθώς το ΕΔΔΑ είναι το τελευταίο μας καταφύγιο (ultimum refugium για τους λατινιστές) και δεν μπορούμε να ξεκινούμε μια υπόθεση έχοντας εξ αρχής κατά νου το Στρασβούργο, το οποίο κάνει κι αυτό τις επιλογές του και τον δικό του προγραμματισμό. Με σημαντικές χρονικές διάρκειας για εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον του (πάνω από 5ετία συνήθως) και με απόρριψη του 95% των προσφυγών ήδη από το στάδιο ελέγχου του "παραδεκτού". Απορρίπτονται δηλαδή ακόμη και προφυγές που κρίνεται εκ των προτέρων ότι δεν επιφέρουν ιδιαίτερη βλάβη (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) στους προσφεύγοντες.
Καλή θητεία λοιπόν στον κ. Κτιστάκι και ευχόμαστε να συμβάλλει από την θέση του στην ορθοτόμηση του ευρωπαϊκού δικαίου της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο πολύπαθο σώμα της γηραιάς ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...