Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2005

Ο "νέος" βασικός μέτοχος.

Ψηφίστηκε απόψε το νέο νομοσχέδιο για την διασφάλιση της διαφάνειας των δημόσιων συμβάσεων. Η Κυβέρνηση προέβη σε τροποποίηση του προηγούμενου νόμου, εναρμονίζοντας τη νομοθεσία με το κοινοτικό δίκαιο, ύστερα από τις συζητήσεις με την Κομισιόν.
Σημαντικές αλλαγές:
Επιχείρηση μέσων ενημέρωσης δεν θεωρείται πλέον εκείνη που εκτυπώνει-διανέμει εφημερίδες/περιοδικά/έντυπα.
Καταργείται το αμάχητο τεκμήριο για τον προσδιορισμό της έννοιας του βασικού μετόχου, καθώς η στοιχειοθέτηση της διαπιστώνεται κάθε φορά από τη συνδρομή προϋποθέσεων, χωρίς «αυτοματισμούς».
Χωρίς «αυτοματισμούς» προσδιορίζονται και οι ασυμβίβαστες ιδιότητες, αφού πλέον για την διαπίστωσή τους απαιτείται η έκδοση οριστικής καταδικαστικής απόφασης για «ενεργητική διαφθορά» κατά την έννοια της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ.
Τροποποιείται η διαδικασία που ακολουθείται από το ΕΣΡ για να εναρμονισθεί με τις αλλαγές.

Παραμένουν ως έχουν:
Η έννοια του βασικού μετόχου: βασικός θεωρείται ο μέτοχος του 1%.
Η ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου των εταιριών που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις με οικονομικό αντάλλαγμα ανώτερο του 1.000.000 ευρώ.

http://www.parliament.gr/ergasies/nomosxedia/EisigisiEpitropon/T-METOXO-EIS.pdf

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην εξισορρόπηση ανάμεσα σε μια αμφιλεγόμενη συνταγματική διάταξη (άρθρο 14§9) και στο κοινοτικό δίκαιο. Σίγουρα τα αποτελέσματα που επέρχονται δεν είναι τόσο "εντυπωσιακά", όσο υπόσχονταν οι προηγούμενοι νόμοι που έρχονταν σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά η εξισορρόπηση επιτυγχάνεται.
Με τον νόμο αυτό κλείνει το τεράστιο κεφάλαιο του βασικού μετόχου, προς το παρόν. Θα μπορούσε να ενταφιαστεί οριστικά και με μία συνταγματική αναθεώρηση, πάντως. Αλλά κανείς δεν θα λάβει το πολιτικό ρίσκο να εξοβελίσει από το σύνταγμα μια εντελώς αποτυχημένη διάταξη που προβλήθηκε τόσο πολύ ως η συνταγματική ασπίδα κατά της "διαπλοκής".

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Επιτέλους ένα αμιγώς νομικό blog! Τα συγχαρητήριά μου. Μακάρι κι εγώ όταν θα έχω την απαιτούμενη κατάρτιση να προχωρήσω σε κάτι τέτοιο. :)

dim είπε...

Πραγματικά e-lawyer το blog σου
είναι εξαιρετικό και πάρα πολύ
χρήσιμο!

dim είπε...

Kαι μια απορία για τον "βασικό"
Αν δηλαδή κάποιος είναι ιδιοκτήτης
ή μέτοχος εφημερίδας(και γενικά του γραπτού τύπου) και αναλαμβάνει
μέσω άλλης εταιρείας κάποιο δημόσιο
έργο δεν εξετάζεται καν, κατά περίπτωση πλέον αν κατάλαβα καλά, αν υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου;

Chaca-Khan είπε...

E-lawyer, μακράν το πιο χρήσιμο, σημαντικό ελληνικό blog. Μη σταματήσεις. Σε χρειαζόμαστε. Αν μπορείς ανέβασε πληροφορίες σχετικές με τα δικαιώματά μας να φωτογραφίζουμε (blogging/δημοσιογραφία)
BRAVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

e-Lawyer είπε...

1. Ευχαριστώ για τα θετικά σχόλια.
2. Οι ιδιοκτήτες-μέτοχοι εφημερίδων βεβαίως και εξακολουθούν να εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου. Αυτοί που εξαιρούνται είναι οι εταιρίες που προβαίνουν (μόνο) σε εκτύπωση και διανομή εντύπων, δηλαδή οι ιδιοκτήτες-μέτοχοι τυπογραφείων και δικτύων διανομής εντύπων αμιγώς. Και είναι εύλογο, γιατί οι τυπογράφοι-διανομείς δεν μπορούν να διαμορφώσουν με κάποιο τρόπο το περιεχόμενο των εντύπων, αφού η εργασία τους είναι καθαρά διεκπεραιωτική.
3. Το δικαίωμά σας να φωτογραφίζετε και να "φωτογραφίζετε" σας το δίνει το ίδιο το Σύνταγμα στο άρθρο 14 που κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης και διάδοσης των στοχασμών,μέσα στα πλαίσια του νόμου, φυσικά. Το ίδιο δικαίωμα κατοχυρώνεται από το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), όπου αναφέρεται ότι οι περιορισμοί του δικαιώματος έκφρασης μπορούν να είναι μόνο εκείνοι που είναι νοητοί σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αλλά ας μην τα πω όλα εδώ. Μου δώσατε την ιδέα για το νέο ποστ!

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...