Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Milliyet, επικαλούμενη το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΚΑ, η εισαγγελία της Σμύρνης άσκησε ποινική δίωξη κατά του μυθιστορήματος "Μάγισσες της Σμύρνης" βάσει του άρθρου 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα με την κατηγορία της προσβολής του τουρκισμού και η υπόθεση παραπέμθηκε στην εισαγγελία Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης.
Τα τελευταία χρόνια οι πολλαπλές καταδίκες της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για θέματα ελευθερίας του λόγου ίσως να μην αποτελούν "είδηση" για τα μέσα ενημέρωσης. Όμως κάθε προσβολή ανθρώπινου δικαιώματος, είτε ο φορέας του είναι ο παγκοσμίου φήμης Παμούκ (και υπενθυμίζω ότι ο e-lawyer είναι από τα ελάχιστα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που πρόβαλλε την ποινική δίωξή του απο τις τουρκικές αρχές τους προηγούμενους μήνες), είτε είναι μια ελληνίδα συγγραφέας που έχει στο ενεργητικό της ένα best seller (ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις για την αισθητική του αξία που μπορεί να έχει κάποιος), είτε ο μαθητής στα σχολεία, είτε ο φυλακισμένος κατάδικος που βασανίζεται, αποτελεί μια μαχαιριά στην έννοια "άνθρωπος".
Η Τουρκία έχει μπροστά της την σημαντικότερη ιστορική πρόκληση που είχε ποτέ: να συμμορφωθεί προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο δεν περιλαμβάνει μόνον την οικονομική σύγκλιση, αλλά και το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων "όπως κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και απορρέει από τις συνταγματικές παραδόσεις των κρατών".
Η συμμόρφωση δεν προϋποθέτει μόνο πολιτικές αποφάσεις, αλλά και συνειδητοποίηση από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης ότι οι τομές μπορούν να γίνουν αρχίζοντας ακόμη και από επίπεδο εισαγγελέα ο οποίος κρίνει απαράδεκτη την ποινική δίωξη λόγω αντισυνταγματικότητας του νόμου.
Αρκεί βέβαια αυτές οι τομές να μην αφορούν μόνο πολύκροτες δίκες, όπως αυτή του Παμούκ, η οποία έχει χαρακτηρισθεί άτυπο κριτήριο για τη συμμόρφωση της Τουρκίας. Μια εντυπωσιακή αθώωσή του με όλο το συμβολισμό που μπορεί να ενέχει δεν πρέπει να αποσυντονίσει τους ευρωπαίους παρατηρητές. Η ελευθερία και η δικαιοσύνη πρέπει να πνεύσει σε όλη τη χώρα. Και σε αυτούς που αμφιβάλλουν για το κατά πόσο μπορεί/πρέπει/δικαιούται η Τουρκία να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας, ας θυμηθούμε και λίγο τη ρήση ότι "Έλληνας είναι όποιος μετέχει της Ελληνικής Παιδείας". Αλλά, προσοχή: όχι μόνο στους αριθμούς και τις επίσημες εκθέσεις...
2 σχόλια:
Μπορώ να έχω ένα προσωπικό μέηλ, μιας και δεν υπάρχει άλλος τρόπος;
alombar42 παπάκι alombar42 τελίτσα com
αχ αχ αυτός ο καινούριος νόμος "περί προσβολής της τουρκοσύνης" τους μάρανε
Δημοσίευση σχολίου