Σάββατο, Φεβρουαρίου 18, 2006

Αναδημοσιεύσεις κειμένων χωρίς άδεια: οι αποζημιώσεις

Όπως είδαμε στο προηγούμενο ποστ, αναδημοσίευση κειμένου από blog στον τύπο χωρίς άδεια του blogger επιτρέπεται μόνο σε τρεις περιπτώσεις:
  1. Το κείμενο αποτελεί απλή αναπαραγωγή είδησης ή ενός γεγονότος ή συνίσταται σε παράθεση απλών στοιχείων (οπότε δεν θεωρείται «έργο» κατά τη νομοθεσία).
  2. Η αναδημοσίευση περιορίζεται σε παράθεση σύντομων αποσπασμάτων για την υποστήριξη γνώμης ή άσκηση κριτικής, εφόσον η έκταση των αποσπασμάτων δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό και εφόσον συνοδεύεται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και του ονόματος του δημιουργού.
  3. Για λόγους ενημέρωσης επί επίκαιρων γεγονότων επιτρέπεται αναδημοσίευση πολιτικών λόγων, προσφωνήσεων, κηρυγμάτων, δικανικών αγορεύσεων ή άλλων έργων παρόμοιας φύσης, που μάλλον σπάνια θα πρωτοδημοσιεύσει κάποιος blogger (ελπίζω να μη θεωρείτε τα κείμενά μου δικανικές αγορεύσεις).

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αναδημοσίευση χωρίς άδεια του δημιουργού απαγορεύεται. Και επειδή καμία απαγόρευση δεν θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς έννομες συνέπειες, ας δούμε σήμερα πως εξισορροπεί το δίκαιο τη διαφορά που προκύπτει από αυτές τις παραβάσεις.

Σε πρώτη φάση, εξετάζω την αστική προστασία, αξιώσεις αποζημίωσης ή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης (σε επόμενο ποστ θα παρουσιαστεί η ποινική προστασία).

Διαβάζουμε στο άρθρο 65 του Ν.2121/1993:

1. Σε κάθε περίπτωση προσβολής της πνευματικής ιδιοκτησίας (…) ο δημιουργός (…) μπορεί να αξιώσει την αναγνώριση του δικαιώματός του, την άρση της προσβολής και την παράλειψή της στο μέλλον.

2. Οποιος υπαιτίως προσέβαλε την πνευματική ιδιοκτησία (…) άλλου υποχρεούται σε αποζημίωση και ικανοποίηση της ηθικής βλάβης. Η αποζημίωση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το διπλάσιο της αμοιβής που συνήθως ή κατά νόμο καταβάλλεται για το είδος της εκμετάλλευσης που έκανε χωρίς την άδεια ο υπόχρεος.

3. (…)

4. Το δικαστήριο καταδικάζοντας σε παράλειψη πράξης απειλεί για κάθε παράβαση χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων έως ενός εκατομμυρίου δραχμών υπέρ του δημιουργού ή του δικαιούχου συγγενικού δικαιώματος προβλεπομένου στα άρθρα 46 έως 48 και 51 του παρόντος νόμου καθώς και προσωπική κράτηση έως ένα έτος. (…)

5. (…)

6. (…)

Παρατηρούμε δηλαδή ότι αν ένα έντυπο, χωρίς άδεια, δημοσίευσε ένα κείμενό σας, για το οποίο θα πλήρωνε τον columnist του -για κείμενο αντίστοιχης έκτασης- 100 ευρώ, έχετε δικαίωμα να αποζημιωθείτε με τουλάχιστον 200 ευρώ και επιπλέον να ζητήσετε όποιο ποσό θεωρείτε ότι θα σας καλύψει ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Εννοείται ότι δεν είναι απαραίτητο η επίλυση της διαφοράς να γίνει ενώπιον του δικαστηρίου, γιατί το αυταπόδεικτο του πράγματος επιτρέπει τον εξώδικο διακανονισμό. Η 4η παράγραφος όμως μπορεί να διαταχθεί ως μέτρο μόνο από το δικαστήριο και αφορά την καταδίκη του δράστη να μην ξαναδημοσιεύσει, γιατί εφόσον το ξανακάνει θα πρέπει να σας καταβάλει τα ποσά που αναφέρει το δικαστήριο στην απόφασή του (900 – 3.000 ευρώ) και να κρατηθεί έως ένα έτος (βέβαια, για την κράτηση δεν ξέρω αν συμφέρει γιατί θα πρέπει να του πληρώνετε τα έξοδα διατροφής στη φυλακή...Απόλυτα σαδιστικός ο νομοθέτης σε αυτό το θέμα).

Θα επανέλθω με την ποινική προστασία...

4 σχόλια:

Simon είπε...

Ευχαριστώ για την περίληψη. Είναι περισσότερο προσβάσιμη και χρήσιμη στον τελικό χρήστη.

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλημέρα φίλε e-δικηγόρε. Για να σε "ανυταμείψω" για τα όσα πολύ χρήσιμα μας δίνεις θα σού πω ένα ανέκδοτο που μάλλον θα το ξέρεις.

Σε ένα πάρτυ, ήταν ένας γαστρεντέρολογος. Μόλις κάποιος μάθαινε ότι είναι γαστρεντερολόγος, τον άρχιζε στις ερωτήσεις και στην απαρίθμηση συμπτωμάτων, και αυτός ευγενικά απαντούσε και έδινε συμβουλές και θεραπείες, μόνο συνταγή που δεν έβγαλε να γράψει. Αποτέλεσμα ο δόλιος ο γιατρός δεν μπόρεσε λίγο να ξεχαστεί και να απολαύσει το πάρτυ. Στο τέλος εκνευρίστηκε, και πάει και λέει σε κάποιον που άκουσε ότι είναι δικηγόρος την ιστορία, ρωτώντας τον αν νομικά δικαιούται να ζητήσει αμοιβή για τις υπηρεσίες που πρόσφερε.

Η απάντηση θετική. Αύριο, τού λέεει ο δικηγόρος, κάτσε και γράψε από έναν λογαριασμό και στείλε τον σε όλους αυτούς που σε έπρηξαν.

Καταχαρούμενος ο γιατρός το επόμενο πρωί έκανε όπως τον συμβούλεψε ο δικηγόρος.

Το μεθεπόμενο πρωί, έλαβε μιαν επιστολή με τον λογαριασμό του δικηγόρου...

Καλό Σ-Κ
Σ;)))))))

e-Lawyer είπε...

Σε ευχαριστώ μαύρε γάτε. (Ο πρώτος μου γάτος ήταν μαύρος και λεγόταν Πελοπίδας, οπότε ξύπνησες αναμνήσεις).
Κατά τα άλλα έχω πει ότι εδώ δεν συμμετέχω με τη δικηγορική μου ιδιότητα, αλλά ως νομικός. Όχι βεβαίως γιατί αρνούμαι το λειτούργημά μου, αλλά επειδή πρέπει να γίνει σαφές ότι άλλος είναι ο σκοπός της συμμετοχής μου στη μπλογκόσφαιρα (ενημέρωση για νομικά ζητήματα και μη εξατομικευμένη νομική πληροφορία, προκαλώντας πάντα για συζήτηση εννοείται) και άλλος μου ο ρόλος ως θεσμικός εγγυητής της παρουσίας ενός προσώπου στη δικαιοσύνη και τη διοίκηση.
Το δικηγορικό επάγγελμα και η υπεράσπιση του δικαίου είναι μία αποστολή στην οποία αξίζει να αφιερώσει κανείς τη ζωή του.
Η ιδιότητα του νομικού έχει να κάνει περισσότερο με την ιδεολογία και την κατανόηση της λειτουργίας των κανόνων. Και όταν λέω κανόνες μιλάω γενικά: αλλιώς αντιλαμβάνεται κανείς τη μουσική, τη φυσική, τα μαθηματικά, την αρχιτεκτονική και την κοσμολογία όταν έχει εμβαθύνει στην φύση, τη λειτουργία και την αλληλεπίδραση των κανόνων κι αλλιώς όταν απλώς έχει ασκήσει αυτά τα επιτηδεύματα. Γι' αυτό νομίζω ότι οι πραγματικοί νομικοί είναι αναγεννησιακά πλάσματα.

Ανώνυμος είπε...

Best regards from NY! Withdrawl from discontinuing prozac Web site developers shropshire Airport car rental orange county withdrawl effects of effexor Medical insurance living abroad Apba baseball for windows Fish shellfish cholesterol 2003 pontiac vibe engine problems advances affiliate payday choose evista Buy zoloft md consultation on mail Woman found in the air conditioner unit Clomid and pregnancy signs

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...