Σάββατο, Φεβρουαρίου 04, 2006

Ξύπνησε η ΑΔΑΕ!

Όχι ότι ανέλαβε και καμια φοβερή πρωτοβουλία, φυσικά. Απλώς εξέδωσε δελτίο τύπου (τη μέρα που την κράξαμε λίγο από το e-lawyer: τυχαίο;). Ας δούμε τι λένε:

Δελτίο Τύπου, 2.2.2006

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα, της εφημερίδας "Τα Νέα" και μετά τις δηλώσεις μελών της Κυβέρνησης κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, σχετικά με υποκλοπές κινητών τηλεφώνων του Πρωθυπουργού, Υπουργών και άλλων προσώπων, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επισημαίνει τα ακόλουθα:
Η ΑΔΑΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θα ερευνήσει περαιτέρω την όλη υπόθεση και εφόσον προκύψουν ευθύνες, θα επιβάλει βαρύτατες κυρώσεις. Για το σκοπό αυτό, η ΑΔΑΕ, όπως έπραξε και στο παρελθόν, θα αποστείλει εντός των προσεχών ωρών κλήση προς ακρόαση στην εμπλεκόμενη εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην υπόθεση αυτή, προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι ουδεμία ενημέρωση ή καταγγελία περιήλθε μέχρι σήμερα σε γνώση της ΑΔΑΕ σχετικά με την υπόθεση αυτή, παρά το γεγονός ότι τούτο επιβάλλεται από το όλο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ΑΔΑΕ, καθώς και από τους Κανονισμούς για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών που έχει εκδώσει.
Ουδεμία ενημέρωση... Ενώ όλες οι άλλες αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές ήταν ενήμερες από το Μάρτη του 2005 και είχαν ήδη εκκινήσει οι διαδικασίες έρευνας. Επομένως, το Κράτος πληρώνει ορισμένα εκατομμυρια ευρώ για τη συντήρηση αυτής της Αρχής, αλλά δεν την χρησιμοποιεί. Γιατι;

2 σχόλια:

e-Lawyer είπε...

Σίγουρα το νομοθετικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά προβληματικό και υπενθυμίζω και τις διαρκείς τροποποιήσεις των άρθρων του ποινικού δικαίου για το απόρρητο. Επειδή δεν υπάρχουν ανοιχτά σχόλια στο μπλογκ "ΚΕΝΟ ΔΙΚΑΙΟ" (παραπέμπω όλους στην ανάγνωσή του, εν προκειμένω σχετικά με μια ιδιαίτερα κριτική παρουσίαση των θεμάτων της ΑΔΑΕ), θα δώσω εδώ ορισμένες παρατηρήσεις.
Για τον ορισμό της επικοινωνίας:
Οδηγία ΕΚ 58/2002 (ακόμη δεν την έχουμε ενσωματώσει στο εσωτερικό δίκαιο), άρθρο 2 (δ): "επικοινωνία" κάθε πληροφορία που ανταλλάσσεται ή διαβιβάζεται μεταξύ ενός πεπερασμένου αριθμού μερών, μέσω μιας διαθέσιμης στο κοινό υπηρεσίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Δεν περιλαμβάνονται πληροφορίες που διαβιβάζονται ως τμήμα ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών στο κοινό μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι πληροφορίες μπορούν να αφορούν αναγνωρίσιμο συνδρομητή ή χρήστη που τις λαμβάνει·
Για την υποχρέωση ασφάλειας που υπέχουν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων:
Ν.2472/1997, άρθρο 10: ο υπεύθυνος επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων έχει υποχρέωση να λαμβάνει τα αναγκαία οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την προστασία δεδομένων, ακόμη και για τις περιπτώσεις της τυχαίας διαρροής τους.
Για τον τρόπο καταστροφής των δεδομένων:
Βλ. Οδηγία 1/2005 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί οι ανεξάρτητες Δοικητικές Αρχές μόνο ανεξάρτητες δεν είναι και απλά υπάρχουν έτσι για να λέμε ότι έχουμε και μια αρχή διαφύλαξης του απορρήτου στη χώρα μας. Και αφού αυτοί είναι αρμόδιοι και εν πάσει περιπτώσει εποπτεύουν τη διαφύλαξη του απορρήτου των επικοινωνιών δεν έπρεπε πρώτοι να έχουν εντοπίσει την παραβίαση αλλιώς τι νόημα έχει η ύπαρξή τους;Κανονικά από ευθιξία έπρεπε να είχαν παραιτηθεί.Δυστυχώς e-lawyer όλα αυτά που διαβάσαμε και μάθαμε στη νομική και ιδίως το Σύνταγμα είναι κενό γράμμα, δεν εφαρμόζονται και καταπατώνται καθημερινώς. Τι ωφελεί να υπάρχουν νόμοι αφού δεν εφαρμόζονται;

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...