Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2006

Δημιουργία προφίλ επιβατών πτήσεων στην ΕΕ

Οι υπουργοί της ΕΕ επιθυμούν οι αερομεταφορείς να παρέχουν εκτεταμένες λίστες επιβατών για όλες τις πτήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων αερογραμμών. Αυτες θα ελέγχονται κατά το check in, αντί για το βιομετρικό διαβατήριο (σκανάρισμα ίριδας ή δακτυλικού αποτυπώματος).

Η υποχρέωση διαβίβασης εκτεταμένων δεδομένων επιβατών είναι ήδη ένα προαπαιτούμενο των πτήσεων για τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, αλλά η αποτελεσματικότητά του έχει ελεγχθεί μέχρι στιγμής μόνο στη Βρετανία σε μικρή κλίμακα. Αρχικά, οι αερομεταφορείς οφείλουν να δώσουν on-line προσωπικά δεδομένα των επιβατών κατά το κλείσιμο των θέσεων και συμπληρωματικά, κατά το check-in.

Το νέο σύστημα θα επιτρέπει να ελέγχονται ονόματα σε συνάρτιση με λίστες υπόπτων για τρομοκρατικά κτυπήματα και καταζητούμενους εγκληματίες, όπως και στην ανάπτυξη ενος "profiling system", το οποίο όμως χρειάζεται μεγαλύτερη περισυλλογή. Ο Επίτροπος Frattini είπε χτες ότι τέτοιες δημιουργίες προφίλ δεν θα βασίζονται στο θρήσκευμα ή την εθνική καταγωγή αλλά επιβεβαίωσε ότι υπήρχε μία σχετική συζήτηση στην Ευρώπη για τη χρήση τέτοιων μεθόδων. Η προθεσμία για μια σχετική Οδηγία για την ανταλλαγή και ανάλυση μητρώων επιβατών πτήσεων είναι τον επομενο χρόνο. Η σχετική εργασία θα ξεκινήσει μετά την σύναψη της Συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ τον Οκτώβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...