Παρασκευή, Οκτωβρίου 27, 2006

Πρωτοβουλία για τη διαφάνεια

Επειδή το καλύτερο αντίδοτο για το φόβο είναι πάντοτε η γνώση κι επειδή βλέπουμε ανθρώπους να αρχίζουν να σκέφτονται σοβαρά το κατά πόσο είναι ασφαλής η ενάσκηση της ελευθερίας της έκφρασης στο Δίκτυο (αναμεταδόθηκε και το φαινόμενο απειλών για το γνωστό θέμα, περιμένουμε την αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όμως), νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ενημέρωση.

Παρόλο που η διαδικασία για την υπόθεση βρίσκεται σε επίπεδο προδικασίας, από την άλλη πλευρά μπορεί να υποστηριχθεί ισχυρό δικαίωμα της κοινής γνώμης του ελληνικού κυβερνοχώρου για σχετική ενημέρωση. Μπορεί, λοιπόν, να υποβληθεί μια αίτηση χορήγησης αντιγράφων της μήνυσης και όλων των σχετικών εγγράφων, με απάλειψη όσων στοιχείων δεν κρίνονται αναγκαία, πρόσφορα και αναλογικά για την ενημέρωση του κοινού. Έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνουν γνωστοί οι ισχυρισμοί, τα επιχειρήματα, η αιτιολογία και κυρίως η νομική βάση που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς η απόφαση που θα εκδοθεί θα αποτελέσει μία από τις πρώτες σχετικές αποφάσεις για το Διαδίκτυο και θα αποτελέσει ένα είδος "νομολογίας" (χωρίς φυσικά να αναπτύσσει τυπικά δεσμευτικότητα για άλλες υποθέσεις).

Προτείνω να κατατεθεί μια αίτηση για λήψη όλου του σχετικού έγγραφου υλικού, με υπογραφή όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων. Νομίζω ότι είναι σκόπιμο. Πείτε τη γνώμη σας στα comments.

32 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

Να ανοιχτεί κατάλογος συλλογής υπογραφών με ηλεκτρονικό μήνυμα (ονοματεπώνυμο, ΑΔΤ, διεύθυνση, τηλέφωνο) με αποδέκτη εσένα, ο οποίος και θα υποβάλεις το σχετικό αίτημα ως δικηγόρος.

Ίσως είναι σκόπιμο να εξασφαλιστεί και η συμπαράσταση κάποιων φορέων προστασίας της ελευθερίας του λόγου και των δικαιωμάτων του ανθρώπoυ, αλλά αυτό μπορεί να γίνει παράλληλα.

Και φυσικά το αίτημα προς τη Δικαιοσύνη για παροχή πληροφοριών να γνωστοποιηθεί στις εφημερίδες ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο τύπος για τα συγκεκριμένα γεγονότα. Μέχρι τώρα δεν διάβασα κάπου οτιδήποτε σχετικό.

Αθήναιος είπε...

Εγώ ευχαρίστως να στείλω τα στοιχεία μου για την υπογραφή, εφόσον γνωρίζω το όνομα του e-lawyer αν και όλοι γνωρίζουμε πως είναι υπαρκτό πρόσωπο. :-)

Alitovios είπε...

Νομίζω πω ονοματεπώνυμο και email είναι αρκετά. Επίσης, καλό θα ήταν να αξιώσουμε κατά την ταπεινή μου άποψη κι ορισμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα την παραίτηση του προϊσταμένου του σώματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος καθώς είναι προφανές πως εκεί μέσα δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν τα πίτουρα από το στάρι.

Επίσης πιστεύω πως καθαρά για λόγους ευχρηστίας θα ήταν πιο βολικό αντί να στέλνουμε τις "υπογραφές" με email να μπορούσε να φτιάξει κάποιος μια σελίδα αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό ώστε να ενημερώσουμε και γνωστούς-φίλους οι οποίοι δεν είναι μεν bloggers αλλά έχουν σχέση με το Διαδίκτυο για να συμμετάσχουν.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Συμφωνώ 1000%.

Υπολόγισε ότι θα υπογράψω δίνοντας όλα τα στοιχεία που απαιτούνται.

Γιώργος είπε...

Το ποστ σου "Αυτόφωρο και ελευθερία του λόγου" είναι εξαιρετικό.Συμφωνώ με την πρωτοβουλία σου και θα υπογράψω.

mickey είπε...

Υπολόγισε και μένα e-lawyer. Άλλωστε αρκετοί φίλοι που γνώρισα στην μπλογκόσφαιρα ξέρουν ήδη το ονοματεπώνυμό μου και πολλά άλλα ακόμα.

Θεωρώ πως μπορώ να σε εμπιστευτώ. Φυσικά θα πρέπει να ενημερωθούμε κι εμείς για το δικό σου ονοματεπώνυμο, ώστε να γνωρίζουμε ποιος δικηγόρος κινεί την υπόθεση.

Προφανώς απαιτείται αμοιβαία εμπιστοσύνη, διαφορετικά δε βλέπω να περπατάει το πράγμα. Από την άλλη, ΟΛΟΙ μας γνωρίζουμε έναν ΕΠΩΝΥΜΟ και μάλιστα σχετικά "διάσημο" Έλληνα Blogger, τον οποίο πιστεύω πως εμπιστευόμαστε αρκετοί.

Άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε μαζί του ή μαζί σου, νομίζω πως μια "συνεργασία" σας θα ήταν ιδανική για να προχωρήσει γρήγορα η υπόθεση.

Με εκτίμηση,

Μιχάλης Ε.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ κι εγώ με τη σειρά μου για την πρόταση και προτίθεμαι να συμμετάσχω εφόσον κι αν πραγματοποιηθεί η πρόταση.

Filotas είπε...

Καλή πρωτοβουλία e-lawyer!
Και η δική μου υπογραφή να προστεθεί(τα στοιχεία μου στην διάθεση σας.).

Rodia είπε...

Μπορεί να γίνει κάτι σαν το ηλεκτρονικό ψήφισμα για τη διδασκαλία της εξέλιξης στα σχολεία:

Για ό,τι αποφασιστεί είμαι μέσα. Φαντάζομαι ότι ο δικηγόρος θα με προστατέψει. ;-)

cyrus είπε...

Υπολογίστε κι εμένα -- επίσης, καλό θα ήταν να εξασφαλίσουμε και τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων "επώνυμων" μπλόγκερ.

e-Lawyer είπε...

Η αίτηση για χορήγηση εγγράφου είναι μια συγκεκριμένη νομική ενέργεια που υποβάλλεται σε διατυπώσεις (πρέπει να είναι γραπτή, σαφής και ενυπόγραφη ή να είναι εξουσιοδοτημένος αυτός που την υποβάλλει από εκείνον που την ασκεί). Η αρχή στην οποία απευθύνεται καλείται να κρίνει αν σύμφωνα με το νόμο υποχρεούται ή της απαγορεύεται να χορηγήσει τις πληροφορίες. Και πριν τις χορηγήσει οφείλει να ενημερώσει προηγουμένως τα άτομα που αναφέρονται στα εν λόγω έγγραφα ότι οι πληροφορίες θα χορηγηθούν στους συγκεκριμένους αιτούντες. Κανονικά δηλ. και τα στοιχεία του αιτούντος θα πρέπει να διαβιβαστούν προηγουμένως στα πρόσωπα που αναφέρονται στο φάκελο της δικογραφίας που θα ζητηθεί (άρθρο 11§3 Ν.2472/1997 για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων).

Η κίνηση αυτή, εφόσον πραγματοποιηθεί από ανθρώπους της μπλογκόσφαιρας, πρέπει να είναι συντονισμένη και να δηλώνει τη βούληση μιας συλλογικότητας. Αλλά δεν μπορεί να περιέχει και άλλα αιτήματα - μην ξεχνάμε ότι θα απευθυνθεί σε έναν συγκεκριμένο εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος δεν θα είναι ο εισαγγελέας της έδρας στη συγκεκριμένη υπόθεση και φυσικά δεν θα είναι ο δικαστής που θα εκδώσει την απόφαση.

Μια τέτοια κίνηση συνδέεται με την ενάσκηση του πολιτικού συνταγματικού δικαιώματος του πολίτη για πρόσβαση στα έγγραφα του δημόσιου τομέα (άρθρα 5Α§1 και 10§3 του Συντάγματος). Ένα δικαίωμα που συνδέεται με την αρχή της διαφάνειας. Δεν είναι δημοψήφισμα, δεν είναι συλλογή υπογραφών, δεν είναι απαίτηση για αθώωση, δεν είναι παρέμβαση στην εκδίκαση της υπόθεσης (με την τεχνική έννοια), ούτε συμμετοχή στην υπεράσπιση του διωχθέντος. Έχει τα χαρακτηριστικά όμως της άσκησης πίεσης και της δήλωσης του ότι "είμαστε κι εμείς εδώ και σας παρακολουθούμε". Καταγγέλλοντες, κρίνοντες, θιγόμενους.
Συνδέεται με μιας πολιτικής χροιάς αξίωση για λογοδοσία.
Έχει λοιπόν περιορισμένα χαρακτηριστικά, αλλά αναπτύσσει μια ευρύτερη ενέργεια ελεγκτικού χαρακτήρα από την πλευρά του ενδιαφερόμενου πολίτη που είναι μέλος της κοινωνίας της πληροφορίας.
Εφόσον την υποβάλλει ένας δικηγόρος και όχι όλοι οι υπογράφοντες, χωρίς δηλ. τη φυσική παρουσία κατά την υποβολή τους, ο δικηγόρος θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με εξουσιοδότηση στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία του δικηγόρου και χορηγείται συγκεκριμένη εντολή για κατάθεση της συγκεκριμένης αίτησης και το γνήσιο της υπογραφής του εντολέα βεβαιώνεται από ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι μία τέτοια ακτιβιστική κίνηση θα σημαίνει αυξημένη ευθύνη για εκείνους που ασκούν την αίτηση και ότι τα στοιχεία όλων (δικηγόρων, αιτούντων, προσώπων που αναγράφονται στα ίδια τα έγγραφα) πρέπει να κυκλοφορήσουν και προς τις τρεις κατευθύνσεις, για λόγους διαφάνειας της διαδικασίας.

Δεν θέλω να αποθαρρύνω, αλλά οφείλω να επισημάνω όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τα ενδεχόμενα ρίσκα και ευθύνες που αναλαμβάνει κάποιος σε μια τέτοια περίπτωση.

Oneiros είπε...

Όπως ξέρεις, συμφωνώ και θα προσυπογράψω μιά τέτοια αίτηση, όπως κι αν χρειαστεί να κατατεθεί (από άτομο εκ μέρους πολλών, από αυτοσχέδια ομάδα, από ΜΚΟ κλπ.). Προς χάρη της ευρύτερης διαφάνειας, με τον E-Lawyer συζητήσαμε το θέμα τηλεφωνικά πριν μερικές ώρες, και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουμε πρόσβαση στην δικογραφία, για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε πληρέστερη γνώμη για την υπόθεση, για να διαλυθούν οι όποιες υπόνοιες περί φάρσας αλλά και για να ασκήσουμε το δικαίωμα πρόσβασης στην δημόσια πληροφορία (αν δεν το ασκούμε ποτέ, ίσως κάποιοι αποφασίσουν ότι μας είναι άχρηστο).

Μένει να δούμε διαδικαστικά θέματα, όπως: ποιοί θα γράψουν το κείμενο, τι έξοδα παράστασης θα χρειαστούν για να κατατεθεί η αίτηση, πόσοι τουλάχιστον θα πρέπει να υπογράψουν για να έχει το απαραίτητο "βάρος" η αίτηση (αν κριθεί αναγκαίο, μπορώ να ζητήσω και από δημοσιογράφους να υπογράψουν) και πως θα χειριστούμε τις πληροφορίες αν τις πάρουμε. Εννοώ, αυτομάτως θα έχουμε το δικαίωμα να τις αναμεταδώσουμε ή υπάρχει νομικό κώλυμα και σ' αυτό;

Αν δεν υπάρχει πρόβλημα με τη γνησιότητα των υπογραφών, μπορούμε να καταθέσουμε την αίτηση και ως πρωτοβουλία digitalrights.gr (αν συμφωνήσουν βέβαια και τα μέλη της), ή πολύ απλά να συστήσουμε on the spot ένα Πανελλήνιο Σύνδεσμο Bloggers για να αντιμετωπίζει τέτοια θέματα (καιρός δεν είναι;)

Κι άμα περάσει η συγκεκριμένη μπόρα, προτείνω να σκεφτούμε σοβαρά πως θα συστήσουμε μιά ΜΚΟ νομικής βοήθειας και ακτιβισμού για ψηφιακές κοινότητες, η οποία να μπορεί να αναλαμβάνει δράσεις αντίστοιχες μ' εκείνες του EFF.

Αθήναιος είπε...

Αγαπητέ e-lawyer οι διευκρινίσεις σας έκαναν σαφές το ότι η κίνηση ειναι σοβαρή και περνάει το σαφές μήνυμα¨: Όχι μόνο δεν φοβόμαστε αλλά βγες έξω να σε δούμε και βέβαια παρακολουθούμε τη διαδικασία".

Ειμαι στη διάθεσή σας και για όποια βοήθεια χρειαστείτε επί του πρακτικού, στο επίπεδο ακόμη της γραμματειακής υποστήριξης.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως μόνο η ιδιότητα του παράγοντα της δίκης (μηνυτή-πολιτικώς ενάγοντα, κατηγορουμένου) δικαιολογεί τη λήψη αντιγράφων από την ποινική προδικασία (τίθενται ζητήματα μυστικότητας και προσωπικών δεδομένων). Μην εμπλέκεις τόσο κόσμο σε μια διαδικασία άσκοπου outing, πριν ρωτήσεις στην εισαγγελία τι "παίζει".

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ και προσυπογράφω.

Rodia είπε...

Για ό,τι αποφασιστεί, είμαι μέσα.
Εδώ.. ετοιμάζομαι να πάω την Τρίτη να ζητήσω το έγγραφο.. Δεν θα μου το δώσουν; Δεν είναι Δημόσιο Εγγραφο; Νόμιζα ότι είναι απλό να ζητηθεί, όπως π.χ. μια Οικοδομική Αδεια...

Ανώνυμος είπε...

count me in!

christina είπε...

Na ksekathariso kati prota:
emeis tora ti pragma akrivos ypostirizoume?

Ton idioktiti tou blogme (pistevontas fysika oti aftos einai o pragmatikos logos gia ton opoio dioketai), ton blogger pou feretai os ypefthinos gia ti minisi logo kapoiou sykofantikou (i oxi kai toso sykofantikou, opos to vlepei o kathenas)post, i mipos to dikaioma na enimeronomaste ap opou theloume, na metaferoume tin pliroforia opou mas aresei kai na leme ti gnomi mas sto blog mas (kai sti zoi, ennoeitai) elefthera, an kai mesa se kapoia oria gia na leitourgei dimokratika i eleftheria pou exoume kathos kai to dikaioma na min vlaptontai alla prosopa (px oikogeneia, filoi) gia lathi pou kanoume, i feromaste oti kanoume, oi idioi?

Gia mena einai tria diaforetika pragmata, ki apo mia matia sti "blogosfaira" nomizo oti ta exoume mperdepsei ligaki.

e-Lawyer είπε...

anonymous: Κατ' αρχήν είναι ορθό ότι κανείς εκτός από τους παράγοντες της δίκης δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης σε φάκελο δικογραφίας, πράγμα το οποίο ήδη έχω πει στο ποστ. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα υπέρτερο δημόσιο συμφέρον καθώς: α) είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου υπεύθυνος RSS για blogs αποκλειστικά και β) η διαδικασία κινήθηκε ύστερα από μήνυση "δημόσιου προσώπου", το οποίο θα μπορούσε να εγείρει ερωτηματικά για την επιρροή του στην κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Τα δύο αυτά στοιχεία ενισχύουν το δικαίωμα των συμμετεχόντων στην Κοινωνία της Πληροφορίας για άμεση πληροφόρηση, δηλ. για διαφάνεια ακόμη και στο στάδιο της προδικασίας. Σε κάθε περίπτωση θα ζητήσουμε να γίνει σεβαστή η αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή να απαλειφθούν στοιχεία τα οποία δεν είναι πρόσφορα, αναγκαία και κατάλληλα για την ικανοποίηση του δικαιώματος πληροφόρησης του κοινού. Δεν είναι εύκολο να πειστεί η εισαγγελία, αλλά αξίζει να το παλέψουμε.

Ροδιά: το γεγονός ότι ειναι δημόσιο έγγραφο δεν σημαίνει ότι είναι αυτονόητα και δημοσιοποιήσιμο. Και τα δημόσια έγγραφα μπορεί να περιέχουν πληροφορίες που τελούν σε ειδικό καθεστώς προστασίς (προσωπικά δεδομένα, απόρρητα, επαγγελματικά μυστικά κλπ). Πρέπει στην αίτηση να αναλυθεί με πολλή προσοχή ότι το δικαίωμα μας για πληροφόρηση στη συγκεκριμένη περίπτωση "υπερέχει προφανώς" από το δικαίωμα μυστικότητας των εμπλεκόμενων στη δίκη. Είναι μια προσπάθεια που απαιτεί υπερειξιδευμένη γνώση, παράθεση νομολογίας και δικαστικών προηγουμένων.

CP: Όπως ανέλυσα και παραπάνω με την αίτηση πρόσβασης στη δικογραφία υπερασπίζουμε ΜΟΝΟ το δικό μας δικαίωμα για πρόσβαση στην πληροφορία. Ώστε να ξέρουμε πως ερμήνευσε ο εισαγγελέας που εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης τις εν λόγω διατάξεις, προκειμένου να είμαστε ενήμεροι για το τι μπορεί να μας συμβεί και πως θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε προληπτικά. Σε δεύτερο επίπεδο ως πολίτες του κυβερνοχώρου δίνουμε το παρόν στη διαδικασία, ως παρατηρητές. Αρκεί το γεγονός ότι κάποιος είναι "δημόσιο πρόσωπο" για να ενεργοποιηθεί μια διάταξη που σπάνια -και με αυτά τα χαρακτηριστικά για πρώτη φορά- εφαρμόζεται; Αυτά θέλουμε να μάθουμε. Τυπικά υπερασπιζόμαστε μόνο τον εαυτό μας, ως άτομα και αν θέλεις ως μια άτυπη συλλογικότητα.

Τέλος, πρέπει να μάθουμε και ποια ακριβώς κείμενα ήταν αυτά που θεωρήθηκαν άσεμνα ή προσβλητικά. Ο εισαγγελέας στον οποίο θα κατατεθεί η αίτηση μπορεί φυσικά να πει: περιμένετε να βγει η απόφαση (μετά από κανένα χρόνο) και έτσι θα ικανοποιηθεί το δικαίωμά σας για ενημέρωση. Η απάντησή μας σε αυτό θα είναι: όχι θέλουμε ΤΩΡΑ πρόσβαση στη δικογραφία γιατί μπορεί ΤΩΡΑ (πριν να έχουμε ενδεχόμενα απαλλακτική απόφαση) κάποιο "δημόσιο πρόσωπο" να ενεργοποιήσει και εις βάρος μας τη διαδικασία του αυτοφώρου και πρέπει να ξέρουμε για ποιους λόγους και κάτω από ποιες περιστάσεις κάποιοι θα μπορούσαν να μας αντιμετωπίσουν ως εν δυνάμει υπόπτους.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Εγώ έτσι κι αλλιώς γράφω και εμφανίζομαι επώνυμα. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να θέλω να μάθω λεπτομέρειες για την υπόθεση, οι θέσεις μου επί του θέματος, δεν είναι θέσεις μίας "εικονικής προσωπικότητας" που αύριο θα μπορούσε να εξαφανιστεί ή να αλλάξει όνομα, αλλά του Παναγιώτη Βρυώνη και θέλω να ξέρω ακριβώς τί γίνεται.

Συνεπώς, θα ήθελα να γίνει η κίνηση και θα την υπογράψω όπως απαιτείται (υπεύθυνη δήλωση, κ.λ.) .

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ e-lawyer,
το blog μου (SocioThoughts), στο οποίο γράφω επώνυμα, ήταν καταχωρημένο στον κατάλογο του blogme.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι με το "κλείσιμο" της υπηρεσίας θίγομαι προσωπικά.
Δεν είναι αυτό ένα σοβαρό επιπλέον νομικό επιχείρημα στα όσα έως τώρα έχουν αναφερθεί;
Αυτονόητα επιθυμώ να συμμετέχω στην πρωτοβουλία.

christina είπε...

@ e-lawyer

Απλά ήθελα να το διευκρινίσουμε.

Αθήναιος είπε...

Είδα στο μπλογκ του Όλντ Μπόυ ότι πληροφορήθηκε το όνομα του μηνυτή. Παρ'όλα αυτά όμως, θεωρώ ότι πρέπει να υποβάλλουμε την αίτηση για πολλούς λόγους, από συμβολικούς, μέχρι ουσιαστικούς.

Καταρχάς με θορυβεί το γεγονός ότι ένα "δημόσιο πρόσωπο" συνδέεται με πρωτοφανείς -για τα νομικά δεδομένα της χώρας- κινήσεις νομικων διαδικασιών. Γιατί; Ποιος είναι αυτός;

Θανασης Δεληγιαννης είπε...

Θα πρότεινα πριν από οποιαδήποτε κίνηση να ρωτήσετε και των Αντώνη του blogme, τον άμεσα θιγόμενο. Νομίζω ότι είναι ζωτικής σημασίας να είναι σύμφωνος με την όλη προσπάθεια και σε κάθε περίπτωση πρέπει να σεβαστούμε τις δικές τους επιθυμίες. Αυτός «τραβάει το ζόρι». Εμείς σχολιάζουμε εκ του ασφαλούς.

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ είμαι πρόθυμος για ότι χρειαστεί..

Ανώνυμος είπε...

Στηρίζω και γω την πρωτοβουλία σου, και μέσα από το blog μου (
gmargari.wordpress.com
). Αν ζητηθεί θα προσυπογράψω επώνυμα (άλλωστε το blog μου είναι επώνυμο).

Για άλλη μία φορά μπράβο για την πρωτοβουλία.

Oneiros είπε...

Να υπενθυμίσω απλώς ότι για την από κοινού συγγραφή του αιτήματος, και γενικά οποιουδήποτε κειμένου για το θέμα (πχ. δελτίο τύπου σε ελληνικά και αγγλικά, διαμαρτυρία προς το ΥΔΤ), μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η wiki σελίδα που άνοιξα στο digitalrights.gr. Η σελίδα μπορεί να τροποποιηθεί από οποιονδήποτε κάνει απλή εγγραφή στο wiki της πρωτοβουλίας. Μη σας απασχολεί ιδιαίτερα η μορφοποίηση, τα κείμενα έχουν σημασία.

Chaca-Khan είπε...

άντε, ξεκινάμε

Magica de Spell είπε...

Θα ήθελα να υπογράψω κι εγώ.
Τα στοιχεία μου, στη διάθεσή σας.
Συγχαρητήρια!

Aphrodite είπε...

Count me in.

Είναι προφανώς πολύ σοβαρότερο το θέμα απ'ό,τι φαίνεται αυτή τη στιγμή.

Ελλάδα Ελλαδάρα μας? Στο Παγκόσμιο Χωριό του 2006?

Ε όχι. Οχι αυτή τη φορά.

If we are not a part of the solution we are part of the problem.

(στοιχεία μου στον vrypan)

Ανώνυμος είπε...

Επειδή πολύς λόγος έγινε για το όνομά μου , και αντιλαμβάνομαι την ανησυχία μερικών απο εσάς αν πρόκειται για φάρσα δηλώνω τα εξής.

Όπως θα γνωρίζετε, πουθενά δεν αναφέρω το όνομα του μηνυτή μου.
Αρκετοί bloggers βιάσθηκαν να βγάλουν κάποια συμπεράσματα,κατονόμασαν διαφόρους επωνύμους, παρόλα αυτά, προσωπικά δεν έχω πάρει θέση και δεν επιβεβαίωσα ούτε έστρεψα τα πυρά μου προς κάποια κατεύθυνση ,απαιτώντας να πάρει θέση η δικαιοσύνη.

Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο θέμα δεν είναι ο μηνυτής, αλλά το αν υπάρχει λογοκρισία στην χώρα μας και το πόσο μπροστά η πίσω είμαστε στα θέματα τεχνολογίας και των νόμων που την διακρίνουν

Η αργοπορημένη δημοσιοποίηση των γεγονότων οφείλετε στην αναμονή μου ως προς την επιβεβαίωση η οχι ,με το αν έχουμε να κάνουμε με ενα γεγονός λογοκρισίας η ενός λάθους της δικαιοσύνης η του μηνυτή.
Ένας δεύτερος λόγος είναι οτι η περίοδος που πήρε δράση το γεγονός, οι δικαστικές , πολιτικές όπως και η blogosferikes αρχές λειτουργούσαν υπό το τμήμα θερινών διακοπών,οπότε τα συμπεράσματα θα ήταν άτοπα
Νομίζω ότι η αναμονή σε συνδυασμό με το παγκόσμιο συνέδριο είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να αναδείξουμε το πρόβλημα.
Επίσης πότε δεν προσπάθησα να εκμεταλλευτώ το γεγονός για προσωπική αυτοπροβολή,και δεν επιθυμούσα κινήσεις εντυπωσιασμού.

Παρότι τράβηξα μεγάλη ταλαιπωρία, το ήθος μου δεν μου επέτρεψε να προβώ σε πρώιμα συμπεράσματα ,να κατ ονομάσω πρόσωπα προτού ο καιρός επιβεβαιώσει η όχι την κατάσταση.

Επειδή το γεγονός πήρε διαστάσεις τίς οποίες ουτε επιδίωκα ούτε και περίμενα,επειδή πιστεύω οτι η άδικη αυτή δίωξη δεν αφορά προσωπικά εμένα και θα μπορούσε να συμβεί στον οποιοδήποτε που έχε ανάλογη υπηρεσία όπως τον φίλιο Παναγιώτη προτείνω και δηλώνω τα εξης.

Με αφορμή την δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα και το ενδιαφέρν που υπάρχει απο 10δες πια ΜΜΕ, απο Ελλάδα και Εξωτερικό, να παριστούμε σε μια κοινή συνέντευξη τύπου.
Αρκετοί φίλοι bloggers και δημοσιογράφοι στον τύπο μπορούν να μας βοηθήσουν να απασχολήσουμε για λίγες ώρες μια αίθουσα τύπου απο την ΕΣΗΕΑ η οπου αλλού?
Αρνούμαι τον προσδιορισμό ως εκπρόσωπο των blogs καθώς υπάρχουν παλαιότεροι και σχετικότεροι φίλοι από εμένα.
Απλά το γεγονός...έτυχε σε εμένα και τίποτα περισσοτερο.
Υπάρχει ένα post εδώ και παρακαλώ να το διαβάσετε

http://www.blogme.gr/blog/post/index/25/

Bird On A Wire είπε...

Καταρχήν να ζητήσω συγνώμη για την οικιοποίηση του χώρου, αλλα θα ήθελα να απαντήσω στον Κο Τσιπρόπουλο εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό μου φυσικά.

"Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο θέμα δεν είναι ο μηνυτής, αλλά το αν υπάρχει λογοκρισία στην χώρα μας και το πόσο μπροστά η πίσω είμαστε στα θέματα τεχνολογίας και των νόμων που την διακρίνουν"
Ευχαριστώ που βάζετε το γενικό συμφέρον των bloggers πάνω από την προσωπική σας ταλαιπωρία.

"Η αργοπορημένη δημοσιοποίηση των γεγονότων οφείλετε στην αναμονή μου ως προς την επιβεβαίωση η οχι ,με το αν έχουμε να κάνουμε με ενα γεγονός λογοκρισίας η ενός λάθους της δικαιοσύνης η του μηνυτή."
Φυσικά εννοείτε ότι τώρα το δημοσιοποιήσατε επειδή το έχετε πλέον επιβεβαιώσει. Χαίρομαι. Γιατί δε μας το λέτε κι εμάς να μας φύγει ο καημός;

"Ένας δεύτερος λόγος είναι οτι η περίοδος που πήρε δράση το γεγονός, οι δικαστικές , πολιτικές όπως και η blogosferikes αρχές λειτουργούσαν υπό το τμήμα θερινών διακοπών,οπότε τα συμπεράσματα θα ήταν άτοπα"
Να με συγχωρείτε αλλά "blogosferikes αρχές" δεν γνωρίζω. Ούτε μπορώ να καταλάβω τι εννοείται λέγοντας "οπότε τα συμπεράσματα θα ήταν άτοπα". Νόμιζα ότι τα συμπεράσματα δεν έχουν σχέση με το αν κάποιες υπηρεσίες βρίσκονται σε διακοπές.

"Νομίζω ότι η αναμονή σε συνδυασμό με το παγκόσμιο συνέδριο είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να αναδείξουμε το πρόβλημα."
Πράγματι, θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος να το γνωρίζουμε από νωρίτερα. Είναι πολύ καλή τακτική να υπερασπίζεται το χώρο σου έχοντας το περιθώριο 2-3 ημερών για προετοιμασία πριν από αυτό το συνέδριο.

"Επίσης πότε δεν προσπάθησα να εκμεταλλευτώ το γεγονός για προσωπική αυτοπροβολή,και δεν επιθυμούσα κινήσεις εντυπωσιασμού."
Το προσέξαμε. Γι' αυτό και στο blog σας βάζετε μόνο links που αναφέρονται στο θέμα: θέλετε να φεύγουν οι επισκέπτες από το blog σας για να μη δωθεί έκταση στο θέμα.

"Παρότι τράβηξα μεγάλη ταλαιπωρία, το ήθος μου δεν μου επέτρεψε να προβώ σε πρώιμα συμπεράσματα ,να κατ ονομάσω πρόσωπα προτού ο καιρός επιβεβαιώσει η όχι την κατάσταση."
Πραγματικά όλοι λυπούμαστε για την ταλαιπωρία σας. Αλλά, μέχρι τώρα ήξερα ότι υπήρχε "μήνυσε κατά αγνώστων"... τώρα από εσάς μαθαίνω ότι υπάρχει και "μήνυση ΑΠΟ αγνώστους". Όταν επιβεβαιώσετε ποιος σας μήνυσε αν θέλετε μας το λέτε και σε εμάς να ξέρουμε.

"Επειδή το γεγονός πήρε διαστάσεις τίς οποίες ουτε επιδίωκα ούτε και περίμενα"
Κι εγώ το ίδιο κάνω όταν θέλω κάτι να μην πάρει διαστάσεις: το στέλνω με email σε όσους ξέρω και δεν ξέρω και το ανακοινώνω από το site μου. Στο τσακίρ κέφι μπορεί να δώσω και μερικές συνεντεύξεις.

"επειδή πιστεύω οτι η άδικη αυτή δίωξη δεν αφορά προσωπικά εμένα και θα μπορούσε να συμβεί στον οποιοδήποτε"
Αν ξέραμε κάποιες περισσότερες πληροφορίες θα μπορούσαμε κι εμείς να πούμε με σιγουριά ότι είναι άδικη και επιπλέον θα βοηθούσε να προστατέψουμε και τον εαυτό μας. Ξέρουμε μόνο ότι έγινε μια μήνυση. Έστω κι έτσι μαζί σας είμαστε. Είμαστε;... Ή μήπως είμασταν;... Θα δείξει...

"Αρνούμαι τον προσδιορισμό ως εκπρόσωπο των blogs καθώς υπάρχουν παλαιότεροι και σχετικότεροι φίλοι από εμένα."
Με τον τρόπο που το έχετε χειριστεί ως τώρα το θέμα, εγώ προσωπικά δε θα σας πρότεινα για εκπρόσωπο και να με συγχωρείτε κιόλας. Ακόμη, αν ενεργήσατε μετά από συμβουλή του δικηγόρου σας, θα με ενδιέφερε να μάθω το όνομα του για να ξέρω ποιον να αποφύγω σε μια ανάλογη περίπτωση.

e-lawyer, επειδή το σχόλιο είναι μεγάλο και μάλλον άσχετο με το θέμα μπορείς να το σβύσεις αν θες.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...