Πέμπτη, Φεβρουαρίου 08, 2007

Πρόταση σε JustAnother και Parianos για διαμεσολαβητική επίλυση

Είδα λίγο τον καυγά που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο bloggers, όπου ακούστηκαν και δηλώσεις για επικείμενες μηνύσεις και προσφυγή νομικά μέσα. Δεν έχω διαβάσει αναλυτικά τις αντεγκλήσεις, ούτε ξέρω ποιος το ξεκίνησε, ποιος φταίει, ποιος είναι σε "νόμιμη άμυνα" και λοιπά. Είδα μόνο σκληρές κουβέντες, αποκαλύψεις, ύβρεις και απειλές.


Όλοι ξέρουν ότι αν εμπλακούν με δικαστήρια και λοιπά, θα είναι μια επώδυνη και δαπανηρή διαδικασία. Άσε που θα είναι πολύ χρονοβόρα γιατί θα δικαστεί μετά από 1 χρόνο το νωρίτερο (σήμερα οι υποθέσεις προσδιορίζονται για μετά τον Φεβρουάριο του 2008) και δεν συμφέρει κανέναν. Δεν εξυπηρετεί την ταχύτητα με την οποία πρέπει να λύνονται τέτοιου είδους διαφορές.


Αντί να πηγαίνετε στα δικαστήρια JustAnother και Mantalena, θέλετε να:

1. συγκεντρώσω εγώ όλο το υλικό ως ανεξάρτητος διαιτητής,

2. να σας καλέσω να μου δώσετε και τα επιχειρήματά σας επιπροσθέτως,

3. να αξιολογήσω με βάση το ισχύον δίκαιο και τα δικτυακά συναλλακτικά ήθη ό,τι ειπώθηκε και,

τέλος, να δημοσιεύσω ένα τεκμηριωμένο νομικά και δεοντολογικά Πόρισμα από το οποίο να γνωμοδοτώ ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο και σε τι ποσοστό;


Αν αποδεχτείτε την πρόταση και μου δείξετε την εμπιστοσύνη για την επίλυση της διαφοράς θα μπω στον κόπο και τη διαδικασία - όχι για μένα, αλλά για να δείξω την δύναμη της εξωδικαστικής επίλυσης νομικών προβλημάτων που μπορεί να έχει τα ίδια ηθικά αποτελέσματα με μια κανονική δίκη, χωρίς να είναι χρονοβόρα, χωρίς κόστος και χωρίς βέβαια να είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων.



Η μόνη μορφή "κύρωσης" που μπορεί να επέλθει είναι καθαρά ηθικής - "πολιτικής" φύσης. Η "βαρύτητά" της θα οφείλεται στην πειστικότητα της θεμελίωσής της εκ μέρους μου. Και ο αρνητικός αντίκτυπος για εκείνον που τυχόν αποδειχθεί ότι έχει άδικο θα οφείλεται στο ότι ο e-lawyer -με το όποιο εκτόπισμά του- γνωμοδότησε εφαρμόζοντας συγκεκριμένους κανόνες ότι έχει άδικο, δημοσιοποιώντας την άποψή του.

Είναι ακριβώς το αντίστοιχο με τα "πορίσματα" του Συνηγόρου του Πολίτη: δεν καταδικάζεται κανείς (δεν είναι νομικά εκτελεστά), αλλά οι "πολιτικές" και ηθικού χαρακτήρα συνέπειες για τη Διοίκηση οφείλονται ακριβώς στο ότι "ο Συνήγορος του Πολίτη, ως Ανεξάρτητη Αρχή, είπε ότι η Διοίκηση παρανόμησε" στο ένα ή το άλλο ζήτημα. Χωρίς ποινές και καταδίκες. Μόνο με τη δημοσιοποίηση της άποψής του.

(Μετά αν θέλει ο πολίτης να το πάει και δικαστικά, φέρνει το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη στο δικαστήριο της Αγωγής του, το οποίο έχει σαφώς μεγάλη βαρύτητα για την καταδίκη της Διοίκησης.)

Γενικά η διαμεσολάβηση θεωρείται ό,τι πιο μοντέρνο υπάρχει στα νομικά και είμαι φανατικός οπαδός της. Θα δώσετε την ευκαιρία σε αυτό το πείραμα;


(προσοχή: δεν ειμαι 24 ώρες το 24ωρο στο ίντερνετ. Θα απαντήσω αύριο σε όποιο μήνυμα υπάρξει).

9 σχόλια:

Dormammu είπε...

Διαιτησία: το χαμένο στοίχημα της πολιτικής δικαιοσύνης, όπως και το άρθρο 214α του ΚΠολΔ, που αν και ξεκίνησε με καλές προθέσεις, δεν επέφερε καμία αλλαγή....

Δεν γνωρίζω πάντως αν οι άμεσα θιγόμενοι διάβασαν την πρότασή σου.

JustAnotherGoneOff είπε...

Εγώ τη διάβασα κι έδωσα την έγκρισή μου. Αναμένεται το απέναντι μέρος να πει κάτι.

Mantalena Parianos είπε...

Αγαπητέ e-lawyer, δυστυχώς μόλις σήμερα (13/2) είδα το post σου αυτό.
Δεδομένου ότι με τη δικηγόρο μου έχουμ εήδη δυο ανοικτές υποθέσεις που όπως λες αναμένεται να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη σχεδόν ύστερα από ένα χρόνο (μέσα στο 2007), δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με την περίπτωση αυτή, όσο με την ήδη υπάρχουσα που αφορούσε εξάλλου και ουσιαστικό outing μου στο δίκτυο και για την οποία είχε γίνει πολύ μεγαλύτερος ντόρος - είχαν εμπλακεί (και τότε) οι εκτός δικτύου δραστηριότητές μου - σε πολύ πιο δραματικό βαθμό, είχα καταλήξει να δέχομαι απειλές και η ηθική αυτουργός ή άμεσα εμπλεκόμενη, έσπευσε να "κατεβάσει" τα επίμαχα ποστ της - περίπου όπως ενήργησε και στην τελευταία περίπτωση, στην οποία αναφέρεται και το ποστ σου αυτό δηλαδή, ο Jago.
Στο μέτρο που τα τρια hate posts του που "κλειδώθηκαν" με έβριζαν και απευθύνονταν ευθέως στον εργοδότη μου (sic), δεν με απασχολεί να δώσω συνέχεια. Μου αρκεί που κατέβηκαν.

Ευχαριστώ πάντως για την πρότασή σου για συμβιβασμό, θα περίμενα να είχες επιδείξει ανάλογη στάση και όταν είχα υποστεί τον outing και στέλνονταν επιστολές στον εργοδότη μου τότε - μια περίπτωση πολύ πιο *σοβαρή* (αν μου επιτρέπεις τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό) από εκείνη που είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον σου στην περίπτωση του iblog, αν θυμάσαι...

Nα 'σαι καλά
:)

e-Lawyer είπε...

Εντάξει, απλώς όπως καταλαβαίνετε δεν είμαι πανταχού παρών.

JustAnotherGoneOff είπε...

Επειδή η Μανταλένα έχει ήδη ανοικτές υποθέσεις και δεδομένου ότι δέχτηκε την υπαναχώρησή μου να κλειδώσω τα επίμαχα ποστ, θα αποδεχτώ τη λήξη της δύσκολης κατάστασης ως έχει.

Από κει και πέρα, νομίζω ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια μεταξύ εμού και της Μανταλένας να βρούμε ένα κοινό πεδίο συνεννόησης για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Ευχαριστώ τον elawyer για την ενδιαφέρουσα ιδέα του και τη διαμεσολαβητική προσπάθεια.

Mantalena Parianos είπε...

E-LAWYER>>
"όπως καταλαβαίνετε δεν είμαι πανταχού παρών"

Ε, πες το έτσι!
:)


πλάκα κάνω

Mantalena Parianos είπε...

Πάντως έχεις δίκιο, οι περισσότερες τέτοιες υποθέσεις που έχουν να κάνουν με ηθική βλάβη, δεν φτάνουν ποτέ στο δικαστήριο λόγω διακανονισμών.

Ο κολλητός μου, έχει κάνει αγωγή σε δισκογραφική εταιρία εδώ και 10 χρόνια! και ακόμα εκδικάζεται...

Δεν θέλησε βλέπεις τα χρήματα που του προτειναν τότε για να αποσύρει την αγωγή και τώρα ουδείς ξέρει πότε θα τα πάρει.

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΕΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΣΕ - ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΣΣΕ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

e-mail macedoniagr@in.gr

e-Lawyer είπε...

Όπως έχω πει κατ' επανάληψη, το e-lawyer είναι ένα ιστολόγιο σχολιασμού, κριτικής και διαλόγου σχετικά με τη νομική επικαιρότητα και δεν παρέχει εξατομικευμένες νομικές συμβουλές και πληροφορίες, με την περιορισμένη εξαίρεση ζητημάτων που μπορεί να ανακύψουν αποκλειστικά στο πλαίσιο της μπλογκόσφαιρας και πάντα σε επίπεδο ελεύθερου νομικού σχολιασμού και όχι δικηγορικής ενασχόλησης.
Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δικηγόρο, ο οποίος ύστερα από μελέτη του σχετικού φακέλου και θα γνωμοδοτήσει υπεύθυνα.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...