Σάββατο, Μαΐου 17, 2008

17 Μαϊου: Ημέρα κατά της ομο-φοβίας

Η 17η Μάη είναι η διεθνής μέρα κατά του μίσους, της προκατάληψης και της φοβίας για τους ομοφυλόφιλους. 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης φιλοξενεί στην αρχική του σελίδα σχετικά θέματα με τις εκδηλώσεις,  χαιρετισμό του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, βίντεο από την ημερίδα που έγινε χτες, καθώς και ένα κείμενο του Ευρωπαίου Επίτροπου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο οποίος απευθύνει σύσταση στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να μελετήσουν τις Αρχές της Yogyarta για την εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά τον Σεξουαλικό Προσανατολισμό και την Ταυτότητα Φύλου.


Oι Αρχές της Yogyarta είναι ένα κείμενο που συνέταξε το 2006 μια ομάδα ειδικών στην ομώνυμη πόλη της Ινδονησίας, θεμελιωμένο στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις εφαρμογές που έχει αυτό όσον αφορά υποθέσεις διακριτικής μεταχείρισης με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. 

Έτσι το κείμενο αυτό αποκτά μια ιδιότυπη  δεσμευτικότητα, καθώς είναι θεμελιωμένο σε υπάρχοντα νομοθετεικά κείμενα με διακρατική ισχύ και έχουν τύχει επεξεργασίας από μία ομάδα 29 ειδικών με σημαντικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις. 

Ας δούμε τι λένε οι Αρχές για το θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη εδώ και μερικούς μήνες:

ΑΡΧΗ 24     ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Καθένας έχει το δικαίωμα να ιδρύσει οικογένεια, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου του. Υπάρχουν διάφορες μορφές οικογενειών. Καμία οικογένεια δεν πρέπει να υφίσταται άνιση μεταχείριση με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου των μελών της.

ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΡΕΠΕΙ:

Α. Να λάβουν όλα τα απαραίτητα νομοθετικά, δοικητικά και άλλα μέτρα για να διασφαλιστεί το δικαίωμα της ίδρυσης οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για υιοθέτηση ή υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (καθώς και μέσω δωρεάς σπέρματος) χωρίς άνιση μεταχείριση με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου.

Β. Να διασφαλίσουν ότι οι νόμοι και οι πολιτικές αναγνωρίζουν την ποικιλότητα των μορφών οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν ορίζονται από συγγένεια εξ αίματος ή γάμο και λαμβάνουν κάθε απαραίτητο νομοθετικό, διοικητικό και άλλο μέτρο  που εγγυάται ότι καμία οικογένεια δεν θα υφίσταται άνιση μεταχείριση με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, κανενός μέλους της, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων της οικογενειακής κοινωνικής προστασίας και άλλων δημόσιων ωφελειών, στην εργασία και την μετανάστευση. 

Γ. Να λαβουν όλα τα απαραίτητα νομοθετιά, διοικητικά και άλλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι όλες οι δράσεις ή αποφάσεις που αφορούν παιδιά, είτε προέρχονται από δημόσια ή ιδιωτικά όργανα του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, δικαστήρια, διοικητικές αρχές ή νομοθετικά σώματα, θεωρούν κεντρικό πρόκριμα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η φυλετική ταυτότητα του παιδιού ή κάθε μέλους οικογένειας ή άλλου προσώπου δεν θα κρίνεται ασυμβίβαστος με το βέλτιστο συμφέρον.

Δ. Σε κάθε δράση ή απόφαση που αφορά τα παιδιά, να διασφαλίζουν ότι οι ένα παιδί που είναι σε θέση να διατυπώσει προσωπικές απόψεις πρέπει να ασκεί το δικαίωμά του στην έκφραση αυτών των απόψεων ελεύθερα, και ότι αυτές οι απόψεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού.

Ε. Να λάβουν όλα τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα μέτρα που διασφαλίζουν ότι σε  Κράτη που αναγνωρίζχουν τους γάμους ανάμεσα σε πρόσωπα του ίδιου φύλου ή τα σύμφωνα συμβίωσης, κάθε δικαίωμα, προνόμιο, υποχρέωση ή ωφέλεια που απολαμβάνουν ετεροφυλα παντρεμένα ζευγάρια ή άτομα που έχουν δεσμευθεί με σύμφωνο συμβίωσης ισχύει εξίσου και για τους ομόφυλους συζύγους ή συμβιούντες.

ΣΤ. Να λάβουν ολα τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι κάθε υποχρέωση, δικαίωμα, προνόμιο ή ωφέλεια που αναγνωρίζεται σε ανύπαντρους ετερόφυλους συντρόφους ισχύει εξίσου και για τους ομόφυλους ανύπαντρους συντρόφους.

Η. Να διασφαλίζουν ότι οι γάμοι και οι άλλες νομοθετικά κατοχυρωμένες μορφές συμβίωσης μπορούν να ισχύουν μόνο με την ελεύθερη και πλήρη συγκατάθεση των μελλοντικών συζύγων ή συμβιούντων. 




4 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν το ήξερα. Ας είναι να είναι έτσι κάθε μέρα του χρόνου.

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
GAY RIGHTS

AΡΧΗ
**Καθένας έχει το δικαίωμα να ιδρύσει οικογένεια**

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ότι πρέπει να ζητάμε να επιτραπεί στην Ελλάδα ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου?

ΑΡΧΗ
**Υπάρχουν διάφορες μορφές οικογενειών**

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ότι μία μορφή οικογένειας είναι η polyamorous family?

ΑΡΧΗ
** «Καμία οικογένεια δεν πρέπει να υφίσταται άνιση μεταχείριση με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου των μελών της»**

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ότι πρέπει να ζητάμε να επιτραπεί στην Ελλάδα ο γάμος μεταξύ πολλών ατόμων όλων των φύλων και παντοειδών σεξουαλικών προσανατολισμών?

Family Man είπε...

Δεν έχει κανένα κρατος,οργανισμός ή αλλη εκτελεστική εξούσια,το δικαίωμα να επιβάλει "νόμους" που "προστατεύουν" τα δικαιώματα(προνόμια) κάποιων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων (καταπίεζοντας τις αντιρρήσεις άλλων).Αυτά τα θέματα πρέπει να ρυθμίζονται πάντα απο τις εκάστοτε κοινωνίες,δηλαδή απο τους ίδιους τους ανθρώπους που συνθέτουν αυτές.Όταν βάζουμε το κράτος να υπαγορεύει(επιβάλει) ηθικές αρχες,τότε ανοίγουμε το δρόμο στο φασισμό.Μην αυταπατάσθε,ο φασισμός πολλές φορές φοράει ρούχα επαναστάτη (Χίτλερ,Κάστρο,Λένιν,Στάλιν),και δήθεν δίνει "ατομικιστικές" ελευθερίες,ενώ στην πραγματικότητα προσπαθεί να ελέγξει συνηδήσεις και να κλείσει τα στόματα των πραγματικά ελεύθερων ανθρώπων που δεν συμφωνούν,και βλέπουν πέρα απο τη προπαγάνδα που τους ταϊζουν.

e-Lawyer είπε...

Ο Χίτλερ έκαψε επίσης μερικές χιλιάδες ομοφυλόφιλους, αφού πρώτα τους είχε σταμπάρει με ένα ροζ τρίγωνο.


Για τη Σύσταση του Επιτρόπου των Δικαιωμάτων, νομίζω ότι δεν πρόκειται για "καπέλωμα", τη στιγμή που αποτελεί θεσμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο σταθερά εδώ και 60 χρόνια περίπου στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, οι Aρχες της Yogyakarta κωδικοποιούν απλώς το ήδη ισχύον διεθνές δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δεν νομίζω ότι μπορεί να ακουστεί σοβαρή νομική αντίρρηση για κάποια από τις 29 Αρχές του, ή έστω προσβολή δικαιωμάτων τρίτων.

Επομένως θα θελα να μου διευκρινίσεις ποια ακριβώς είναι η ένστασή σου στο περιεχόμενο.

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...