Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Project Blog για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Μια σημαντική προϋπόθεση για την εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην καθημερινή ζωή είναι η διάδοση του περιεχομένου τους και το χτίσιμο συνείδησης σχετικά με αυτά. Ενώ τα δικαστήρια και οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να επιβάλλουν κυριαρχικά την εμπέδωση των δικαιωμάτων, κύριο έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των υπερασπιστών των δικαιωμάτων είναι να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τις ατομικές εξουσίες που έχει κάθε άνθρωπος χωριστά.

Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισα στην αρθρογραφία του e-lawyer ήταν ότι ενώ μπορούσα να παραπέμπω με links σε κάθε μεμονωμένο άρθρο του Συντάγματος, λόγω της σχετικής εφαρμογής της ιστοσελίδας της Βουλής (βλ. εδώ), η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπήρχε στο Διαδίκτυο μόνο ως ενιαίο κείμενο (βλ. εδώ). Έτσι έπρεπε να παραπέμπω συνεχώς σε ένα πολυσέλιδο pdf ή html της ιστοσελίδας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επίσης, το ελληνικό κείμενο της ΕΣΔΑ που κυρώθηκε με νόμο στη δεκαετία του 1970 είναι στην καθαρεύουσα (βλ. εδώ), πράγμα που καθιστά κάπως απρόσιτη τη γλώσσα των διατάξεων της Σύμβασης. Εξάλλου, η ελληνική κυρωθείσα μετάφραση απηχεί κυρίως το γαλλικό πρωτότυπο κείμενο της ΕΣΔΑ, ενώ εξίσου πρωτότυπο (κι εφαρμοστέο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μάλλον πιο συχνά) είναι και το αγγλικό πρωτότυπο. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω ένα project - blog στο οποίο θα υπάρχουν τα άρθρα της ΕΣΔΑ σε μετάφραση στα νέα Ελληνικά, όπου θα γίνεται σεβαστό τόσο το Αγγλικό όσο και το Γαλλικό πρωτότυπο και θα υπάρχει η δυνατότητα παραπομπής άρθρο προς άρθρο.

Το blog αυτό ξεκινάει να λειτουργεί σήμερα και είναι το


Περιλαμβάνει μόνο τα άρθρα 1 - 18 της ΕΣΔΑ, δηλαδή το μέρος στο οποίο κατοχυρώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα που προβλέπει αυτή η Σύμβαση, η οποία δεσμεύει τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και εφαρμόζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν περιλαμβάνονται λοιπόν στο blog τα υπόλοιπα άρθρα της, τα οποία περιέχουν δικονομικές διατάξεις για την σύνθεση και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά ούτε και τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν μεταγενέστερα, στα Πρόσθετα Πρωτόκολλα της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία, στην εκπαίδευση, στις ελεύθερες εκλογές κλπ). Για αυτά θα πρέπει να ακολουθήσει άλλο ένα blog, όπως θα πρέπει να γίνει και για τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, ο οποίος περιέχει τα κοινωνικά δικαιώματα του ευρωπαϊκού χώρου.

Οι στόχοι λοιπόν του νέου blog είναι:

- πρόσβαση σε πιο προσιτή μετάφραση της ΕΣΔΑ, με δυνατότητα συγκριτικής επισκόπησης της κυρωθείσας μετάφρασης (καθαρεύουσα) και των Αγγλικού και Γαλλικού πρωτοτύπων
- δυνατότητα παραπομπής σε μεμονωμένα άρθρα της με links στα κείμενά μας
- προσθήκη σχολίων κάτω από κάθε άρθρο, όπως αποφάσεων του ΕΔΔΑ ή και άλλων εφαρμογών των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην καθημερινότητα.

Η ΕΣΔΑ θεωρητικώς δεν είναι θέσφατο (πρόκειται για κείμενο του 1950), αλλά αποτελεί το νομικά δεσμευτικό κείμενο που ισχύει αυτή τη στιγμή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Συνθήκη της Λισαβόνας προσχώρησε στην ΕΣΔΑ και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα κείμενο που έχει καθορίσει την ζωή στην Ευρώπη και πρόκειται να μας απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμη, ορίζοντας τα κριτήρια του σύγχρονου ανθρωπιστικού πολιτισμού.

Γι΄ αυτό αξίζει να εξοικειωθούμε καλύτερα με τη ΕΣΔΑ και να την ανάγουμε σε αντικείμενο ευχερούς επίκλησης.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…