Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2011

Ενεργοποιείστε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις

Υπάρχει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα, το οποίο παραμένει εν πολλοίς αναξιοποίητο: η Κοινωνία των Πολιτών και οι οργανώσεις της. Για πρώτη φορά η καταγραφή τους έγινε από την πρωτοβουλία "ΜΚΟ στο Σύνταγμα", υπό τον συντονισμό αρχικά του εμπνευσμένου Νικήτα Λιοναράκη, η απουσία του οποίου είναι ιδιαίτερα αισθητή σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Είχαν καταγραφεί τότε πάνω από 700 μη κυβερνητικές οργανώσεις, διαφόρων τύπων και μορφών και διαφόρων αντικειμένων. Το γενικό αίτημα ήταν να προβλεφθεί μια συνταγματική διάταξη για την αναγνώριση του ρόλου τους και ουσιαστικά για την συνεργασία κράτους - κοινωνίας των πολιτών στους τομείς του ενδιαφέροντός τους.

Υπάρχει ένας πλούτος συλλογικοτήτων, πολλές από τις οποίες μέσα στα χρόνια έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη εμπειρία, know how και γνώση του αντικειμένου τους και συμμετέχουν ενεργά στην επίλυση προβλημάτων. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δημιουργήσει σχετικά δίκτυα για τις ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, δημιουργώντας μια σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλοβοήθειας στους σχετικούς τομείς. Αυτό θα έπρεπε να αξιοποιηθεί σε οριζόντιο πεδίο και κάθε δημόσιος φορέας να επιδιώκει την αξιοποίηση των θεματικών οργανώσεων του αντικειμένου του.

Πέρα από τους γνωστούς περιβαλλοντικούς φορείς, υπάρχουν οργανώσεις για την διαφάνεια που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες ιδέες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, οργανώσεις με εμπειρία στην δικαστηριακή διεκδίκηση της ίσης μεταχείρισης, σύλλογοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενεργοί πολίτες για κάθε ειδικότερο θέμα στο οποίο ο δημόσιος τομέας αγωνίζεται να δώσει λύσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους περιφρονήσουμε περισσότερο. Πρέπει το κράτος να τους εντοπίσει και να τους καλέσει αναθέτοντάς τους συγκεκριμένες αποστολές.




5 σχόλια:

antitheto είπε...

Αν κατάλαβαίνω προτείνεις να ταϊζουμε και άλλους ανεξέλεγκτους, ως να μην εφταναν όσοι τρώνε από το Δημόσιο τόσα χρόνια (δηλ από εμάς).

Όλες σχεδόν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις "ανήκουν" σε κυβερνητικά στελέχη ή τα παιδιά τους ή τους κουμπάρους τους ή στην εκκλησία ή σε άλλα κομμάτια του διεφθαρμένου κράτους μας.

Αν θέλουν να είναι ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ να κρατηθούν μακριά από το Κυβερνητικό μέλι.

Βαρεθήκαμε όλους αυτούς με την κουτάλα.

Mary Ka είπε...

Εξαιρετικη ιδεα καθως ο πρωθυπουργός θεωρεί κι εκείνος ότι εκεί βρίσκεται το μέλλον.

e-Lawyer είπε...

Όχι δεν είπα για κρατική επιχορήγηση αλλά ούτε και για ανεξέλεγκτους.

Ανώνυμος είπε...

Αν συνεργαστούν με το κράτος οι πολίτες για να επιφέρουν όλα τα πράγματα της ανθρώπινης δικαιοσύνης, υποχρεωτικά θα προχωρήσουν στην επανάσταση, αν είναι τίμιοι, γιατί θα βρουν μπροστά τους την εταιρεία που τις ζωές ρυθμίζει με τις δικές της αποφάσεις και θα την καταργήσουν. Δεν πρέπει να γίνει ένα πράγμα τέτοιο.

Ανώνυμος είπε...

Είναι εν μέρει λογικό κάποιοι να αντιδρούν και μόνο που ακούν για ΜΚΟ, γιατί δεν αντιλαμβάνονται το πόσο μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του κράτους από τους πολίτες μία ευέλικτη ιδιωτική οργάνωση - δεν έχουν δει απτά παραδείγματα. Η δυναμική όμως είναι τεράστια, και ένας κύριος λόγος για την κακοδαιμονία μας είναι η απουσία κοινωνίας πολιτών, η οποία δυστυχώς περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον συνδικαλισμό. Θα μπορούσατε να μας παραθέσετε τις ΜΚΟ που ασχολούνται με τη διαφθορά στην Ελλάδα; Γνωρίζω μόνο την τοπική οργάνωση της ΤΙ, η οποία μάλλον δεν κάνει και τόση πολλή δουλειά είναι η αλήθεια...

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...