Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρνητής της γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΑΥΡΙΟ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα δικαστεί μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση. Ο κ. Perinçek ήταν ο αρχηγός του τουρκικού εργατικού κόμματος που αρνήθηκε την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία (1915) ισχυριζόμενος σε διάφορα συνέδρια στην Ελβετία ότι επρόκειτο για ένα "διεθνές ψεύδος".

 Μια ελβετοαρμενική ένωση του έκανε μήνυση και ελβετικό δικαστήριο τον καταδίκασε κρίνοντας ότι σκοπός του ήταν καλλιέργεια φυλετικού μίσους και όχι η συμβολή σε έναν ιστορικό διάλογο.Έκανε έφεση που απορρίφθηκε, ενώ το Ακυρωτικό Τμήμα έκρινε ότι αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό "γενοκτονία" κι όχι τις σφαγές κι εκτοπίσεις.Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του και τελικά ακολούθησε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό, όπου ισχυρίζεται ότι παραβιάστηκε η ελευθερία της έκφρασής του, λόγω της διατύπωσης του ελβετικού δικαίου που δεν ήταν "προβλέψιμων συνεπειών", λόγω του ότι δεν επιδιώχθηκε με την ποινή "νόμιμος στόχος" και ότι η επέμβαση στην ελευθερία του δεν ήταν "αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία" (τα εντός εισαγωγικών είναι νομική ορολογία του ευρωπαϊκού δικαίου της ελευθερίας της έκφρασης). 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον δικαίωσε με την πρώτη απόφασή του το 2013 (με ψήφους 5 έναντι 2) κρίνοντας ότι οι ελβετικές διατάξεις που εφαρμόστηκαν ήταν ανεπαρκείς σε σχέση με τα πρότυπα που θέτει το ευρωπαϊκό δίκαιο και η νομολογία του ΕΔΔΑ. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι όντως παραβιάστηκε η ελευθερία της έκφρασής του γιατί η ποινή δεν ανταποκρινόταν σε "πιεστική κοινωνική ανάγκη" και δεν ήταν αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία για την προστασία της τιμής και των συναισθημάτων των απογόνων της γενοκτονίας του 1915.

 Όμως η Ελβετία προσέβαλε την απόφαση του Τμήματος κι έτσι η υπόθεση παραπέμφθηκε για επανεκδίκαση στο Τμήμα Ευρείας Συνθέσεως του ΕΔΔΑ, στο οποίο θα διεξαχθεί αύριο η ακροαματική διαδικασία. Δηλαδή το ΕΔΔΑ θα αποφασίσει σε τελικό βαθμό, όχι βέβαια αν έγινε η γενοκτονία, αλλά αν η διαδικασία με την οποία καταδικάστηκε ο προσφεύγων ήταν σύμφωνη ή όχι με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…