Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Oι εκλογές για Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Αθηναίων

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ “ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ” ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
10.2.2011: ο Δήμαρχος προκηρύσσει για πρώτη φορά την θέση, με διαδικτυακή ανάρτηση στο site του Δήμου, σύμφωνα με την ρύθμιση του “Καλλικράτη”. Είναι η αρχική αυστηρή διάταξη του “Καλλικράτη” - που τροποποιήθηκε με επομενο νόμο- κατά την οποία η διαδικασία πρέπει υποχρεωτικά να ολοκληρωθεί εντός 2 μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών.
28.2.2011: Δημοτικό Συμβούλιο: πρώτη εκλογική διαδικασία, 12 υποψήφιοι. Η μείζων αντιπολίτευση (Αθήνα, πόλη της ζωής μας) αποχωρεί από την διαδικασία, αναφέροντας ότι δεν έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με την πλειοψηφία για να εξεταστεί ποιό πρόσωπο θα συγκέντρωνε την ευρεία πλειοψηφία. Παρατάξεις ΚΚΕ (Λαϊκή συσπείρωση) και Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας καταγγέλλουν τον θεσμό και απέχουν από την ψηφοφορία.
21.3.2011: Δημοτικό Συμβούλιο: έχει προγραμματιστεί να γίνει η επαναληπτική εκλογική διαδικασία, η οποία αναβάλλεται λόγω κατάληψης της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου από συμβασιούχους.
2.5.2011: Δημοτικό Συμβούλιο: η επαναληπτική εκλογική διαδικασία πραγματοποιείται, με αποχή ΟΛΩΝ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (δηλαδή και “Ανοιχτή Πόλη” και “Επιμένουμε Αθήνα”, λόγω έλλειψης διαπαραταξιακής συνεννόησης). Τις περισσότερες (9) ψήφους έλαβε ένας υποψήφιος που είχε υπάρξει στο παρελθόν και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την δημοτική παράταξη Σκανδαλίδη.
24.5.2011: Τροποποίηση “Καλλικράτη”: η προκήρυξη μπορεί να επανεκδοθεί μετά την δεύτερη άκαρπη ψηφοφορία, ακόμα και μετά τους 2 πρώτους μήνες από την εγκατάσταση της δημοτικής αρχής. Αυτή η πρώτη τροποποίηση του άρθρου 77 επέτρεψε την επαναπροκήρυξη της θέσης στον Δήμο Αθηναίων. Το δίμηνο θεωρείται πλέον “ενδεικτική” προθεσμία.
7.6.2011: νέα Εγκύκλιος Υπουργείου: “Η προκήρυξη μπορεί να εκδίδεται, κάθε φορά, και μετά το πέρας της δεύτερης ανεπιτυχούς εκλογής του Συμπαραστάτη. Εφόσον, δηλαδή, μετά από δύο ψηφοφορίες, οι οποίες μπορεί να διενεργούνται στην ίδια ή σε επομένη συνεδρίαση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, δεν επιτυγχάνεται η εκλογή του Συμπαραστάτη, τότε πριν τη διενέργεια νέας ψηφοφορίας εκδίδεται προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης, στην οποία μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα τα ίδια ή άλλα πρόσωπα ή να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους πρόσωπα που είχαν θέσει υποψηφιότητα με την προηγούμενη προκήρυξη.”
Για ένα χρόνο, ο Γιώργος Αμυράς με δελτία τύπου, ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο και παρεμβάσεις υπενθυμίζει την έλλειψη Συμπαραστάτη στον Δήμο Αθηναίων. Η Ανοιχτή Πόλη επίσης θέτει το ζήτημα και συμφωνεί ότι ο Δήμος πρέπει να ενεργοποιήσει τον θεσμό.
Αρχές Ιουνίου 2012: Συναντιέμαι με τον Δήμαρχο, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ιδίως μετά την τροποποίηση του Καλλικράτη που επιτρέπει πλέον την εκ νέου προκήρυξη. Ως μόνη λύση, για μην οδηγηθούμε και πάλι σε αδιέξοδο, αναδεικνύεται η ενδο-παραταξιακή συμφωνία της δημοτικής πλειοψηφίας, αλλά και η δια-παραταξιακή συνεννόηση με την αντιπολίτευση για την συγκρότηση της αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3. Γεγονός που προϋποθέτει υποψηφιότητα ουδέτερη κομματικά, παραταξιακά και πολιτικά.
13.6.2012: ο Δήμαρχος προκηρύσσει εκ νέου τη θέση.
26.7.2012: Δημοτικό Συμβούλιο, εκλογική διαδικασία. Είμαστε 3 υποψήφιοι. Εκλέγομαι με 32 ψήφους, οριακά την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του τότε συνόλου των μελών του Δ.Σ. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι (ανάμεσα στους οποίους και εκείνος που είχε πάρει 9 ψήφους στην προηγούμενη ψηφοφορία) έλαβαν από 2 ψήφους.
14.4.2014: Τροποποίηση του “Καλλικράτη”: το ενδεικτικό δίμηνο για την προκήρυξη της θέσης γίνεται εξάμηνο από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών. Μια πολύ κακή ρύθμιση που χαλαρώνει την υποχρέωση των Δημάρχων για προκήρυξη της θέσης.
31.8.2014: Λήγει η θητεία μου.
20.11.2014: ο Δήμαρχος προκηρύσσει την θέση.
4.12.2014: Δημοτικό Συμβούλιο, πρώτο θέμα: επιλογή Συμπαραστάτη. Οι 7 υποψήφιοι παρουσιαζόμαστε με πεντάλεπτες ομιλίες ενώπιον 38 παρόντων δημοτικών συμβούλων. Η εκλογική διαδικασία αναβάλλεται για την επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διαπαραταξιακή συνεννόηση, σύμφωνα με σχετική δήλωση του προεδρείου.
18.12.2014: Δημοτικό Συμβούλιο, πρώτη ψηφοφορία. Είμαστε 7 υποψήφιοι και η διαδικασία αποβαίνει άγονη. Έλαβον: Αδαμακοπούλου 6, Δημητρόπουλος 0, Κακέπης 0, Καρανασοπούλου 6, Ματθαίου 2, Παπανδρέου 11, Σωτηρόπουλος 6. Η επαναληπτική ψηφοφορία ορίζεται για επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
15.1.2014: Δημοτικό Συμβούλιο, η δεύτερη ψηφοφορία δεν πραγματοποιείται. Αναβάλλεται για επόμενη συνεδρίαση.
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης είναι το μόνο δημοτικό όργανο που δεν έχει ακόμη στελεχωθεί κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…