Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνταγματική προθεσμία για εκλογή ΠτΔ

Δεν έχει παρέλθει η προθεσμία για την εκλογή ΠτΔ. Το Σύνταγμα στο άρθρο 32 παρ. 4 εδάφιο β' αναφέρει ότι η Βουλή που προέκυψε από εκλογές κατόπιν διάλυσής της, λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ, "αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία ΠτΔ" κτλ. Το "αμέσως" δεν σημαίνει αναγκαστικά στην πρώτη συνεδρίαση της: προέχει εξάλλου η εκλογή του Προεδρείου. Το ίδιο το Σύνταγμα εξειδικεύει το "αμέσως" στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου: 

"Aν η Bουλή έχει διαλυθεί με οποιονδήποτε τρόπο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλεται ώσπου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Bουλή και μέσα σε είκοσι ημέρες, το αργότερο, από τη συγκρότησή της." 

Θα έλεγε κανένας ότι η παράγραφος αυτή ορίζει άλλες περιπτώσεις διάλυσης της Βουλής, αφού ειδικά η διάλυση για λόγους άγονης ψηφοφορίας για ΠτΔ ρυθμίζεται από την παρ.4. Δεν μας επιτρέπει όμως να το πούμε αυτό η διατύπωση της παρ. 5 που αναφέρει ότι αφορά την διάλυση της Βουλής "για οποιονδήποτε λόγο", δηλαδή και για τον λόγο της μη εκλογής ΠτΔ. Η Βουλή συγκροτήθηκε σε σώμα στις 5 Φεβρουαρίου 2015. Επομένως, απώτατη ημερομηνία για εκλογή ΠτΔ κατά το Σύνταγμα είναι η 26η Φεβρουαρίου 2015.

Το κοινοβουλευτικό προηγούμενο που υπάρχει είναι η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 8ης Απριλίου 1990. Η προηγούμενη Βουλή είχε διαλυθεί κατόπιν μη εκλογής ΠτΔ. Η νέα τότε Βουλή συγκροτήθηε σε σώμα την 21η Απριλίου 1990 (Ζ' Περίοδος Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας). Στην Α' Συνεδρίαση της Α' Συνόδου (21.4.1990), σύμφωνα με τα Πρακτικά έγινε αγιασμός και ορκωμοσία των βουλευτών. Στην Β' Συνεδρίαση (22.4.1990) μοναδικό θέμα ήταν η εκλογή Προέδρου της Βουλής. Στην Γ' Συνεδρίαση (23.4.1990) η εκλογή των υπόλοιπων μελών του Προεδρείου της Βουλής. Στην Δ' Συνεδρίαση (24.4.1990) προγραμματικές δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό. Στην Ε' Συνεδρίαση (25.4.1990) τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης κ.ο.κ. Η πρώτη μετεκλογική ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ έγινε στις 30.4.1990 (άγονη). Η δεύτερη μετεκλογική ψηφοφορία έγινε στις 4.5.1990, κατά την οποία εξελέγη ΠτΔ με 153 ψήφους ο Κ. Καραμανλής 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…