Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέες αποφάσεις για ελευθερία έκφρασης και θρησκεύματος

Tρεις ωραίες αποφάσεις χτες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
1) Τραγουδιστής κατά τη διάρκεια συναυλίας που διοργάνωσε το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα Τουρκίας πήρε το μικρόφωνο και είπε ότι η σύγχρονη Τουρκία δεν είναι ούτε ελεύθερη, ούτε δημοκρατική και εξέφρασε την υποστήριξή του στα κουρδικά εθνικιστικά κινήματα. Ο εισαγγελέας κίνησε εναντίον του δίωξη επειδή η άδεια που είχε δώσει η Περιφέρεια αφορούσε μόνο συναυλία κι όχι πολιτική ομιλία! Επιβλήθηκε πρόστιμο στον τραγουδιστή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης σε συνδυασμό με παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης. Το κλου είναι ότι η απόφαση του ΕΔΔΑ βγήκε χτες ενώ η προσφυγή είναι του 2005!
2) Δημοσιογράφος επέκρινε δήμαρχο για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και ζήτησε την παραίτησή του με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να υποβάλει μήνυση εναντίον του και το δικαστήριο να κηρύξει ένοχο τον δημοσιογράφο γιατί είχε μεν έγγραφα που παρουσίαζαν ζητηματάκια της δημοτικής αρχής, αλλά όχι και τίποτα φοβερό. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη Ρουμανία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (κι αυτή η προσφυγή παλιά, του 2006).
3) Πιστή μιας διεθνούς θρησκευτικής κοινότητας (Word of life) για την οποία κοινότητα οι αρχές είχαν απαγορεύσει τις δημόσιες δράσεις κατελήφθη σε λατρευτικές διαδικασίες στο σπίτι της και κατασχέθηκε έντυπο υλικό. Δικαιώθηκε μεν από τα Βουλγάρικα δικαστήρια, εν μέρει όμως, καθώς της επεστράφη το υλικό, αλλά απορρίφθηκε από το εφετείο το δικαίωμά της για αποζημίωση. Έτσι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε ότι η Βουλγαρία παραβίασε την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης σε συνδυασμό με το δικαίωμα προσφυγής σε ένδικο μέσο και της επιδίκασε ... 2.000 ευρώ αποζημίωση κι άλλα 2.000 για δικαστικά έξοδα! Προσφυγή του 2007.
Περισσότερα εδώ
Αυτές τις αποφάσεις θα μπορούσε να βγάλει οποιοδήποτε δικαστήριο στην Ευρώπη. Δεν το κάνουν όμως. Μπορεί να φαίνονται απλοϊκές οι υποθέσεις, σε καθεμιά τους όμως υπάρχει ένα έντονο τοπικό στοιχείο (εθνική θέση για μειονότητες - προστασία τοπικού άρχοντα - θρήσκευμα διαφορετικό από την επικρατούσα εκκλησία) που εμποδίζει τους τοπικούς δικαστές από μια δίκαιη κρίση. Από την άλλη πλευρά το Ευρωπαϊκό Δικαστηριο είναι, απλά, πολύ "λίγο". Τι να την κάνει την δικαίωση ο άλλος μετά από δέκα χρόνια και αποζημίωση 2 χιλιάδες ευρώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…