Τετάρτη, Μαΐου 31, 2006

Απόφαση ΕΕΤΤ για υποχρεώσεις ΟΤΕ προς άλλες εταιρίες

Την πρώτη κανονιστική Απόφασή της αναφορικά με τη ρύθμιση των αγορών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, μετά την ψήφιση του Νόμου για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, έλαβε, στη χθεσινή συνεδρίασή της, η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ. Πρόκειται για την υιοθέτηση του Σχεδίου Μέτρων για την αγορά παροχής Αδεσμοποίητης Πρόσβασης σε Μεταλλικούς Βρόχους και Υποβρόχους (αγορά 11) το οποίο είχε εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Απόφαση της ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ κατέχει Σημαντική Ισχύ στην εν λόγω αγορά και του επιβάλλονται μια σειρά από κανονιστικές υποχρεώσεις, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι οι ακόλουθες:
· Υποχρέωση Πρόσβασης και χρήσης συγκεκριμένων ευκολιών δικτύου σε κάθε ενδιαφερόμενο (όπως παροχή πλήρους και μεριζόμενης πρόσβασης στους τοπικούς βρόχους και υποβρόχους, καθώς και πρόσβαση σε σχετικές ευκολίες, όπως η συνεγκατάσταση)
· Υποχρέωση Διαφάνειας, που εξειδικεύεται κυρίως στη Δημοσίευση Προσφοράς Αναφοράς Αδεσμοποίητης Πρόσβασης
· Υποχρέωση μη διακριτικής μεταχείρισης προς όφελος του λιανικού τμήματος του ΟΤΕ (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών και συνδεδεμένων με αυτόν επιχειρήσεων), η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται και από υποχρεώσεις διαφάνειας
· Υποχρέωση λογιστικού διαχωρισμού σχετικά με σημαντικές οικονομικές πληροφορίες για όλους τους χωριστούς λογαριασμούς
· Υποχρέωση κοστοστρέφειας και ελέγχου τιμών

Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Καθηγητή κ. Νικήτα Αλεξανδρίδη, «Η κανονιστική Απόφαση για την αγορά παροχής Αδεσμοποίητης Πρόσβασης σε Μεταλλικούς Βρόχους και Υποβρόχους, σηματοδοτεί τη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και των δραστηριοποιούμενων σε αυτή εταιρειών, βάσει του νέου Ευρωπαϊκού Κανονιστικού Πλαισίου. Η Απόφαση αυτή σε συνδυασμό με προηγούμενη Απόφαση της ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο του κοστολογικού ελέγχου του ΟΤΕ, με την οποία μειώθηκαν τα μηνιαία τέλη μεριζόμενης πρόσβασης σε 2,08 ευρώ από 4,05 ευρώ (το οποίο αντιστοιχεί σε μια μείωση της τάξεως του 48,6%), αποτελούν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, ιδίως σε επίπεδο ανάπτυξης υποδομών. Η ανάπτυξη του ανταγωνισμού τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών θα επιτρέψει αφενός, την ανάπτυξη των επενδύσεων προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας και αφετέρου, την παροχή ευρείας γκάμας ευρυζωνικών υπηρεσιών και την περαιτέρω διάδοση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα.».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον. Εύγε Ε-Laywer για τη γρήγορη αναφορά σου στο θέμα.

Έπρεπε να πιεστούμε (και να ξεφτυλιστούμε) από την Επιτροπή πολλάκις μέχρι να περαστεί αυτός ο νόμος και να παρθούν οι ανάλογες κανονιστικές αποφάσεις; Σίγουρα, εαν η ΕΕΤΤ έκανε τη δουλειά της ορθότερα οι αρμόδιοι της κυβέρνησης (και των Εθνικών Επιτροπών) θα γνώριζαν την αδυναμία της να ρυθμίσει επιτυχώς την ελληνική αγορά προς τόνωση του ανταγωνισμού και θα είχαν πράξει νωρίτερα. Σε μια ελεύθερη αγορά η ισχύς του Ρυθμιστή είναι καθοριστικής σημασίας, πόσο μάλλον σε μια αγορά όσο μεταβλητή, ασταθής και βασική όπως οι τηλεπικοινωνίες.

Ελπίζω οι κανονιστικές ρυθμίσεις να τηρηθούν (και αν δε τηρηθούν να υπάρξει άμεση εμπλοκή της δικαιοσύνης) και να οδηγηθούμε σε σαφή και άμεση βελτίωση των υπηρεσιών που απολαμβάνουμε, τόσο ποιοτικά όσο και τιμολογιακά.

e-Lawyer είπε...

Έχουμε μέλλον ακόμη...

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...