Σάββατο, Σεπτεμβρίου 29, 2007

Συνθήκες για τη συνάντηση Ε.Βενιζέλου – bloggers

Με αυτό το κείμενο κωδικοποιώ τις συνθήκες που χαρακτηρίζουν αυτή τη συνάντηση και επιβάλλουν συγκεκριμένους όρους για την ορθή διεξαγωγή της, περιορίζοντας την απόπειρα στείρας επικοινωνιακής εκμετάλλευσής της και προτείνοντας λύσεις για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των bloggers.


Ι. Μια ανοικτή πρόσκληση, αλλά προς συγκεκριμένους αποδέκτες.

Η πρόσκληση που απηύθυνε ο Ε. Βενιζέλος σε συνάντηση για συζήτηση με bloggers έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

(α) Σκοπός είναι να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν τεθεί στο blog του πολιτικού και έχουν παραμείνει αναπάντητα.

(β) Τόπος της συνάντησης θα είναι φυσικός χώρος, επομένως παύουν οι συμβάσεις της διαδικτυακής συζήτησης: τα πρόσωπα γίνονται συγκεκριμένα, ο λόγος προφορικός, ο χρόνος τρέχων.

(γ) Χρόνος της συνάντησης ορίζεται μία ημέρα στις αρχές Οκτώβρη 2007, εν τω μέσω δηλαδή της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΙΙ. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος

Η διαδικασία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται με εγγυήσεις τήρησης της μυστικότητας που επιβάλλει η ιδιότητα του blogger, αλλά και η νομοθεσία και νομολογία για την προστασία προσωπικών δεδομένων:

(α) οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν σε ειδική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόνο την ονομασία του blog τους, ώστε να τους αποσταλεί ένας κωδικός εισόδου στη συνάντηση και

(β) υπάρχει σαφής δήλωση ότι τα δεδομένα που συλλέγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό, ούτε θα αποτελέσουν αρχείο.

Με αυτόν τον τρόπο δηλώνεται η ιδιότητα του blogger, χωρίς όμως διασταύρωση του e-mail με το δηλωθέν blog, το οποίο θα ήταν μάλλον υπερβολικό. Εξάλλου, ο απολύτως περιορισμένος σκοπός της επεξεργασίας ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο κατάχρησης των δεδομένων.

ΙΙΙ. Οι αντιρρήσεις

  1. Ως προς το κοινό που καλείται – υπάρχει «κοινότητα των bloggers»;

Έχει διατυπωθεί μια σοβαρότατη ένσταση ως προς το κοινό-στόχο της πρόσκλησης: οι bloggers δεν αποτελούν μία συλλογικότητα, δεν εκπροσωπούνται, δεν υπάρχει ιεραρχία, δεν έχουν κοινές επιδιώξεις. Ακόμη και η περιεκτική έννοια «οι bloggers» δεν σημαίνει τίποτα εκτός από το άθροισμα ιδιωτών που εκφράζονται μέσα από ιστολόγια, χωρίς να επιδιώκουν κατ’ αρχήν τίποτα περισσότερο από τον αυτοπροσδιορισμό και την πραγμάτωση της διαδικτυακής ατομικότητάς τους.

Πολύ σωστά. Όμως η πρόσκληση δεν απευθύνεται σε μία κοινότητα, αλλά στους bloggers που έχουν υποβάλλει ερωτήματα στο evenizelos.blogspot.com, τα οποία ο πολιτικός δεν έχει χρόνο να απαντήσει.

Θα μπορούσε να αντιταχθεί σε αυτό ότι:

(α) αφού απευθύνεται σε αυτούς που δεν έχει απαντήσει ερωτήματα, ας καλέσει μόνον αυτούς με αποστολή απευθείας κωδικών στα e-mail τους και

(β) ας προσπαθήσει να βρει χρόνο να απαντήσει διαδικτυακά, αφού επιθυμεί να φανεί και ο ίδιος ως blogger που αισθάνεται άνετα μέσα από αυτό το κανάλι επικοινωνίας.

Στο (α) η απάντηση είναι ότι με την ανοικτή πρόσκληση απευθύνεται και σε άλλους που δεν του έχουν θέσει ερωτήματα, έτσι ώστε να μην διαχωρίζονται οι bloggers σε «επισκέπτες» και «μη» ενώ στο (β) η απάντηση είναι ότι όταν θέτεις ένα ερώτημα το ζητούμενο είναι να λάβεις μια απάντηση: αυτός είναι ο αυτοσκοπός, όχι το μέσον. Αν ο Βενιζέλος δώσει σαφείς απαντήσεις σε μια ερώτηση που δεν πρόλαβε να απαντήσει διαδικτυακά, ο σκοπός του διαλόγου έχει επιτευχθεί. Το επιχείρημα ότι «δεν το έκανε όμως στο blog» είναι μια μεταμοντέρνα αγκύλωση, κατά την οποία ό,τι δεν έχει γραφτεί στο Διαδίκτυο, δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «κοινότητα/γενιά bloggers» δεν υπάρχει. Αυτό δεν μας εμποδίζει βέβαια να κάνουμε blogoparty και να βρισκόμαστε μαζί, απευθύνοντας οι ίδιοι προσκλήσεις «σε όλους τους bloggers» ή και βγαίνοντας με παρέες από άτομα που έχουμε γνωριστεί από τα blogs. Αυτές οι περιστάσεις βέβαια δεν έχουν κάποιο «ιδεολογικό» διακύβευμα, αλλά από την άλλη, για να αποδεχόμαστε μια τέτοια πρόσκληση, κάτι θα σημαίνει. Αλήθεια, γιατί να πάμε σε ένα blogoparty, αφού δεν μας συνδέει τίποτα με άτομα που είτε διαβάζουμε, είτε γνωρίζουμε χρόνια αλλά δεν έχουμε σχέσεις, είτε δεν γνωρίουμε ούτε διαβάζουμε; Μα τι άλλο, εκτός από την περιέργεια και τη διάθεση για κοινωνικότητα. Έτσι μπορεί να μην υπάρχει τελικά μια «κοινότητα», σίγουρα όμως υπάρχει μια υπο-κοινωνία των bloggers, μια χαλαρής σύνδεσης ευρύτερη «παρέα», η οποία σε ορισμένες εξαιρετικές περιστάσεις δεν περιορίζεται στην «ψηφιακή ζωή», αλλά τολμά να εμφανίζεται και στον έξω κόσμο.

  1. Είμαστε bloggers όταν συναντιόμαστε in real life;

Υποστηρίζεται πάντως ότι όταν δεν συζητάμε πια μέσα από τα fora των ιστολογίων, αλλά βγαίνουμε έξω και κάνουμε πάρτυ, ή βλεπόμαστε δια ζώσης ή διαδηλώνουμε στο δρόμο ή ζητάμε από την Αρχή Ζορμπά να μας χορηγήσει αντίγραφο του Πορίσματος ή υποστηρίζουμε κάποιον κατηγορούμενο blogger με την παρουσία μας σε ένα δικαστήριο, δεν είμαστε bloggers, επειδή αυτές είναι δραστηριότητες off line.

Στην «πραγματική ζωή» παίζουμε πράγματι με άλλους όρους: έχουμε ένα μόνο πρόσωπο, συγκεκριμένη εικόνα με περιορισμένες δυνατότητες επέμβασης, δεδομένη ευφράδεια, κινήσεις, εκφράσεις, σώμα. Οι ιδέες όμως; Όλα αυτά που υποστηρίζουμε στα κείμενά μας, αλλάζουν ως δια μαγείας μόνο και μόνο επειδή μπορεί κάποιος να μας τσιμπήσει; Αν βγάλω το laptop από την πρίζα καθίσταται ο εγκέφαλός μου off line;

Η ιδιότητα του blogger είναι τόσο ευρεία όσο η ιδιότητα του πολίτη ή του εραστή, με την έννοια ότι νοηματοδοτείται από καθέναν χωριστά, ενώ υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που ισχύουν οριζόντια.

Όταν κλείσω τον υπολογιστή μου και πάλι είμαι blogger, γιατί μπορεί να σκέφτομαι ποιο θα είναι το επόμενο post, ή πως θα αντικρούσω ένα δηκτικό σχόλιο που μου έγινε ή να αναρωτιέμαι τι θα γράψει σήμερα ο nanakos. Από την άλλη πλευρά, όταν κλείσω τον υπολογιστή μου, ευτυχώς στο μέτωπό μου δεν γράφει «είμαι blogger». Γιατί δεν είμαι μόνο αυτό και γιατί δεν θέλω να το γνωρίζουν όλοι όσοι με συναναστρέφονται στην «πραγματική ζωή». Έτσι, ερχόμαστε στο ακανθώδες θέμα της ανωνυμίας…

  1. Τα δικαιώματα των bloggers ισχύουν και εκεί έξω

Πριν από δύο χρόνια είχε τεθεί το ζήτημα του κατά πόσον έχει δικαίωμα κάποιος που γύρισε ένα μικρό βίντεο από το «πάρτυ των bloggers», να το αναρτήσει στο blog του παρά την αντίρρηση προσώπων που εικονίζονταν σε αυτό. Γράφτηκαν πάρα πολλά τότε, για υπερβολική ευαισθησία αυτών που ζητούσαν να μην εμφανιστεί η εικόνα τους, για απόλυτη ελευθερία των bloggers να ανεβάζουν ό,τι θέλουν, για μη δυνατότητα ταύτισης της εικόνας του προσώπου με συγκεκριμένο ιστολόγιο. Το ζήτημα ήταν περισσότερο από ξεκάθαρο, κατά τη γνώμη μου: κανείς δεν μπορεί να σου επιβάλει την αναμετάδοση της εικόνας σου κάτω από τη λεζάντα «το πάρτυ των bloggers». Γιατί να μάθει το αφεντικό σου, τα παιδιά σου, ο άντρας σου, η γυναίκα σου, το ΣΔΟΕ, ότι είχες πάει σε ένα πάρτυ με bloggers, άρα κατά πάσα πιθανότητα είσαι και εσύ blogger; Υπήρχε ένα σοβαρότατο διακύβευμα: η ιδιωτικότητα σε συνδυασμό με την ελευθερία της έκφρασης.

Το ανώτατο δικαστήριο του Delaware στις ΗΠΑ αρνήθηκε να διατάξει άρση απορρήτου για να εντοπιστεί ο blogger που είχε μεταδώσει δυσφημιστικούς ισχυρισμούς για τον δήμαρχο, επειδή έκρινε ότι υπάρχει ένα συνταγματικό δικαίωμα στην ανωνυμία, το οποίο κατισχύει του δικαιώματος του δημάρχου για δικαστική προστασία κατά του συκοφάντη.

Στα καθ’ ημάς, υπήρξε η περίπτωση του blog «από το γραφείο», για το οποίο έγιναν αποκαλύψεις σχετικά με την ταυτότητα του blogger, με δυσάρεστες συνέπειες για την επαγγελματική του κατάσταση.

Υπάρχει, λοιπόν, μία γκρίζα ζώνη εικονικής-πραγματικής ζωής, όταν ο blogger καλείται με αυτήν την ιδιότητά του να εμφανιστεί σε «φυσικό χώρο», όπως λέει ο κ. Βενιζέλος. Η εμφάνιση αυτή, προκειμένου να γίνει σεβαστό το συνταγματικό δικαίωμα στην ανωνυμία, πρέπει να γίνει με όρους και συνθήκες που θα διασφαλίζουν και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο αυτό το συνδυασμό ιδιωτικότητας-ελευθερίας έκφρασης που απολαμβάνουν οι bloggers στο διαδίκτυο.

  1. Η υποψία για επικοινωνιακή εκμετάλλευση της συνάντησης Ε. Βενιζέλου με τους bloggers.

Τα blogs θεωρούνται σήμερα το μοντέρνο, η δήθεν εξ ορισμού ανεξάρτητη φωνή την οποία επικαλούνται ορισμένοι πολιτικοί, προκειμένου να πείσουν για την ανοικτότητά τους και την ευρύτητα του ερείσματός τους.

Η πρόσκληση Ε. Βενιζέλου λοιδορήθηκε από την αρχή, ως εντασσόμενη σε αυτήν την νέα τάση. Δεδομένης της ετερογένειας των blogs, καθώς όπως είπαμε οι bloggers δεν είναι «κοινότητα», είναι απολύτως δικαιολογημένο να εξανίστανται και να κοροϊδεύουν την άγνοια των (επικοινωνιολόγων των) πολιτικών που λαϊκίζουν αναφερόμενοι σε «bloggers».

Ένα βασικό στοιχείο αυτής της επιχειρηματολογίας είναι ότι ο Βενιζέλος αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φύση του μέσου και μας καλεί στο δικό του «γήπεδο», στο οποίο –υποτίθεται ότι- είναι πρωταγωνιστής: ευγλωττία και πολυλογία. Υπάρχει ο φόβος, ή μάλλον η βεβαιότητα ότι κανείς δεν θα μπορεί να σταυρώσει λέξη σε μια συνάντηση με τον Βενιζέλο.

Προσωπικά δεν πείθομαι από αυτό το επιχείρημα, ίσως γιατί γνωρίζω bloggers (βλ. πραγματική ζωή) οι οποίοι μπορούν να «στριμώξουν» και τον ικανότερο ρήτορα της Βουλής και άλλους που είναι πιο πολυλογάδες από τον Αβραμόπουλο, τον Χριστόδουλο και τον Βενιζέλο μαζί. Αλλά αυτό είναι το ζητούμενο άραγε; Να «στριμωχθεί» ο Βενιζέλος; Δεν νομίζω, αφού αρχικός σκοπός είναι να του τεθούν και πάλι τα ερωτήματα στα οποία δεν έχει απαντήσει. Θα στριμωχθεί εκ των πραγμάτων, αν δεν απαντήσει ή αν δεν απαντήσει ικανοποιητικά.

Οι περισσότεροι πάντως θεωρούν ότι αυτού του είδους οι προσκλήσεις είναι για τα μάτια του κόσμου, για επικοινωνιακή κατανάλωση, για να κυκλοφορήσει το Δελτίο Τύπου με τίτλο «Ο Ε. Βενιζέλος συζητά με bloggers»! Λες και δεν υπάρχει μετά η δυνατότητα από τα ίδια τα blogs να αποκαλυφθεί αν πράγματι η συνάντηση είναι για τα μάτια του κόσμου, αν ο Βενιζέλος είναι άσχετος με τα θέματα της κοινωνίας της πληροφορίας, αν όλο αυτό ήταν ένα επικοινωνιακό τσιρκάκι. Ο πουριτανισμός «δεν πάω γιατί θα μας χρησιμοποιήσει» είναι στην ουσία παραίτηση άνευ όρων. Πιο αποτελεσματικό θα είναι να πας και αν έχεις διαφωνίες και απογοητευτείς, τι σε εμποδίζει να τον κράξεις από το blog σου;

Έχω όμως και μερικές συγκεκριμένες προτάσεις για να κοπεί η όρεξη του Ε. Βενιζέλου για στείρα επικοινωνιακή αξιοποίηση της πρόσκλησής του.

ΙV. Η ορθή υλοποίηση της συνάντησης

1. Η ανωνυμία ως περιορισμός της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης

Μια συνάντηση «με bloggers» δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε αποστέρηση της ανωνυμίας/ψευδωνυμίας των bloggers που συμμετέχουν. Με την εξαίρεση των προσώπων που τα ίδια παραιτούνται από το δικαίωμά τους αυτό – εξαίρεση όμως που δημιουργεί στην πράξη δύο ανεπιθύμητες κατηγορίες, τους επώνυμος και τους ψευδώνυμους, έτσι ώστε να έχουμε μπλογκόσφαιρα δύο «ταχυτήτων» (πρόβλημα αντίστοιχο με την «προαιρετική» αναγραφή θρησκεύματος στις ταυτότητες)- δεν πρέπει να ανακοινωθούν ονόματα, ψευδώνυμα, ούτε να μεταδοθούν από κανένα μέσο φωτογραφίες προσώπων.

Όπως η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος καλύφθηκε τελικά από τη δέουσα μυστικότητα, πολύ περισσότερο και η ίδια η συνάντηση-συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί με όρους προστασίας της ανωνυμίας των bloggers. Αυτό κατ’ αποτέλεσμα περιορίζει την δυνατότητα του κ. Βενιζέλου να δώσει στην δημοσιότητα φωτογραφίες, video ή άλλο υλικό από το οποίο είναι δυνατή η ταυτοποίηση προσώπων. Επομένως, η δυνατότητα επικοινωνιακής αξιοποίησης της συνάντησης περιορίζεται σημαντικά από τα ίδια τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του blogger.


2. Η αρχή της διαφάνειας ως αξίωση συνδιαμόρφωσης του επικοινωνιακού αποτελέσματος της συνάντησης


Ωστόσο, αυτός ο όρος δεν σημαίνει ότι η συνάντηση πρέπει να παραμείνει στο σκοτάδι. Υπάρχει σαφέστατα ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της συζήτησης ανάμεσα στον Βενιζέλο και τους bloggers που θα πάρουν μέρος.

  • Μπορούν να καταγραφούν πρακτικά και να αναρτηθούν εκ των υστέρων στο διαδίκτυο.
  • Επίσης μπορούν οι ίδιοι οι bloggers να ανεβάσουν υλικό με τις εντυπώσεις τους, εφόσον δεν «δίνουν» κάποιον που δεν το επιθυμεί, έστω και ως ψευδώνυμο.
  • Μπορεί να εκδοθεί ένα δελτίο τύπου, στην σύνταξη του οποίου όμως θα έχουν λάβει μέρος και οι ίδιοι οι παριστάμενοι bloggers και όχι μόνο το γραφείο τύπου του Βενιζέλου.


3. Τα πρωτότυπα ερωτήματα ως αντίβαρο στη "ρητορική υπεροχή" του πολιτικού


Επί της θεματικής, η ίδια η πρόσκληση έχει ταξινομήσει τα αναπάντητα ερωτήματα σε τρεις κατηγορίες. Με την διεύρυνση βέβαια του ακροατηρίου, οι κατηγορίες μπορεί να εμπλουτιστούν. Αυτό είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον, γιατί θα έχει το στοιχείο του «αιφνιδιασμού» του Βενιζέλου. Με τον «αιφνιδιασμό», οι bloggers μπορούν να περιορίσουν την υπεροχή του πολιτικού στο επίπεδο της ρητορικής. Υπάρχουν τόσα ζητήματα (λ.χ. ανοικτό λογισμικό στον δημόσιο τομέα – SOSάρα, αλλά δεν δίνω άλλο hint) που ένας mainstream πολιτικός ίσως να μην είναι σε θέση να τοποθετηθεί ικανοποιητικά. Επομένως, μετριάζεται και αυτό το επιχείρημα ότι ο Βενιζέλος στα προφορικά είναι εξ ορισμού καλύτερος από εμάς.

4. O τελευταίος λόγος


Ό,τι και να γίνει, στο κάτω-κάτω, αυτή η συνάντηση θα αξιολογηθεί a posteriori από τους ίδιους τους bloggers, και φαντάζομαι όχι μόνο όσους θα πάρουν μέρος, από τα ιστολόγιά τους. Οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα έχουν τον τελευταίο λόγο, ό,τι κι αν πει ο Βενιζέλος.


V. Aς μην ακυρώσουμε την σημασία της συμμετοχής και την αυταξία της διαλεκτικής

Οι επικοινωνιακοί σκοποί του πολιτικού είναι δεδομένοι, υπάρχουν όμως και οι συνθήκες που επιβάλλει η ιδιότητά μας ως bloggers που μετριάζουν κατά πολύ την υπεροχή αυτή που προβάλλεται ως ο μπαμπούλας για να αποτρέψει τους bloggers από την συνάντηση με το «τέρας».

Από όλα τα παραπάνω βέβαια, δεν δίνεται απάντηση σε αιτιάσεις του στυλ «θα πάνε πολλοί μαλάκες επειδή τους γοητεύει η γαμημένη η εξουσία». Αυτή η γενίκευση μπορεί να αφορά και όσους πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές (ανεξάρτητα από το κόμμα ή το λευκό/άκυρο που μπορεί να ρίξουν) ή και σε όσους προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να λύσουν τις διαφορές τους (και αυτή εξουσία είναι) ενώ θα μπορούσαν, ας πούμε, να πάρουν τον «νόμο» στα χέρια τους. Πιο ψαγμένο είναι το επιχείρημα ότι «με την παρουσία σας νομιμοποιείτε τον Βενιζέλο», τον οποίο στην πραγματικότητα μπορεί να αντιπαθούμε, να απεχθανόμαστε, έως να προτιμούμε για προεδρο ΠΑΣΟΚ ή και για πρωθυπουργό. Η φυσική παρουσία δεν σημαίνει τίποτα το δεδομένο, όταν πηγαίνεις σε μια συνάντηση γεμάτος ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν και αξιώνεις την απάντησή τους.

Το επιχείρημα συνδέεται με κυνικό ρεαλισμό: «νομίζεις ότι θα αλλάξει κάτι;» Ναι, νομίζω ότι «κάτι» έχει ήδη αλλάξει, γιατί δεν μας έχει ξανακαλέσει σε συνάντηση πολιτικός που ομολόγησε ότι δεν τα βγάζει πέρα με τις ερωτήσεις μας στο blog του. Αυτό είναι μία αλλαγή. Το αν αποσκοπεί σε επικοινωνιακή εκμετάλλευση και μόνο, είναι δεύτερη σκέψη, την οποία όπως ανέλυσα παραπάνω μπορούμε να περιορίσουμε με τον δικό μας τρόπο.

Η κατάργηση της ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης στο διάλογο με έναν πολιτικό μπορεί με μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει σε ένα χάος επιχειρημάτων, αλλά και πιθανών απαντήσεων, το οποίο δεν έχουμε κανένα λόγο να μην επιδιώξουμε.

36 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Oneiros είπε...

Ας ελπίσουμε ότι η συνάντηση θα είναι πιό παραγωγική και ουσιώδης για όλους τους εμπλεκόμενους από την αποτυχημένη εκείνη του Μπαρμπουνάκη με bloggers της Θεσσαλονίκης. Η πιθανότητα υπάρχει, αλλά εξαρτάται κυρίως από τις προθέσεις του πολιτικού που την οργανώνει.
Προτιμώ να μην είμαι εκ των προτέρων κυνικός σε τέτοια πράγματα, αν έμενα στην Αθήνα μάλλον θα επιδίωκα να συμμετάσχω κι εγώ από περιέργεια (δεν ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ).

Ανώνυμος είπε...

Me poia armodiotita kodikopoieis tous orous synantisis. O blogger prosdiorizetai apo tin atomikotita tou. Ayta pou grafeis ekfrazoun mono esena kai kanenan allo. Prokeitai gia prospatheia kapwlwmatos twn allwn blogger. pSorry elawyer alla de 8a parw.

e-Lawyer είπε...

Συμφωνώ στο ότι λέω απλώς και μόνο την άποψή μου, χωρίς καμία απολύτως αρμοδιότητα. Αυτά που λέω εκφράζουν εμένα και κανέαν άλλο, οπότε το "καπέλωμα" από που προέρχεται; Απαγορεύεται να κωδικοποιεί κανείς της σκέψη του; Άλλωστε διατύπωσα μόνο μία εισήγηση, η οποία βέβαια δεν έχει αντικρουστεί μέχρι στιγμής. Αν έχεις διαφορετική άποψη, μπορείς να την εκθέσεις.

Αλλά φαίνεται ότι αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο απ' όλα είναι ο αντίλογος και όχι ο διάλογος. Το σχόλιο που έσβησα παραπάνω έλεγε "βαριέμαι να διαβάσω ένα τόσο μεγάλο κείμενο". Κι εγώ βαριέμαι να διαβάζω τέτοια σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

Ti me endiaferei emena ti esbises kai giati. Ayton endiaferei ayton pou tou to esbhses. Kata ti gnwmh mou an egrafe ayto pou les kakws to esbhses. H periektikothta kai synoptikothta twn anartisewn einai basiki gia to blogging alliws xanoume thn ousia.

an to keimeno sou htan endiaferon 8a eixe proklh8ei syzhthsh. Den einai omws. Kaneis de 8a ka8isei na sou anaferei shmeio pros shmeio tis diafwnies tou giati 8elei toylaxiston 2 wres.

to kapelwma paei sto oti kaneis de sou zhthse eishgisi. An o Benizelos htan sostos 8a kalouse olous osous episkefthkan th selida tou kai 8a ithelan na pane. Kalei omws aytous pou diathroun blog giati mporoun na prosferoun kati sto epikoinwniako tou paixnidi.

De me endiaferei h synantisi Benizelou. H diafwnies mou einai epi tis arxis kai epi ths symperiforas.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

"από την άλλη, για να αποδεχόμαστε μια τέτοια πρόσκληση, κάτι θα σημαίνει."

Ναι, σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα καλύτερο αυτή την ώρα.

-

Χαίρομαι που σας έδωσα αφορμή να βελτιώσετε την πρότασή σας προς τον κύριο Βενιζέλο. Μένει να σκεφθείτε τι γίνεται στην περίπτωση που, χάριν παιδιάς, τον δώσουμε σε άσχετους και με το πασόκ και με το blogging ή στην περίπτωση που κάποιος μάς τον αποσπάσει εκβιαστικά.

Aπορώ που επιμένετε.

Οι bloggers χωριστά (στα blog τους)
οι επαγγελματίες πολιτικοί άλλο πράμα.

e-Lawyer είπε...

@laikkistis: η πρόταση σου ισοδυναμεί με την κατάργηση του διαλόγου. Περιορισμοί χώρου δεν υπάρχουν στο ίντερνετ άλλωστε.

@κσμ: Θα ήθελα να μου εξηγήσεις τι εννοείς γιατι πραγματικά δεν καταλαβαίνω.

Ανώνυμος είπε...

Den einai ka8olou yper tis katargisis to dialogou. De 8a me enoxlouse na peis oti dhlwses oti 8a pas giati se endiaferei kai de 8a me enoxlouse an ektos apo blogger elege p.x. oti dexetai tous 150 prwtous pou 8a steiloun email kai 8a apanthsei stis erwthseis pou 8a prolabei. Alla de syntrexei tipote apo ta dyo. Anti8eta bgainou teraaaaaastia keimena gia na kalyf8ei h gymnia.

e-Lawyer είπε...

@laikkistis:

Βγαίνει η "γύμνια" τίνος; Δεν είμαι εκπρόσωπος κανενός εκτός από του e-lawyer και σε αυτό το κείμενο εξετάζω όσο πιο ζυγισμένα γίνεται, υπό ποιες συνθήκες θα πρέπει να γίνει ο διάλογος στον οποίο μας έχει καλέσει ένας πολιτικός.

Αυτό το ιστολόγιο λειτουργεί πάνω από 2 χρόνια με σκοπό το σχολιασμό της νομικής επικαιρότητας και την ενημέρωση σε ζητήματα δικαιωμάτων. Αφιερώνω όσο χώρο και έκταση χρειάζεται για να αναλύσω το εκάστοτε θέμα, χωρίς να με ενδιαφέρει αν κάποιοι βαριούνται να διαβάσουν. Γράφω για όλους τους άλλους.

Στην προκειμένη περίπτωση, λες ότι "καπελώνω" και άλλα άσχετα, επειδή προφανώς δεν έχεις διαβάσει τίποτα και αναπτύσσεις αντίλογο σε κάτι που δεν γνωρίζεις, μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να βαριέσαι. Αν είχες διαβάσει όμως θα έβλεπες ότι δεν κάνω "αβάντα" σε καμία πλευρά, αντιθέτως με ενδιαφέρει να εξετάσω τους όρους εφαρμογής της αρχής της ανωνυμίας,της ισόρροπης επικοινωνιακής αξιοποίησης του γεγονότος (και όχι της μονομερούς εκμετάλλευσης) και τα αντίβαρα που μπορούν να αναπτυχθούν.

Το ιστολόγιο αυτό έχει ειδικό προσανατολισμό, τον οποίο δεν σκοπεύω να αλλάξω μόνο και μόνο για να γίνω πιο αρεστός ή για να ανεβάσω την επισκεψιμότητα ή την αναγνωσιμότητα. Αν θέλετε easy reading να πάτε αλλού.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΣΚΕΠΡΟΝΤΑΙ, ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ. ΑΜΕΣΑ. ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗΣ, ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ?
ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΜΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥΣ. ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΛΗΘΕΙΑ.
ΤΡΙΣ ΤΣΕΠΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΟΣΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΚΠΕΣΜΟ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΒΙΛΑΡΕΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ. ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

ΠΟΣΟΥΣ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ 700 ΕΥΡΩ?
ΠΟΣΑ ΚΕΡΔΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΙ?

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥ.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΑΠΛΟΥΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

ΚΑΙ ΠΡΑΞΤΕ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ

e-Lawyer είπε...

Πολλή κινδυνολογία και πολλά κεφαλαία.

Ανώνυμος είπε...

E-LAWYER

ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΜΠΛΟΓΚΣ.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΦΗΡΗΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΝΕΟ, ΔΩΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΡΟΠΟ ΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΝΟΧΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΓΥΡΟ ΤΟΥ. Ο ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΕΞΕΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΓΙΝΕ. ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. ΦΑΙΝΕΣΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΟΣ. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΣΤΑ ΠΟΛΙΤΚΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ/ ΟΜΑΔΩΝ Η ΟΧΙ. ΔΗΛ ΕΑΝ ΣΥΝΤΕΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΟΙΚΤΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

e-Lawyer είπε...

Γι' αυτό στο κείμενο που υπάρχει πάνω από αυτά τα σχόλια έχω εκθέσει με ποιους τρόπους μπορεί να περιοριστεί η μονομερής επικοινωνιακή εκμετάλλευση του γεγονότος από την πλευρά Βενιζέλου: με αποκλεισμό καμερών, με "δύσκολες" ερωτήσεις, με συμμετοχή στην σύνταξη του δελτίου τύπου, με εκ των υστέρων κριτική από τα blogs.
Αυτά είναι στοιχεία που εξουδετερώνουν κατά τη γνώμη μου την στείρα επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος. Εξάλλου, οι πολίτες που δεν ξέρουν τι είναι μπλογκς, γιατί να εντυπωσιαστούν από την είδηση "βενιζέλος συζητά με μπλογκερς";

Ο Βενιζέλος, ως εισηγητής της πλειοψηφίας στην αναθεώρηση 2001, πρέπει να έχει έτοιμες ορισμένες βασικές απαντήσεις σε συνταγματικά ερωτήματα (βασικός μέτοχος,περιβάλλον, παιδεία). Και πρέπει μας τις δώσει. Εκτός από τα προσωπικά επιχειρήματα ("δεν πάω για να μην χαλαστώ" ή "τον αντιπαθώ ως άτομο") δεν έχω διαβάσει ένα πειστικό επιχείρημα για να μην πάει ένας μπλογκερ σε συνάντηση με έναν πολιτικό.

Ανώνυμος είπε...

Ε LAWYER
ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΜΕΙΝΩ. ΝΑ ΔΥΟ ΛΟΓΟΪ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙΣ ΜΕ Α-Υ-Τ-Ο-Ν ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ 'ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ'


ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥ.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΣΤΑ ΠΟΛΙΤΚΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ/ ΟΜΑΔΩΝ Η ΟΧΙ. ΔΗΛ ΕΑΝ ΣΥΝΤΕΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΟΙΚΤΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ-ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΑ ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑΚΙΑ?

e-Lawyer είπε...

Συνεχίζεις να συνωμοσιολογείς και να κινδυνολογείς. Έχω σοβαρές διαφωνίες για τις απόψεις Βενιζέλου, έχω διαβάσει αρκετά από τα βιβλία του, συμφωνώ και διαφωνώ με πολλά από όσα έχει πει. Τίποτε δεν με πείθει ότι πρόκειται για ένα άτομο που δεν μπορεί να κάνει διάλογο, να ακούσει και να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Γιατι αυτό είναι το ζητούμενο σε αυτή τη διαδικασία και όχι να βγει πρόεδρος ή να γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Και με αυτούς τους όρους θα συμμετείχα ως blogger σε οποιαδήποτε πρόσκληση πολιτικού για συζήτηση.
Η διαβούλευση, ο διάλογος και η συμμετοχή μπορούν να πάνε μπροστά τα πράγματα, όχι οι οπαδοί και η προκατάληψη.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΥΘΕΩΣ-ΟΚ, ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΕΓΩ

Συνεχίζεις να συνωμοσιολογείς και να κινδυνολογείς.

ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ -ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ - ΜΟΛΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ
ΚΑΙ
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΣΥΝΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ
ΚΑΙ ΟΠΟΥ
ΟΠΟΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΩΝ ΝΕΟΝΑΚΗ, ΠΑΧΤΑ, ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΒΑΣΩΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΝΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΕΣ



Έχω σοβαρές διαφωνίες για τις απόψεις Βενιζέλου, έχω διαβάσει αρκετά από τα βιβλία του, συμφωνώ και διαφωνώ με πολλά από όσα έχει πει. Τίποτε δεν με πείθει ότι πρόκειται για ένα άτομο που δεν μπορεί να κάνει διάλογο, να ακούσει και να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

ΑΛΙΜΟΝΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΔΙΑΛΟΓΟ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ, ΚΑΙ Η ΕΠΙΦΑΣΗ ΔΗΜΟΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΧΟΥΝΤΑ-ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ Η ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΚΔΟΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΟΠΩΣ ΕΞΗΓΗΣΑ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΚΟΙΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ-ΠΟΛΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ. ΤΩΡΑ ΕΑΝ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΙΑ, ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΣΟ Η ΜΗ ΝΟΘΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΟΣΩ ΕΧΟΥΝ ΣΠΡΩΞΕΙΘ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΝ ΗΘΙΚΟ ΕΚΠΕΣΜΟ. ΒΕΒΑΙΩΣ, ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ (ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ) ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ-ΟΧΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ- ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ.

Γιατι αυτό είναι το ζητούμενο σε αυτή τη διαδικασία και όχι να βγει πρόεδρος ή να γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Και με αυτούς τους όρους θα συμμετείχα ως blogger σε οποιαδήποτε πρόσκληση πολιτικού για συζήτηση.

ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙΣ. ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ? ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΙΕΙΧΕ ΟΥΤΑ ΨΗΓΜΑ ΥΠΟΨΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ/ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ ΣΕ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ?

Η διαβούλευση, ο διάλογος και η συμμετοχή μπορούν να πάνε μπροστά τα πράγματα, όχι οι οπαδοί και η προκατάληψη.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΙΟΝ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ. ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ ΕΔΩ. ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΣΑΙ ΙΣΧΝΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΡΝΕΙΣΑΙ.

e-Lawyer είπε...

Αυτό το blog είναι νομικό και όχι πολιτικό. Επομένως η δική μου συμμετοχή εκκινεί από την παραδοχή των θεμελιωδών θεσμών και την κριτική στάση απέναντι σε νέες πρωτοβουλίες που συμβαίνουν στην κοινωνία της πληροφορίας. Έτσι απαντώ:

1. Δεν νομίζω ότι η google ή η blogger.com προωθεί τον Βενιζέλο, αφού μιλάμε για εκδοτικά συμφέροντα. Για τα άλλα εκδοτικά συμφέροντα που αναφέρεις, ο κόσμος δεν μασάει. Και τον ΓΑΠ προωθούσαν και είδες τι έγινε. Η Ν.Δ. πόσες εφημερίδες και πόσα εκδοτικά συμφέροντα έχει;

2. Υπάρχουν πάρα πολλά αρνητικά μηνύματα - και υβριστικά στο ιστολόγιο Βενιζέλου που δεν έχουν σβηστεί. Αν ήμασταν στην θέση του μπορεί να είχαμε σβήσει και περισσότερα. Blog του είναι, ό,τι θέλει κάνει, όπως υποστηρίζει άλλωστε η πλειοψηφία για το θέμα της διαχείρισης των comments.

3. Δεν έχω αμφιβολία ότι ο χρόνος της συνάντησης με τους bloggers δεν είναι ανύποπτος. Αλλά αυτό μπορεί να εξυπηρετεί και τα μηνύματα των bloggers, τα οποία έτσι μπορούν να "παίξουν" σε περισσότερη έκταση απο το αν η συνάντηση γινόταν σε ανύποπτο χρόνο και με άλλο άτομο. Το ζητούμενο είναι όλες οι πλευρές να αξιοποιήσουν στο μέγιστο την δυνατότητα αυτή.

4. Το ποιοι είναι με τον Βενιζέλο είναι αδιάφορο σε μια συνάντηση με τον ίδιο. Κάθε προσωπικότητα είναι αυθύπαρκτη και δεν νομίζω ότι "νομιμοποιούνται" και τρίτοι (λ.χ. Σημίτης) από την συνάντηση Βενιζέλου με bloggers.

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΣΑΙ Η ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΑΓΟΡΕΥΤΗΣ-ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕ ΕΙΡΩΝΕΥΟΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.

ΟΜΩΣ

Αυτό το blog είναι νομικό και όχι πολιτικό. Επομένως η δική μου συμμετοχή εκκινεί από την παραδοχή των θεμελιωδών θεσμών και την κριτική στάση απέναντι σε νέες πρωτοβουλίες που συμβαίνουν στην κοινωνία της πληροφορίας. Έτσι απαντώ:

ΣΥΜΦΩΝΟΙ. ΟΜΩΣ ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ ΠΟΥ ΤΗ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΡΙΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ-ΜΙΚΡΟ ΜΕΓΑΛΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟ- ΕΦΟΣΟΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΟΜΩΣ, ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΕΙΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΛΕΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΩΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΚΟ ΘΕΜΑ.

1. Δεν νομίζω ότι η google ή η blogger.com προωθεί τον Βενιζέλο, αφού μιλάμε για εκδοτικά συμφέροντα. Για τα άλλα εκδοτικά συμφέροντα που αναφέρεις, ο κόσμος δεν μασάει. Και τον ΓΑΠ προωθούσαν και είδες τι έγινε. Η Ν.Δ. πόσες εφημερίδες και πόσα εκδοτικά συμφέροντα έχει;

ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΤΙ Η GOOGLE Η Η BLOGGER.COM ΠΡΟΩΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ BLOGGER ΟΜΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΧΡΟΝΙΜΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΩΣ ΕΙΠΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ. ΓΙΑ ΤΑ 'ΔΕ ΜΑΣΑΕΙ' ΚΑΙ ΤΟΝ 'ΓΑΠ' ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΙΝΕΙΣ ΑΦΟΡΜΕΣ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙΣ. ΔΕ ΜΙΛΗΣΑ ΥΠΕΡ ΚΑΝΕΝΟΣ. ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΝΤΗΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ/ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ. ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΘΑΡΡΥΝΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ 'ΓΑΠ' ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 'ΠΑΤΣΙ'. ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΝΕΙΣ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ 'ΓΑΠ'?


2. Υπάρχουν πάρα πολλά αρνητικά μηνύματα - και υβριστικά στο ιστολόγιο Βενιζέλου που δεν έχουν σβηστεί. Αν ήμασταν στην θέση του μπορεί να είχαμε σβήσει και περισσότερα. Blog του είναι, ό,τι θέλει κάνει, όπως υποστηρίζει άλλωστε η πλειοψηφία για το θέμα της διαχείρισης των comments.

ΕΧΩ ΑΛΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΩ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ 'ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ' (ΔΗΛ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ) ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΙΦΑΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ


3. Δεν έχω αμφιβολία ότι ο χρόνος της συνάντησης με τους bloggers δεν είναι ανύποπτος.
ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΑ, ΑΝΕΝΑΤΑΧΤΑ -ΣΤΟ ΥΓΙΕΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ- ΝΑ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ (ΣΥΝΑΝΤΩΜΕΝΟΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΛΕΣ, ΣΕ ΥΠΟΠΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΣ) ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ -ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ- ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ.


Αλλά αυτό μπορεί να εξυπηρετεί και τα μηνύματα των bloggers, τα οποία έτσι μπορούν να "παίξουν" σε περισσότερη έκταση απο το αν η συνάντηση γινόταν σε ανύποπτο χρόνο και με άλλο άτομο. Το ζητούμενο είναι όλες οι πλευρές να αξιοποιήσουν στο μέγιστο την δυνατότητα αυτή.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΓΕΡΣ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΑ. ΣΥΜΦΩΝΩ, ΚΑΛΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ. ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΠΝΙΓΕΙ ΣΤΟ ΑΣΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΥΠΕΠΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ, ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΩΣΗ 2-3 ΕΡΩΤΟΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΓΕΡΣ? ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΛΥΨΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ? ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ-ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.

4. Το ποιοι είναι με τον Βενιζέλο είναι αδιάφορο σε μια συνάντηση με τον ίδιο. Κάθε προσωπικότητα είναι αυθύπαρκτη και δεν νομίζω ότι "νομιμοποιούνται" και τρίτοι (λ.χ. Σημίτης) από την συνάντηση Βενιζέλου με bloggers.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ.

e-Lawyer είπε...

Ύστερα από αυτή τη συζήτηση, αυτό που προκύπτει είναι ότι εσύ εστιάζεις στην περίπτωση Βενιζέλου, ενώ εγώ θεωρώ κατ' αρχήν θετικό ότι ένας πολιτικός καλεί bloggers σε μια ζωντανή συνάντηση. Εφόσον αυτή η συνάντηση γίνεται με μερικούς βασικού ς όρους που έχω αναφέρει και στο post.
Σε αυτούς τους όρους δεν έχω δει να διαφωνεί κανείς.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ. ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΜΕ ΤΗ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΗΓΩ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.
Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

almelidis είπε...

Διάβασα με ενδιαφέρον το post. Θεωρώ πως τα περί σωστής υλοποίησης της συνάντησης, με την υπερβολική κατά τη γνώμη μου έμφαση που αποδίδουν στην προστασία της ανωνυμίας, είναι σε λάθος κατεύθυνση.
Βλέπω αρκετές επιφυλάξεις, και σωστά έως ένα βαθμό,για το κατά πόσο οι bloggers, γενικά, αποτελούν κοινότητα. Για τον ίδιο τον blogger όμως, η πρόταση αποδίδει τέτοια πρωτοκαθεδρία στο δικαίωμα του στην ανωνυμία, που κοντεύει σχεδόν να θέσει σε παρανομία την επωνυμία ως αντίμετρο στην επικοινωνιακή εκμετάλευση.
Η επιστήμη και η πρακτική της επικοινωνίας είναι πολύ, μα πάρα πολύ ευέλικτες για να προσπεράσουν τέτοιες ρύθμισεις.
Ας αντιμετωπίσουμε την εγχώρια νόσο του υπέρ διογκωμένου 'επικοινωνισμού'(= Η αναγωγή των πάντων σε επικοινωνιακά κριτήρια και η ταυτόχρονη μυθοποίηση των δυνατοτήτων της επικοινωνίας) με λιγότερη φοβία και προστατευτισμό.
Προσωπικά είμαι υπέρ ρυθμίσεων που προστατεύουν έλλογα την ανωνυμία αλλά που προωθούν την επωνυμία στη δημόσια επικοινωνία. Πιστεύω πως η επωνυμία συμβάλει ουσιαστικότερα στην ποιότητα και στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου διαλόγου.

e-Lawyer είπε...

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η τήρηση της αρχής της ανωνυμίας αποτελεί ένα μέσο για τήν περιορισμένη επικοινωνιακή εκμετάλλευση του γεγονότος από τον πολιτικό. Είναι δηλαδή ένα "χαρτί" για να θέσουμε εμείς τους όρους του παιχνιδιού και να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η συνάντηση μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

artois είπε...

Δίκιο έχετε.

διορθώνω:
Μένει να σκεφθείτε τι γίνεται στην περίπτωση που, χάριν παιδιάς, δώσουμε τον κωδικό μας σε άσχετους (με το πασόκ και με το blogging) ή στην περίπτωση που κάποιος μάς τον αποσπάσει εκβιαστικά.

e-Lawyer είπε...

@almelidis

Συμφωνω με τις επιφυλάξεις σου για τον υπερπροστατευτισμό. Αν εγώ έχω αποφασίσει να πάω επωνύμως στη συνάντηση, κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να με εμποδίσει σε αυτό! Πριν όμως πάρω την απόφασή μου, είναι καλό να έχω σταθμίσει την παράμετρο μήπως έτσι αποδυναμώνω το λόγο του διπλανού μου, ο οποίος έχει επιλέξει να τηρήσει την ανωνυμία του. Δεν λέω ότι αυτή η σκέψη πρέπει να είναι η καθοριστική, αλλά δεν μπορεί να μην την λάβω υπόψη.


@artois

Δεν βλέπω γιατί κάποιος πρέπει να εμποδίζεται να δώσει τον κωδικό του σε άλλον (λ.χ. σε φίλο δημοσιογράφο που θέλει να καλύψει την εκδήλωση). Το αν θα μπορούσε να ελεγχθεί είναι ένα άλλο ζήτημα, αλλά αν το εξετάσω θα φτάσουμε σε γραφειοκρατικά άτοπα ενόψει του σκοπού και θα με περιλάβουν πάλι οι αγαπητοί μου σχολιαστές. Οπότε, θα αυτολογοκριθώ.

almelidis είπε...

Η επιλογή της ανωνυμίας γίνεται συνειδητά, γι αυτό και προϋποθέτει την επίγνωση δομικών συμβιβασμών όπως ο αποδυναμωμένος, σε σχέση με τον επώνυμο, λόγος.

Επομένως, δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια ρυθμιστική στάθμιση για να την εξισορροπήσει.

Ό,τι ρύθμιση και αν σκαρφιστεί κανείς, υπάρχει τουλάχιστον ένας τρόπος για να πετύχει κανείς αυτό που ονομάζεται επικοινωνιακή εκμετάλευση.

aerosol είπε...

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η συμμετοχή στην συνάντηση Βενιζέλου-"bloggers".
Με ενδιαφέρει, όμως, το post σου, e-lawyer. Παρουσιάζει την θέση σου πλήρως και καλοδομημένα και γεννά πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις. Τέλος πάντων, σε αντίθεση με διάφορες μεγαλόστομες ασάφειες που κυκλοφορούν, αποτελεί μια ΘΕΣΗ. Μπορείς να την κρίνεις, να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις. Προσπαθεί να παράγει έργο και αυτό το σέβομαι. Αλλοίμονο αν η εκφρασμένη θέση ενός πολίτη απέναντι σε ένα δημόσιο γεγονός είναι «καπέλωμα». Λες και η μόνη αποδεκτή αντίδραση στα πάντα είναι μια αόριστη ξυνίλα. Λες και οι συγκεκριμένες προτάσεις επί οποιουδήποτε δημόσιου θέματος είναι κάποιου είδους «συνεργασία με τον κατακτητή». Σαν πολύ σοβαρά να έχουμε πάρει το ρόλο του αδούλωτου Γαλατικού χωριού, και μοιράζουμε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων!
Πέραν τούτου, νομίζω πως τα blog –γενικώς- δεν είναι ελπίδα για τίποτα –ειδικώς. Μπορεί κάποιος να έχει στο νου του το δικό του και μερικά που προτιμά, αλλά αυτό δεν αποτελεί συνολική εικόνα των blogs. Υπάρχουν bloggers που ασχολούνται με U.F.O., μαγειρική, πορνό, ποδόσφαιρο, ζωγραφική, πωλήσεις προϊόντων και (ναι! πόσο πρωτότυπο!) το κόμμα στο οποίο είναι ενταγμένοι! Οποιαδήποτε γενίκευση για την ιδεολογία και την επαναστατικότητά τους είναι στρουθοκαμηλισμός. Στην κοινωνία του μπλα-μπλα η μόνη επανάσταση που αναγνωρίζω είναι αυτή που συμβαίνει όταν κάποιος αφήσει την γκρίνια και κάνει ΚΑΤΙ. Όταν προσφέρει σαφείς σκέψεις, ενδιαφέρουσα τέχνη, χρήσιμες πληροφορίες, εργαλεία, γνώσεις.
Αυτό το post προσπαθεί. Και βάζω στοίχημα πως απαίτησε χρόνο και σκέψη. Συχνά διαφωνώ με πράγματα που διαβάζω εδώ, αλλά διαφωνώ πάνω σε δουλεμένες απόψεις που προσπαθούν να δώσουν εργαλεία στον αναγνώστη. Αυτό το σέβομαι και όταν διαφωνώ. Την εύκολη απαξίωση δεν την καταλαβαίνω.
Ας βρεθεί κάποιος να έχει τα κότσια να στριμώξει τον Βενιζέλο ή τον οποιονδήποτε σε δημόσια συζήτηση και να θέσει τα θέματα που τον αφορούν, εν τέλει. Δεν θα τον κράξω κι όλας που δεν έμεινε στη φωλιά του να γκρινιάζει. Ας κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Αλλά, ας κάνει κάτι!
Ως υστερόγραφο:
Η ανωνυμία δεν ταυτίζεται με την ψευδωνυμία. Η ιστορία της ψευδωνυμίας στην γραφή είναι τεράστια και έχει τις αιτίες της. Και στην δημοσιογραφία, εξάλλου: ο «μικροπολιτικός» των ΝΕΩΝ, ας πούμε, έχει γράψει ιστορία παλαιότερα. Αν πέσει στα χέρια μου το ΒΗΜΑ θα διαβάσω την Πανδώρα. Ο λόγος και των δύο στηλών κάθε άλλο παρά «αποδυναμωμένος» είναι σε σχέση με τα επώνυμα άρθρα των εφημερίδων.

e-Lawyer είπε...

Πράγματι, η ανωνυμία δεν ταυτίζεται με την ψευδωνυμία. Ένα ψευδώνυμο είναι αναγνωρίσιμο και μπορεί κάποιος να είναι και σταρ βέβαια,χωρίς να ξέρουμε το επώνυμό του.
Ωστόσο, ψευδώνυμο στο Ίντερνετ σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να σε ψάξει για να σε κυνηγήσει, θεμιτά ή αθέμιτα. Σε αυτό πλησιάζει την ανωνυμία και αυτό προστατεύεται: το δικαίωμα του να μην δώσεις περισσότερα στοιχεία ταυτοποίησής σου.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο, e-lawyer, για αυτή την πρακτική πλευρά της ανωνυμίας/ψευδωνυμίας (με τα θετικά και τα αρνητικά της).
Γράφοντας ψευδώνυμα -και προσπαθώντας να μην κάνω κατάχρηση των δυνατοτήτων που μου δίνει αυτό- παρατηρώ πως κάποιοι επώνυμοι bloggers βλέπουν το θέμα ψευδωνύμου με λίγο προκατειλλημένη αυστηρότητα. Νομίζω πως έτσι αδικούμε την επιλογή αυτή.

Εύχομαι καλή συνέχεια και δημιουργικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Please write anything else!

Ανώνυμος είπε...

Nice Article.

Ανώνυμος είπε...

Thanks to author.

Ανώνυμος είπε...

Nice Article.

Ανώνυμος είπε...

Good job!

Ανώνυμος είπε...

U36nq8 Nice Article.

Ανώνυμος είπε...

Nice Article.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...