Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν αντέχουμε κι άλλες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων

Πριν από μήνες ο Επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε δημοσιεύσει ένα κείμενο, σύμφωνα με το οποίο το πιο βασικό σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης είναι να μην επιτρέψουμε να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το δικαίωμα στη ζωή, στην ελεύθερη μετακίνηση, στην απαγόρευση βασανιστηρίων, στην ειρηνική συνάθροιση, στην ιδιωτικότητα, στην ελεύθερη έκφραση, στην περιουσία, στην εργασία και όλες οι υπόλοιπες κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού αποτελούν την πεμπτουσία της ανθρώπινης ιδιότητας.

Τα δικαιώματα αυτά παραβιάζονται σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε διάφορες πτυχές του δημόσιου βίου, αλλά και ατομικά σε κάθε πολίτη στην χώρα.

Οι γενικοί αφορισμοί είναι λάθος. Οι υστερικές αντιδράσεις δεν οδηγούν επίσης πουθενά. Αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και σκέψη. Όσες και όσοι μπορούν να συγκρατήσουν την δυνατότητα να σκέφτονται με καθαρό μυαλό, πρέπει να υπενθυμίζουν με κάθε τρόπο ότι η βία και οι καταστροφές θα μας παρασύρουν όλους πολύ πιο χαμηλά, σε μεγαλύτερη εξαθλίωση, σε δυσμενέστερες συνθήκες.

Χρειάζεται αγώνας, μελέτη και, κυρίως, προτάσεις. Χρειάζονται θετικά μηνύματα, δεν αντέχουμε άλλα "όχι".


Σχόλια

Ο χρήστης ο δείμος του πολίτη είπε…
Δυστυχώς, όμως οι πρόχειρες αποφάσεις κομμάτων (βλ. ΚΚΕ που για 3 ώρες απαγόρευε την είσοδο στην Ακρόπολη) και ο λαϊκισμός (βλ. ΝΔ και ΛΑΟΣ και ΣΥΝ για τα μέτρα) περισσεύουν. Και οι προβοκάτσιες ενισχύουν κάθε λαϊκίστικη τακτική προπαγάνδας των ΜΜΕ.
Ο χρήστης e-Lawyer είπε…
Να δούμε τι μπορεί να κάνει καθένας μας όμως, άσε τους άλλους. Μπορεί καθένας από εμάς να πει "δεν το βάζω κάτω, ακόμα και με λιγότερο μισθό θα επιτελέσω στο ακέραιο το καθήκον μου"; Διότι είναι θέμα καθήκοντος του κάθε πολίτη πλέον.
Ο χρήστης ο δείμος του πολίτη είπε…
Δεν κατάλαβα. Ποιος είπε το αντίθετο και ακόμα καλύτερο ποιος μπορεί να το αποφύγει; Δεν μπορούμε όμως να μένουμε μόνο στον εαυτό μας. Οφείλουμε να δούμε τα αίτια και φυσικά να αυτοκριθούμε.
Ο χρήστης Στάθης είπε…
Καθήκον για όσους δεν έκλεψαν κρατικούς πόρους, δεν είχαν συναλλαγές με προμηθευτές που λάδωναν, πλήρωναν τους φόρους τους και τηρούσαν τους νόμους, είναι να πουν όχι στην ισοπέδωση που τους οδήγησε η σημερινή κυβέρνηση. Τίποτα απ' όλ' αυτά δεν θα είχε γίνει αν είχαν παρθεί μέτρα από την πρώτη στιγμή. Αλλά μέτρα εκεί που πρέπει, όχι στην πλάτη των εύκολων θυμάτων. Δεν θέλει διδακτορικό αστρονομίας για να αυξήσει κάποιος τον ΦΠΑ και να κόψει μισθούς. Αλλά θέλει πραγματικά θράσος αμέτρητο για να μην αλλάζει το καθεστώς περί ευθύνης υπουργών, να μη δημοσιοποιεί τις δηλώσεις πόθεν έσχες, να προσλαμβάνει υπαλλήλους στη Βουλή με γελοίες δικαιολογίες και να τους δίνει 16 μισθούς. Το πατριωτικό καθήκον είναι να πεις όχι στους ανίκανους και να οδηγήσεις στη δικαιοσύνη αυτούς και όσους προηγούμενους διαχειρίστηκαν με τρόπο καταστροφικό τη δημόσια περιουσία και πρόσθεσαν χρέη στις επόμενες γενιές. Εκτός από το αγέννητο που έφυγε νωρίς...

Αυτή είναι η κυβέρνηση. Ανίκανη να διαχειριστεί ό,τι μπορούν να διαχειριστούν όσοι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από εμάς. Οι αριθμοί δεν ψεύδονται και δεν επιδέχονται άλλη ερμηνεία. Όχι στη βία, όχι στις καταστροφές, διπλό όχι στο κουτόχορτο.

http://www.nytimes.com/interactive/2010/05/02/weekinreview/02marsh.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…