Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ετήσια έκθεση Συμπαραστάτη του Δημότη και της ΕπιχείρησηςΟι ανεξάρτητες αρχές είναι οι δημόσιες υπηρεσίες που δεν υπάγονται σε ιεραρχικό έλεγχο ή διοικητική εποπτεία, δηλαδή εξαιρούνται από την ιεραρχία της διοίκησης ώστε οι παρεμβάσεις τους να βασίζονται  μόνο στα κριτήρια των κανόνων που καλούνται να επιβάλλουν.

Κάθε ανεξάρτητη αρχή υπόκειται όμως σε λογοδοσία, με την υποβολή μιας ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων στο όργανο που την ανέδειξε. Οι συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, δηλαδή η ετήσια έκθεσή τους συζητείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής - και σπανιότερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Η υποβολή και παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης είναι λοιπόν μια μορφή λογοδοσίας για εκείνους τους δημόσιους λειτουργούς που εξαιρούνται από την παραδοσιακή ιεραρχία.

Αυτή ήταν πάντα η παραδοσιακή προσέγγιση για την λογοδοσία των ανεξάρτητων αρχών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πριν από την επίσημη συζήτηση της ετήσιας έκθεσης στο κοινοβουλευτικό όργανο, διοργανώνεται μια συνέντευξη τύπου, ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τα ευρήματα και τις δραστηριότητες των ανεξάρτητων αρχών.

Αυτή η καλή πρακτική, πρέπει να εμπλουτιστεί με πιο ανοικτές διαδικασίες. Ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης υπέβαλα την ετήσια έκθεση για το 2013 στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου  στις 20.2.2014 και στις 25.2.2014 οργανώσαμε μια ανοικτή εκδήλωση παρουσίασης σε μέσα ενημέρωσης και μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Καθώς είχαμε εξ αρχής ανακοινώσει την διοργάνωση, σε αυτήν προσήλθαν και αιρετοί, υποψήφιοι, διευθυντές του Δήμου Αθηναίων, πολίτες, κάτοικοι, δημότες, Συμπαραστάτες του Δημότη άλλων δήμων.

 Επίσημα και θεσμικά, η έκθεση θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 6.3.2014, όπου είναι το προβλεπόμενο φόρουμ για την λογοδοσία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Η ουσιαστική νομιμοποίηση όμως ενός ανεξάρτητου οργάνου επίλυσης διαφορών προϋποθέτει την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης όχι μόνο με το όργανο που εξέλεξε τον διαμεσολαβητή, αλλά και με το σύνολο των παραγόντων στους οποίους έχουν επιπτώσεις τα αποτελέσματα της διαμεσολάβησης. Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανακτηθεί η αξιοπιστία των ανεξάρτητων αρχών κι όχι μόνο με την επίκληση της ευρείας πλειοψηφίας με την οποία αναδεικνύονται τα πρόσωπα που τις στελεχώνουν.

Ευχαριστώ όλες και όλους που παρέστησαν καθώς και όλες και όλους που συνέβαλαν σε αυτή την άψογη διοργάνωση. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…