Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένας θεσμός στο πλευρό των δημοτών κι επιχειρήσεων

Συνέντευξη στο "ΒΗagazino" (24.8.2014) και στην κ. Κ.Καλού.

Δημοσιογράφος:Πώς αντέδρασαν οι πολίτες στη δημιουργία του θεσμού; 

Βασίλης Σωτηρόπουλος:«Οι πολίτες συχνά θεωρούν ότι μπορούμε να επιληφθούμε κάθε προβλήματος της Αθήνας, ενώ εμείς είμαστε αρμόδιοι μόνο για τις δημοτικές υπηρεσίες. Κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του θεσμού, ήρθε στα γραφεία μας μια κυρία με ένα γλυκό που είχε αγοράσει και, αφού διαπίστωσε ότι δεν ήταν καλό, θέλησε να παραπονεθεί στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Εξηγήσαμε, όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση, ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές αρμόδιος είναι ο Συνήγορος του Καταναλωτή και της δώσαμε πληροφορίες για να απευθυνθεί εκεί».

Δημοσιογράφος: Τι προσφέρει ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στις μέρες μας;

Β.Σ.:«Ζούμε σε μια εποχή που η ίδια η έννοια του πολίτη έχει μεταβληθεί σημαντικά. Η σχέση των δημοτών με τον δήμο δεν περιορίζεται πλέον στην ψήφο. Οι πολίτες διεκδικούν ενεργό ρόλο στις δημοτικές υποθέσεις, υποβάλλουν αιτήματα που μπορεί να μην αφορούν μόνο τα ατομικά τους συμφέροντα και διατυπώνουν δημοσίως τις απόψεις τους στο Διαδίκτυο. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης προσφέρει τη δυνατότητα της εξωδικαστικής επίλυσης των προβλημάτων με τον δήμο, μέσω μιας νέας διαδικασίας: της δημοτικής διαμεσολάβησης. Ετσι, οι άμεσα θιγόμενοι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται πια να προσφεύγουν απευθείας στα δικαστήρια ή να ζητούν πολιτικές χάρες για να λύνουν τα προβλήματά τους με τις δημοτικές υπηρεσίες».

Δημοσιογράφος: Ποια η σχέση του θεσμού με τις δημοτικές αρχές;

Β.Σ.«Υπάρχουν δήμαρχοι που έχουν εκφραστεί αρνητικά για τον θεσμό. Θυμάμαι έναν δήμαρχο να λέει ότι ο Συμπαραστάτης δεν τον έχει βοηθήσει ιδιαίτερα. Δεν είναι, όμως, μόνο θέμα προσώπου, αλλά και θέμα αρμοδιοτήτων και πόρων: οι περισσότεροι Συμπαραστάτες παλεύουν ολομόναχοι».

Δημοσιογράφος: Βλέπετε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ως Συμπαραστάτης;

Β.Σ. «Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι κάποιος θα ασχοληθεί υποχρεωτικά και με ανεξάρτητη ματιά με την υπόθεση του κάθε πολίτη ή της επιχείρησης που θα υποβάλει καταγγελία. Αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο: οι δήμοι έχουν σειρά διοικητικών οργάνων και επιτροπών που εστιάζουν σε γενικές υποθέσεις οι οποίες αφορούν τη λειτουργία της πόλης ή αναπαράγουν προκαθορισμένες πρακτικές, χωρίς να εξετάζουν πάντα την ιδιαιτερότητα της κάθε υπόθεσης. Οι Συμπαραστάτες είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε ενδελεχώς κάθε περίπτωση προτείνοντας λύσεις που δεν είναι συνηθισμένες ή αρεστές.

Το κλασικό μειονέκτημα που προσάπτουν στον θεσμό είναι ότι η διαμεσολάβηση δεν είναι τυπικά δεσμευτική. Αυτό, όμως, δεν ισχύει όταν η έρευνα του Συμπαραστάτη αναδεικνύει νομικές παραβάσεις: όταν η κακοδιοίκηση αφορά την παράβαση του νόμου, τότε παράγεται η ιδιότυπη δέσμευση της διαμεσολάβησης, η οποία απορρέει από τις ίδιες τις διατάξεις που έχουν τυχόν παραβιαστεί. Αρα, μπορεί τυπικά να μη δεσμεύονται οι υπηρεσίες, ουσιαστικά, όμως, δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς».

Δημοσιογράφος: Στην εποχή του Διαδικτύου η «τεχνολογία των θεσμών» αντικατοπτρίζει το πόσο προηγμένη είναι η κοινωνία;

Β.Σ.«Υπάρχει πράγματι μια "μηχανική", θα έλεγα μια "φυσική" των θεσμών που καλεί τους πολίτες, αλλά και τους δημόσιους φορείς, να την ανακαλύψουμε και να την αναδιαμορφώσουμε. Οι θεσμοί δεν είναι αυταξία και η "τεχνολογία" τους δεν είναι μια στατική κατάσταση, αλλά βρίσκεται σε μια συνεχή εξέλιξη, όπως και το ίδιο το πολίτευμα. Η Μεταπολίτευση δεν είναι το νοητό δευτερόλεπτο της μετάβασης στη Δημοκρατία και υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν ακόμη πλήρη αστικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Δείτε, για παράδειγμα, πόσο έχει καθυστερήσει η θεσμοθέτηση ενός απλού συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, παρά την καταδίκη της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και παρότι υπάρχει ευρύτατη συναίνεση σε πολιτικούς χώρους, αλλά και στην κοινωνία, για την ψήφιση του νόμου».

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η γνώμη σας για τα μπλογκ;

Β.Σ. «Να μια μεγάλη αλλαγή που συνετέλεσε στην εξέλιξη της έννοιας του πολίτη στην εποχή μας. Η μεγάλη "έκρηξη" των μπλογκ στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας έδωσε λόγο και βήμα σε απόψεις που ποτέ δεν θα φιλοξενούνταν στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Γράφω στο Ε-Lawyer από το 2005 και τελικά η απόφαση να μιλήσω για τα νομικά σε ένα ανοιχτό διαδικτυακό ακροατήριο που δεν είχε επαφή με το αντικείμενο φάνηκε ότι αφορούσε περισσότερους πολίτες από όσους είχα φανταστεί. Είμαι υπέρ των μπλογκ και των μπλόγκερ, παρά τις στρεβλώσεις και τις παιδικές ασθένειες που παρουσίασαν τα περασμένα χρόνια, επειδή αποδείχθηκε ότι σε πολλές περιστάσεις συνέβαλαν στη διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης, στην πολυφωνία, καθώς και στην καταγραφή αυτού που λέμε κοινή γνώμη, πέρα από αριθμούς και στατιστικές δημοσκοπήσεων. Είναι μια μορφή "συλλογικής ευφυΐας" την οποία ουδείς πια έχει την πολυτέλεια να περιφρονεί».

Δημοσιογράφος: Σε ποια από τα social media διατηρείτε λογαριασμό;

Β.Σ.«Είμαι χρήστης πολλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εχω προσωπικούς λογαριασμούς σε Facebook, Τwitter, ΥouΤube, αλλά παράλληλα υπάρχουν και οι αντίστοιχοι "θεσμικοί" λογαριασμοί για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Στο Facebook υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό του Διαδικτύου και το θεωρώ απαραίτητο εργαλείο για την προβολή του θεσμού και την επικοινωνία των πολιτών μαζί μας».

Δημοσιογράφος: Αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω, θα αλλάζατε κάτι;

Β.Σ.«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν λάθη, τα οποία αφορούν κυρίως την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων: δεν αρκεί να "φωνάζεις", πρέπει και να πείθεις. Στην τελευταία ετήσια έκθεση (2013) καταγράφεται ποσοστό 71,05% θετικής έκβασης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούσαμε να έχουμε αγγίξει το 100%. Πρέπει, όμως, να βλέπουμε πάντοτε μπροστά».

Δημοσιογράφος: Εχετε την πρόθεση να υποβάλετε εκ νέου υποψηφιότητα για την ίδια θέση;

Β.Σ.«Η σχέση μου με τον θεσμό δεν είναι περιστασιακή και θα τεθώ στην κρίση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων όταν δημοσιευθεί η σχετική προκήρυξη. Ελπίζοντας η διαδικασία να μην καθυστερήσει, για να διασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας της υπηρεσίας».

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που θα θέλατε να αναλάβετε στο μέλλον;

Β.Σ. «Στην επόμενη πενταετία, ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη συνεργασία του Συμπαραστάτη με τις επτά Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων, με συχνότερη παρουσία και συμμετοχή στα συμβούλιά τους. Σε αυτό θα μας βοηθήσουν, όμως, και οι νομοθετικές αλλαγές τις οποίες έχουμε εισηγηθεί και ελπίζουμε να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο».

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η γνώμη σας για την Αθήνα;

Β.Σ. «Υπάρχουν πολλές Αθήνες και το στοίχημα για τον δήμο είναι να τις φροντίζει όλες, χωρίς να ξεχνάει κάποια. Ετσι και ο Συμπαραστάτης οφείλει να είναι κοντά σε κάθε δημότη και σε κάθε επιχείρηση, είτε του κέντρου της πόλης - το οποίο αγαπώ πολύ ως κάτοικος και ο ίδιος - είτε των συνόρων της, που συνήθως έχουν τα περισσότερα προβλήματα. Αυτό είναι που μου αρέσει στην πόλη: το τεράστιο απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού το οποίο, όταν ενεργοποιείται, μπορεί να προσφέρει σχεδόν τα πάντα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…