Σάββατο, Απριλίου 04, 2020

Κακοδιοίκηση στον έλεγχο μετακίνησης των πολιτών

Τα μέτρα είναι απολύτως απαραίτητα για την δημόσια υγεία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κατοχυρώνονται με τον αρτιότερο νομικά τρόπο, ώστε η εφαρμογή τους να γίνεται με τρόπο αδιαμφισβήτητο και ενιαίο, χωρίς προχειρότητα. Μόνο έτσι θα γίνονται απολύτως αποδεκτά και δεν θα υπονομεύεται το κύρος τους και η εμπέδωση της υποχρέωσης τήρησής τους από τους πολίτες.

Η  Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών ορίζει ως εξαίρεση  από την γενική απαγόρευση μετακίνησης την "Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο". Χωρίς καμία απολύτως προϋποθέση: ούτε "κοντά" στο σπίτι, ούτε "σύντομη" μετακίνηση. Αυτό αποφάσισε το Κράτος με την θεσμική διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα,

Ξαφνικά όμως, στο έντυπο "Βεβαίωση μετακίνησης" που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα forma.gov.gr με ευθύνη του "Υφυπουργείου" Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προστίθενται από το πουθενά και χωρίς καμία νομική βάση δύο γενικές και αόριστες έννοιες:

"Σύντομη" μετακίνηση, ενώ η Κ.Υ.Α. των υπουργών δεν λέει τίποτε για "σύντομη" μετακίνηση και

"Κοντά στην κατοικία μου", ενώ η Κ.Υ.Α. των υπουργών δεν λέει τίποτε για "κοντά" και τίποτε για καμία "κατοικία" μου/σου/του.

Πρόκειται λοιπόν για μια σοβαρή εστία "ερμηνείας" κατά το δοκούν, με αποτελέσματα εις βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και εις βάρος του ίδιου του μέτρου. 

Ένα από τα δυσάρεστα αποτελέσματα αυτής της μορφής κακοδιοίκηση είναι η επιβολή προστίμου σε διεθνή πρωταθλητή ποδηλάτου, ο οποίος έκανε προπόνηση, επειδή το αστυνομικό όργανο δεν έκρινε ότι ήταν "κοντά" στο σπίτι του η Ποσειδώνος.

ΕΝΩ, αν είχε εφαρμοστεί σωστά η Κ.Υ.Α. στο forma.gov.gr και δεν είχε αυτοσχεδιάσει το "Υφυπουργείο" ή η "Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση", δεν θα είχε επιβληθεί κανένα πρόστιμο.
Ερώτηση: το μέτρο αφορά την αποτροπή του συνωστισμού. Το κοντά ή μακριά από το σπίτι μου, το "σύντομη" ή μακροχρόνια μετακίνηση, ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: μα φυσικά την πλήρη αυθαιρεσία των οργάνων που καλούνται να εφαρμόσουν και τελικά την εισπραξη προστίμων που θα ακυρωθούν ΟΛΑ δικαστικά και μετά το Κράτος θα πληρώνει και τα δικαστικά έξοδα των προσφευγόντων στα διοικητικά πρωτοδικεία.

Τέτοιες αστοχίες είναι που υπονομεύουν την σοβαρότητα των μέτρων και ευτελίζουν την γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...