Δευτέρα, Μαρτίου 29, 2010

e-legal:Θρησκευτικά σύμβολα σε κρατικές υπηρεσίες


Το πέμπτο επεισόδιο e-legal από το tvxs.gr

10 σχόλια:

JustAnotherGoneOff είπε...

Σόρρυ για το άσχετο Βασίλη, αλλά θες ξύρισμα :-P

e-Lawyer είπε...

Βλέπω δεν έπιασες τη σημειολογική σύνδεση γενειάδας - θέματος ανάλυσης.

Για τιμωρία θα σε εξετάσω στη σημειολογική σύνδεση του location του προηγούμενου e-legal με το θέμα του.

30fyllos είπε...

Πολυ ωραιες εκπομπες.συγχαρητηρια
Προταση: απαγορευση καπνισματος συνταγματικοτητα (ιδιως σε σχεση με καταστηματαρχη(οικονομικη αναπτυξη προσωπικοτητας) αλλα και για πολιτη-θεριακλη που θελει να καπνιζει ακομα και στη τουαλεττα(ελευθερη αναπτυξη προσωπικοτητας)
Επιπλεον, να σχολιασθει η σταση των ''προοδευτικων'' δυναμεων που απερριψαν το νομο διοτι -οπως λενε- ειχε εφαλτηριο το στοχο του κρατους να μειωσει τα εξοδα περιθαλψης των πολιτων του, κ ως απαντηση προτειναν το να καπνιζουμε περισσοτερο ωστε να αρρωστησουμε κ το κρατος να πληρωσει παραπανω ..Α! ξεχασα..φυσικα προτειναν κ καταληψη..μη τυχον κ κανουμε κανα μαθημα κ μαθουμε τιποτα...
Περα απο τα πανεπιστημια οπου ο νομος φυσικα κ ΔΕΝ ισχυει,το ιδιο διαπιστωσα κ στα δικαστηρια οπου οι περισσοτεροι δικαστες καπνιζουν ΠΑΝΤΟΥ στο διαδρομο, στο γραφειο τους μονο στην αιθουσα του δικαστηριου δεν καπνιζουν (παλι καλα..)

e-Lawyer είπε...

Ωραία ιδέα Τριαντάφυλλε. Θα το κάνω οπωσδήποτε το θέμα σε επόμενο e-legal.

TNT είπε...

θεωρω τα σχολια του βιντεο (νομικα) ελλιπη,οσο δεν εγινε καμμια αναφορα στο αρθρο 3 του συνταγματος και το συστημα της επικρατουσας θρησκειας,το οποιο δικαιολογει την υπαρξη εικονας στα δικαστηρια κλπ.(βλ. τελευταια κεφαλαια του ενδοξου β,ιβλιου Μαυρια)

e-Lawyer είπε...

Το άρθρο 3 αφορά τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας (όπως είναι και ο τίτλος του μέρους Α' τμήματος Β του Συντάγματος)

http://www.parliament.gr/politeuma/syntagmaDetails.asp?ArthroID=3


Στην εκπομπή όμως εξετάζω μόνο το θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες,ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι δεν θα ασχοληθώ με τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.

Επομένως το άρθρο 3 δεν αφορά την ανάλυσή μου γιατί είναι εκτός πεδίου εφαρμογής των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

TNT είπε...

Για να γινει εναργεστερο το επιχειρημα της διαφωνιας μου,δειτε λιγο αν θελετε το αρθρο 7 του Ιταλικου συνταγματος (μιας και αναφεραμε την Ιταλια).Εκει,ο ιταλος συντακτικος νομοθετης λεει " The State and the Catholic Church are independent and sovereign, each
within its own sphere.
Their relations are regulated by the Lateran pacts."..δηλ ετσι οριζει την Ιταλια ως secular state,σε ξεκαθαρη αντιθεση με την Ελλαδα,οπου ο ορος επικρατουσα θρησκεια εχει κανονιστικο περιεχομενο (Μαυριας,Συνταγματικο Δικαιο,2005,σελ. 820).
Και αυτο ακριβως το κανονιστικο περιεχομενο ειναι που εξηγει πχ τις εικονες στις δημοσιες υπηρεσιες,και το οτι οι θρησκευτικες αργιες (οπως πχ το Πασχα) ειναι και επισημες αργιες των δημοσιων υπηρεσιων.

e-Lawyer είπε...

Το κανονιστικό περιεχόμενο που έχει ο όρος αναλύεται στις υπόλοιπες διατάξεις του άρθρου 3. Δεν λέει τίποτε για τις εικόνες το Σ.
Όπως στο 14 λέει ο τύπος είναι ελεύθερος, δηλαδή (συνεχίζει το Σύνταγμα) απαγορεύεται η λογοκρισία και τα άλλα προληπτικά μέτρα, εκτός από τις εξαιρέσεις που προβλέπονται κλπ.

TNT είπε...

το προηγουμενο μου σχολιο με την αναφορα στο θεωρητικο πλαισιο της εκκοσμικευσης και τα λινκς στις σχετικες αποφασεις του Ευρωπαικου Δικαστηριου Δικαιωματων του Ανθρωπου το λογοκρινατε.
Φοβουμαι πως συμπεριφερεστε σαν την εκκλησια.
Λατρευετε την εικονα μα μισειτε τα επιχειρηματα.

e-Lawyer είπε...

Ναι αλλη δουλεια δεν ειχα μονο πως θα λογοκρινω εσενα κοιταω.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...