Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγωγή κατά του tvxs: θα γυρίσουμε στη δεκαετία του 1990;


Αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ αξιώνουν με αγωγή τους εναντίον του tvxs.gr οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.κ. Κοτρόγιαννος, Λάβδας και Μενδρινού. Οι καθηγητές εμμένουν στην αξίωσή τους για εφαρμογή του Νόμου Περί Τύπου σε ένα διαδικτυακό μέσο, γεγονός που θα σήμαινε ότι πριν δημοσιευθεί οτιδήποτε από τρίτους σχολιαστές (ψευδώνυμους, επώνυμους ή ανώνυμους) θα πρέπει να έχει προηγουμένως εγκριθεί από τον φορέα που παρέχει τη δυνατότητα σχολιασμού. Με τη λογική αυτή, αντίστοιχα, το twitter, το facebook, το youtube και όλες οι υπηρεσίες που δίνουν την δυνατότητα σχολιασμού, θα έπρεπε να ελέγχουν προληπτικά οτιδήποτε σκοπεύει να δημοσιεύσει ένας χρήστης. Είναι αυτονόητο, ότι έτσι δεν θα υπήρχε καν το Web 2.0 και θα επιστρέφαμε στις παλιές ενημερωτικές δομές και τη σχέση εκδότη-διευθυντή-συντάκτη, γεγονός που δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή Κοινωνία της Πληροφορίας. Η προσέγγιση αυτή έχει απορριφθεί ήδη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης το 2008, ενώ πρόσφατα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά νομολόγησε ότι οι υπέρογκες αποζημιώσεις που προβλέπει ο Νόμος Περί Τύπου δεν βρίσκουν αναλογική εφαρμογή σε blogs.

Πριν την υποβολή της αγωγής είχε προηγηθεί απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία ορίζει ως ασφαλιστικό μέτρο την διαγραφή των ... ήδη διαγραφέντων (εδώ και μήνες) σχολίων που ενόχλησαν τους καθηγητές. Ωστόσο, με την απόφαση αυτή είχε κριθεί ότι τα τρία επίμαχα άρθρα του tvxs δεν προσέβαλαν την προσωπικότητα των καθηγητών, ενώ το Δικαστήριο απέρριψε και το αίτημά τους να μην γίνει καμία αναφορά στα πρόσωπά τους στο μέλλον. Ωστόσο, η αναγνώριση προληπτικής ευθύνης του tvxs.gr για το περιεχόμενο των σχολίων (δηλαδή προέγκρισης πριν την ανάρτησή τους και διαρκούς εποπτείας) κατ' εφαρμογή του Νόμου Περί Τύπου δεν συμβαδίζει με την ίδια τη φύση του Διαδικτύου, στο οποίο η ροή της πληροφορίας μπορεί να ελέγχεται μόνο εκ των υστέρων και ο φορέας να είναι υπεύθυνος μόνο εφόσον λάβει γνώση του παράνομου περιεχομένου.


Από το tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…