Τετάρτη, Ιουνίου 30, 2010

Ο δικαστικός έλεγχος του μνημονίου

Δέχομαι συχνά τις τελευταίες μερες ερωτήματα για την προσφυγη στη Δικαιοσυνη εναντιον του μνημονιου. Δημοσιευω ενα επαναλαμβανομενο ερωτημα μαζι με την απαντηση που εδωσα.

"Καλησπερα σας.Μπορει να ελεγχθει δικαστικα το αν επρεπε να υπογραφει με 180 η με 151 το μνημονιο με το ΔΝΤ;Δεν ειναι κυβερνητικη πραξη που δεν επιδεχεται αιτηση ακυρωσεως;"

Η κυρωση του μνημονιου γινεται με νομο ο οποιος στο ελληνικο δικαστικο συστημα δεν προσβαλλεται ευθεως παρα μονον εμμεσως δια προσβαλλομενης ατομικης πραξης που επιφερει αποτελεσματα εις βαρος των δικαιωματων του εκαστοτε προσφευγοντος. Αλλα ακομη κι αν υπαρξει τετοια πραξη ο δικαστικος ελεγχος δεν μπορει να φτασει σε ενα ζητημα θεσπισης της νομοθεσιας ακομη κι αν αυτη η θεσπιση ηταν αντισυνταγματικη, διοτι θεωρειται οτι ετσι υπεισερχεται σε ενα ζητημα εσωτερικης λειτουργιας της νομοθετικης εξουσιας, πραγμα που θα διεταρασσε τη συνταγματικη αρχη της διακρισης των εξουσιων. Ο ελεγχος που μπορουν να κανουν τα δικαστηρια ειναι οχι αν ο νομος επρεπε να λαβει περισσοτερες ψηφους (λογω αυξημενων πλειοψηφιων που απαιτουνται απο το αρθρο 28 του Σ.) αλλα εαν θιγει συνταγματικο δικαιωμα του προσφευγοντος. Οποτε δεν προκειται για κυβερνητικη πραξη αφου δεν θεσπιστηκε απο την εκτελεστικη αλλα την νομοθετικη εξουσια. Προκειται ομως για θεμα που αφορα τα interna corporis της Βουλης και αυτο ελλειψει Συνταγματικου Δικαστηριου, δυστυχως δεν ειναι δικαστικα ελεγξιμο.

11 σχόλια:

geokalp είπε...

το θέμα έχει το ενδιαφέρον του αλλά θα ήθελα μια άποψη επί σχετικού:

στη Ρουμανία τα δικαστήρια έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων
[http://athenstock.blogspot.com/2010/06/5_28.html]

υπάρχει περιθώριο για ανάλογη απόφαση στα εγχώρια δικαστήρια; πχ για τις μειώσεις επιδομάτων αδείας, δώρου Πάσχα κλπ;

e-Lawyer είπε...

Βεβαίως και υπάρχει περιθώριο αλλα δεν εχουμε ένα συνταγματικο δικαστήριο να παρέμβει άμεσα και ετσι οι υποθέσεις μπορεί να τραβήξουν πολλά χρονια.

geokalp είπε...

ευχαριστώ για την απάντηση

γνωστό είναι ότι θα κρατήσει χρόνια, για το εάν υπάρχει νομική βάση εναντίον των περικοπών αναφέρεται η ερώτηση

e-Lawyer είπε...

Νομική βάση για τα επιδοματα τις συνταξεις και τους μισθους αποτελει η συνταγματικη και ευρωπαικη προστασια των περιουσιακων δικαιωματων σε ενα συνδυασμο με την αρχη του κεκτημενου που προστατευει το επιπεδο των χρηματικων ποσων. ´Ενα ενδιαφέρον άρθρο αν και πολυμετριοπαθες έχει δημοσιεύσει ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος στην Καθημερινη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_11/07/2010_407646

ncktrmas είπε...

Ποτέ δεν κατάλαβα τη νομολογία περί ανελέγκτου των interna corporis του κοινοβουλευτικού σώματος, ειδικά από την στιγμή που, όσον αφορά τέτοιου είδους ζητήματα στην ελληνική κοινοβουλευτική πραγματικότητα, Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει (η πλειοψηφία κρίνει την συνταγματικότητα ή μη της διαδικασίας). Μοναδικό ανάχωμα η άρνηση (δικαίωμα και υποχρέωση, κατά τη γνώμη μου) του ΠτΔ να υπογράψει νόμο θεσπισμένο με αντισυνταγματική διαδικασία, μάλλο θεωρητική μόνο δυνατότητα στην Ελλάδα.

Ειδικά όσον αφορά το μνημόνιο, πάντως, θεωρώ ότι υπάγεται στο 28 παρ. 3 του Συντάγματος και άρα αρκούσε απλή πλειοψηφία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επικροτώ το περιεχόμενό του.

lawio είπε...

Σπουδάζω νομική και αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι πώς,αφού το μνημόνιο δεν προσβάλλεται δικαστικά ευθέως,ο δικηγορικός σύλλογος άσκησε προσφυγή στο ΣτΕ. Τι μου διαφεύγει?

e-Lawyer είπε...

Το ότι ο ΔΣΑ κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά του μνημονίου δεν σημαίνειβκαι ότι θα την κερδίσει. Η αίτηση ακύρωσης αποτελεί ένδικο βοήθημα το οποίο ασκεί όποιος έχει προσωπικό άμεσο και ενεστώς έννομο συμφέρον και αφορά μια εκτελεστή διοικητική πράξη. Οι λόγοι ακύρωσης είναι συγκεκριμένες κατηγορίες όπως παράβαση ουσιαστικής διάταξης νόμου, παράβαση ουσιώδους τύπου κλπ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Μνημόνιο είναι διεθνής συμφωνία που έχει κυρωθεί νομοθετικά. Άρα δεν είναι διοικητική πράξη ώστε να μπορεί να προσβληθεί. Θα μπορούσε εμμέσως να κριθεί η συνταγματικότητά του αν κάποιος δικαιούχος προσέβαλε την ατομική πράξη της μείωσης του μισθού του λόγω του μνημονίου. Αλλά ο ΔΣΑ δεν έχει άμεσο έννομο συμφέρον κι έτσι ως προς αυτόν η αίτηση θα απορριφθεί ως απαράδεκτη.

lawio είπε...

Άρα η προσφυγή αυτή ασκήθηκε για να γίνει παρεμπίπτοντας έλεγχος συνταγματικότητας?

e-Lawyer είπε...

Ναι. Αλλά για να γίνει παρεμπίπτων πρέπει να προσβάλλεις διοικητική πράξη.

lawio είπε...

Ναι.Οκ κατάλαβα.Σας ευχαριστώ πολυ

Ανώνυμος είπε...

\\το Μνημόνιο είναι διεθνής συμφωνία που έχει κυρωθεί νομοθετικά\\

Το Σύνταγμα όμως λέει πως χρειάζονται 180 ψήφοι γι' αυτήν την περίπτωση. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση το παραβίασε. Τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης για να προσβληθεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε (και όχι συγκεκριμένα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό);

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...