Τετάρτη, Ιουνίου 30, 2010

Ανταπόκριση στο κάλεσμα του πρωθυπουργού

Σήμερα ο πρωθυπουργός με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου ´´Διαύγεια´´ που εισάγει μια πραγματικά σημαντική θεσμική καινοτομια - την υποχρεωτικη αναρτηση των διοικητικων πράξεων στο Διαδίκτυο - κάλεσε τους μπλογκερς να συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους στην προσπαθεια που γινεται για την επιβολη της διαφανειας παντού.

Η ιδέα που έχει υποστηριχθεί απο διάφορες πλευρές στην μπλογκοσφαιρα είναι η θέσπιση ενός ανεξαρτητου φορέα που θα επιβαλλει την αυστηρή τήρηση αυτών των κανόνων στο δημόσιο τομέα. Η ιδρυση ενος Information Commissioner, θεσμος που λειτουργεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Και επειδη η οικονομικη συγκυρία δεν επιτρέπει την ίδρυση νέων δημόσιων υπηρεσιών, ο Επίτροπος Διαφάνειας μπορεί να ενταχθεί στη δομή μιας υφιστάμενης δημοσιας αρχής. Θα μπορούσε για παράδειγμα ο Επίτροπος να είναι ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ή ενα στέλεχος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με επαρκείς εγγυήσεις ανεξαρτησίας αλλά και με τις ειδικές γνώσεις, εκτελεστικές αρμοδιότητες και φυσικά όρεξη για ατέλειωτο κυνηγητό με τους κρατικοδίαιτους μανδαρίνους που θεωρούν την δημόσια πληροφορία ως πνευματική τους ιδιοκτησία. Nα λοιπόν μια οικονομική λύση που προσδίδει την απαιτούμενη θεσμική θωράκιση και διασφάλιση οτι η καινοτομία δεν θα μείνει κενό γράμμα (οπως ο νομος του 2006 για την περαιτερω χρήση της δημόσιας πληροφορίας) καθώς ενας φορέας θα αναλάβει και την πρακτική παρακολούθησή της στην καθημερινή ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...