Τετάρτη, Ιουνίου 23, 2010

"Μετεξεταστέα" η Νομική Θεσσαλονίκης στην προστασία προσωπικών δεδομένων

Διαβάζω μία δήλωση του προέδρου της Νομικής Θεσσαλονίκης στην επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος που αναφέρει αρχικά:

"Την προηγούμενη εβδομάδα, είδε το φως της δημοσιότητας ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό σχετικά με τον άγριο ξυλοδαρμό 9χρονου παιδιού από την θετή μητέρα του, η οποία εμφανίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως «καθηγήτρια οικογενειακού δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ».

Την στιγμή που προβαίνω στη δήλωση αυτή, η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί για την αποτρόπαια αυτή πράξη. Καθόσον με αφορά, μπορώ μόνο να προσθέσω με την ιδιότητα του Προέδρου του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, πως σύσσωμο το διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του Τμήματός μου είναι συγκλονισμένο από το γεγονός αυτό και το καταδίκασε απερίφραστα. "

Στη συνέχεια όμως, η ανακοίνωση παραθέτει φαρδύ πλατύ το επώνυμο της πρώην διδάσκουσας, μόνο και μόνο για να διευκρινίσει ότι δεν ήταν καθηγήτρια αλλά επιστημονική συνεργάτης και για να επισημάνει ότι ουδέποτε δίδαξε οικογενειακό δίκαιο στη Νομική Θεσσαλονίκης.

Η σπουδή του προέδρου να υπερασπιστεί την φήμη της Νομικής Θεσσαλονίκης ενώπιον της κοινής γνώμης είναι σαφώς δικαιολογημένη. Διόλου απαραίτητη όμως ήταν και η δημοσιοποίηση του ονόματος της φερόμενης ως "αυτουργού". Η διαφάνεια έχει κι ένα όριο: τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μένω έκπληκτος από την πράξη αυτή, η οποία παραδίδει στα μέσα ενημέρωσης το όνομα μιας πρώην συνεργάτη του Πανεπιστημίου, σαν να μην έφτανε η όποια καταδίκη, αλλά να πρέπει να υποστεί και την δημόσια διαπόμπευση. Ο Ν.2472/1997 αναφέρει ξεκάθαρα στο άρθρο 2 ότι δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων που αφορούν ποινικές καταδίκες επιτρέπεται μόνον με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα και για συγκεκριμένους λόγους. Είναι γνωστή και η σχετική νομολογία για παράνομη δημοσίευση ονομάτων σε δελτία τύπου της Αστυνομίας, η οποία οδήγησε το Ελληνικό Δημόσιο σε καταβολή αποζημιώσεων χιλιάδων ευρώ, επειδή πολύ απλά δεν ζητήθηκε η γνώμη ενός εξειδικευμένου νομικού συμβούλου.

Το εν λόγω περιστατικό παραβίασης της ιδιωτικότητας σημειώνεται στην Νομική Θεσσαλονίκης, στην οποία θητεύουν ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ορισμένοι από τους πιο καταρτισμένους νομικούς της χώρας, όσον αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων. Από αυτές κι αυτούς θα περιμέναμε τώρα να απαντήσουν, απορρίπτοντας την εν λόγω δημόσια διαπόμπευση της πρώην συναδέλφου τους, κατά τρόπο μάλιστα που ιεραρχεί την φήμη του τμήματος ως πιο σημαντική από τα ανθρώπινα δικαιώματα των θητευσάντων σε αυτό.


6 σχόλια:

30fyllos είπε...

λιγες μερες μετα τη συγκεκριμενη ειδηση στις 21.6 ηταν προγραμματισμενες οι εξετασεις του οικογΔ στο ΑΠΘ.. Λογικο το κυριο θεμα συζητησης μεταξυ φοιτητων διδακτικου προσωπικου επιτηρητων (μεταπτυχιακοι- υποψηφιοι διδακτορες) να ειναι ο ξυλοδαρμος του παιδιου.. η αποψη που περιπλανοταν στο αερα ηταν του στυλ '' ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ BLOGS'' . οσοι προσπαθησαν να θυμισουν το τεκμηριο αθωοτητας και την προστασια προσωπικων δεδομενων αντιμετωπισαν τη χλευη η επιχειρηματα του τυπου τα προσωπικα δεδομενα ειναι για να μη μαθαινει ο κοσμος τι γινεται και να του στερειται με αυτο τον τροπο η ενημερωση (μπορστα στην αξια της ενημερωσης - η καλυτερα της λογικης του κουτσομπολιου και της κλειδαροτρυπας- ολα υποτασσονται και παραμεριζονται- μεχρι και η σταθμιση των ενν αγαθων επικαλεστηκαν). Τα προσωπικα δεδομενα ειναι για να προστατευονται οι ισχυροι και να μην μαθαινουμε τα σκανδαλα τους (με επικλησεις σε αμοιβες παρουσιαστων ΕΡΤ δηλωσεις Γερουλανου, υπερακτιες εταιριες κλπ). Ενω οι πιο μετριοπαθεις υποστηριξαν οτι εν προκειμενω δε συντρεχει περιπτωση παραβιασης οταν προκειται για εγκληματα που δεν υπαρχει αμφιβολια για ενοχη του δραστη (πχ επ αυτοφωρω συλληψη, υπαρξη πληθωρας αυτοπτων μαρτυρων κλπ). Προσωπικα ειμαι συμφωνος με τις αποψεις σου αν και οφειλω να ομολογησω οτι κλονιστηκα λιγο απο την επιχειρματολογια των υπερμαχων της αποκαλυψης του ονοματος..
Το προβλημα ειναι οτι ακομα και σε μια νομικη σχολη (φαντασου τι γινεται στους μη νομικους..) αμβισβητειται εντονα η αξια της προστασιας των προσωπικων δεδομενων και η δικαιοπολιτικη τους σκοπιμοτητα, ο δικαιολογητικος λογος υπαρξης μιας τετοιας προστασιας αλλα επικρατει κυριως η γνωμη οτι τα προσωπικα δεδομενα ειναι ενας θεσμος που χρησιμευει ως εκ του νομου εργαλειο για προστασια των ισχυρων προσφεροντας τη δυνατοτητα απαλλαγης απο οποιαδηποτε υποχρεωση λογοδοσιας η ελεγχου.
Επομενως νομιζω οτι ανθρωποι που ασχολουνται με τα προσωπικα δεδομενα πρεπει να ασχοληθουν και να επιχειρηματολογησουν υπερ της αναγκης υπαρξης αυτης της προστασιας να αναδειξουν τη σημασια και τους δικαιολογητικους λογους -τη ratio αν θελεις- των σχετικων ρυθμισεων. Με απλα λογια ο κοσμος δεν δειχνει να αντιλαμβανεται την αναγκη υπαρξης της προστασιας των προσωπικων δεδομενων- ισα ισα την αμφισβητει- και οπως ειναι φυσικο μια ρυθμιση για να εχει τυχη εφαρμογης και τηρησης θα πρεπει να απολαμβανει ενα αυξημενο κοινωνικο consensus, χωρις αυτο η οποια ρυθμιση απλα περιερχεται σε αχρησια.
Τελος, το ονομα της εν λογω κυριας ηδη ειχε γινει γνωστο μεσω σχεδον ολων των μπλογκσ της θεσσαλονικης (τα οποια θεωρησαν ως υποχρεωση τους να δημοσιευσουν το ονομα και να βαφισουν την εν λογω επιστημονικη συνεργατη ΚΘΗΓΗΤΡΙΑ ΟΙΚΟΓΔ που διδασκει χρονια οικγΔ. χωρις να κανουν ουτε μια στοιχειωδη ερευνα η διασταυρωση πληροφοριων μια απλη επισκεψη στο σαιτ της νομικης σχολης θεσσαλονικης δεν ηταν τοσο δυσκολη υποθεση...)

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

αν ολα αυτα ειναι ετσι -το "αν" το βαζω ετσι χωρις λογο- απλως επιβεβαιωνεις οτι εχουμε μια κοινωνια ακομα και στο τμημα των (σημερινων και μελλοντικων) νομικων της που δεν σεβεται το κρατος δικαιου - ουτε οταν ειναι αρμοδιο εντεταλμενο οργανο γαι την τηρηση του

αλλα σε αυτο οφειλεουν να απαντησουν οι καθηγητες/τριες των κυριων/ιων αυτων που χλευαζουν το νομο - χωρις καν να κανουν τον κοπο να παραθεσουν νομικο αντιλογο - οπως θακαναν φοιτητες/τριες νομικης σε σοβαρη χωρα ή/και σοβαρο πανεπιστημιο

και μετα ψαχνουμε να βρουμε γιαιτ ο Αρειος Παγος τρωει το ενα σκαμπιλι μετα το αλλο απο το ΕΔΔΑ ενω παραλληλα απαλλασσει τον Πλέυρη απο καταδικαστικη αποφαση για αντισημιτικο βιβλιο εφαμιλλο του "Αγωνα" του Χιτλερ - όπως ειπε καποιος στη δικη του Πλέυρη "απλως εχουμε δικαστες αναλογους της Γερμανιας του 1930"

30fyllos είπε...

χωρις να θελω να δικαιολογησω κανενα...πως να πειστει ενας φοιτητης για την αξια των προσωπικων δεδομενων οταν δεν τα διδασκεται ?οταν οι μοναδικες φορες που τα ακουει ως λεξεις και μονο χρησιμοποιουνται απο ΜΜΕ ως η αιτια ( και καλα..) για να μην αποκαλυφθουν σκανδαλα? οταν ολα ΜΜΕ (ποσες φορες ειδατε κουκιδες σε προσωπα στη τηλεοραση η ποσες φορες δεν ακουσατε ονομα - μονο μια στην περιπτωση ζαχοπουλου για ευνοητους λογους με τη γυναικα που μια ζωη θα ειναι 37 χρονων..- ποσοι δημοσιογραφοι εβγαιναν τοτε και απαιτουσαν ονοματα και φωτογραφιες )και δυστυχως και τα μπλογκσ που απο τη μια κοπτονται υπερ της ανωνυμιας και απο την αλλη γνωστοποιουν ονοματα με το παραμικρο χωρις κανενα δισταγμο και κανενα ελεγχο στο ονομα του '' λεω τα πραγματα με το ονομα τους '' ?. ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ (τουλαχιστον).
στην Ελλαδα οποιος μιλησει για κρατος Δικαιου και νομιμοτητα ιδιως σε θεματα ανθρωπινων δικαιωματων και προσωπικων δεδομενων κατηγορειται ως ΦΑΣΙΣΤΑΣ απο την Αριστερα η ως πρακτορας του Σορος/Νεοταξιτης απο τη Δεξια

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το θέμα είναι έχουμε συνηθίσει να κρίνουμε πριν μάθουμε, πριν συγκρίνουμε. Μα η κρίση και η γνώση είναι άμεσα δεμένες μεταξύ τους. Δυστυχώς, η ταχύτητα των πληροφοριών μας έχει εθίσει στην απαίτηση της άμεσης τιμωρίας ακόμα και χωρίς στοιχεία, επειδή πολύ απλά αποδεχόμαστε κάθε πληροφορία άκριτα.

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

προγανως και συμφωνω

αν οι φοιτητες νομικης λενε αυτα ειανι γιατι οι καθηγητες τους δεν τους εχουν μαθει αλλιως

σαματι για την ΕΣΔΑ ξερουν περισσοτερα;

id65 είπε...

Το θέμα δεν είναι μόνο ποιος ΔΕΝ σέβεται τον νόμο αλλά και ποιον ΝΟΜΟ ποιάς δικαιοσύνης ποιάς πολιτείας!
Η δικαιοσύνη υπάρχει σαν δείγμα μόνο, και δεν εξαφανίστηκε ακόμα χάριν ελαχίστων δικαστικών που διατηρούν ακόμη ανθρώπινα στοιχεία στον χαρακτήρα τους . Αλλά και αυτούς ακόμα τους ενοχοποιεί η σιωπή τους για τα τεκταινόμενα στον χώρο τους.
Θεωρητικολογείτε κύριοι ψάχνοντας το δέντρο και αγνοώντας το δάσος των ανώνυμων ανθρωπίνων ερειπίων που αφήνει πίσω σας η …¨Νομική σας σκέψη και …πολιτισμός¨

Παρεμπιπτόντως, το όνομα της εισαγγελέως που πρότεινε την απαλλαγή της «μητέρας» θα το μάθουμε ποτέ;
Θέλω και δικαιούμαι να γνωρίζω το ποιόν και το ήθος αυτών που με δικάζουν.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...