Παρασκευή, Φεβρουαρίου 25, 2011

Ανοικτό λογισμικό για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Η πρόταση για τον Συμπαραστάτη των Αθηναίων (βλ. εδώ) ενέπνευσε την εταιρία ανάπτυξης λογισμικού Agilis S.A. ώστε να διαθέσει το λογισμικό που είχε αναπτύξει για τις ανάγκες μιας ανεξάρτητης αρχής (της ΑΔΑΕ), προσαρμόζοντάς το δωρεάν για την λειτουργία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων.

Χαιρετίζουμε αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία συνδέεται και με το γενικότερο αίτημα για ανοικτό λογισμικό στον δημόσιο τομέα και αναμένουμε την απάντηση της ΑΔΑΕ, η οποία καλείται τώρα να παραχωρήσει την άδεια για την επαναχρησιμοποίηση του πηγαίου κώδικα (καθώς είναι δικαιούχος της πνευματικής ιδιοκτησίας) για τις ανάγκες των ανεξάρτητων αρχών και των Συμπαραστατών του Δημότη και της Επιχείρησης σε όλη τη χώρα.

Η ομάδα εργασίας για τον Συμπαραστάτη των Αθηναίων είναι ιδιαίτερα ευτυχής που ενέπνευσε την εταιρία αυτή να διαθέσει πόρους κι εργασία υπέρ του γενικού δημοτικού συμφέροντος. Η πρότασή μας άνοιξε το δρόμο για την εξασφάλιση για το νέο θεσμό υποδομών ανοικτού λογισμικού, στην κατεύθυνση της πλήρους αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών, στην μάχη για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η πλήρης ανακοίνωση της Agilis έχει ως εξής:

Ανοικτό Λογισμικό για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Η Agilis ήταν πάντα δημότης του Δήμου Αθηναίων. Όχι γιατί εκεί έχει την έδρα της, σύμφωνα με το καταστατικό της, ούτε γιατί γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της πόλης. Αλλά γιατί επιμένει να μένει και να «επιχειρεί» στο κέντρο της Αθήνας, μέσα στην δημιουργική βοή της πόλης, παρά τα προβλήματα στην μετακίνηση, την υποβάθμιση στην ποιότητα της καθημερινής ζωής και εργασίας, τις κακές υποδομές. Ίσως γιατί όλα αυτά είναι δευτερεύοντα μπροστά στην δημιουργικότητα που σου χαρίζει η πόλη και οι άνθρωποί της, όταν τους συναναστρέφεσαι καθημερινά.

Σαν κάθε ενεργός πολίτης, μια επιχείρηση πρέπει να νοιάζεται την πόλη της. Όχι στα πλαίσια οργανωμένων πολιτικών «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», αλλά απλά για να της επιστρέφει μέρος τουλάχιστον όσων παίρνει από αυτήν.

Η επερχόμενη επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει τον θεσμικό ρόλο του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» στον Δήμο Αθηναίων, αλλά κυρίως, η πρωτοβουλία της υποψηφιότητας του Β. Σωτηρόπουλου, με την κατάθεση μιας συγκεκριμένης πρότασης για την οργάνωση και την λειτουργία του θεσμού (βλ.http://symparastatis.wordpress.com) και ο δημόσιος διάλογος που ξεκίνησε με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία, μας θύμισε αίφνης την ευθύνη μας αυτή.

Λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων που έχει πλέον ο Δήμος, όσον αφορά όχι μόνον στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και στην καθημερινή επιχειρηματικότητα, το στοίχημα της επιτυχίας του θεσμού είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όσο σημαντικό είναι και το αίτημα των πολιτών και των επιχειρήσεων για διαφάνεια, νομιμότητα και προστασία από πιθανή αυθαιρεσία.

Με την εμπειρία μας στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την δημόσια διοίκηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα, είμαστε σε θέση να ξέρουμε καλά ότι στην εποχή μας τέτοια στοιχήματα κερδίζονται στην πράξη μόνο όταν οι άνθρωποι που τα αναλαμβάνουν στηρίζονται στην κατάλληλη τεχνική υποδομή. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, και οι συνεργάτες του, πρέπει να μπορούν να εκμεταλλευτούν κάθε δυνατότητα που τους δίνει η τεχνολογία, με ένα σύστημα που όχι μόνο θα διεκπεραιώνει αποτελεσματικά την δουλειά τους, αλλά και θα διευκολύνει την υποβολή καταγγελιών με κάθε διαθέσιμο τρόπο· θα εξασφαλίζει την ανωνυμία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων· θα επιτρέπει τον απρόσκοπτο έλεγχο της προόδου κάθε καταγγελίας, όχι μόνο από τον άμεσα εμπλεκόμενο πολίτη αλλά και από κάθε ενδιαφερόμενο, διασφαλίζοντας έτσι την διαφάνεια· και θα διασφαλίζει έλεγχο και λογοδοσία καταγράφοντας κάθε βήμα της διεκπεραίωσης μιας καταγγελίας.

Εξ' άλλου, από την εμπειρία μας στην ανάπτυξη λογισμικού για λογαριασμό οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ύστερα παραχωρείται ελεύθερα ως Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα σε οποιονδήποτε δημόσιο οργανισμό (βλ. http://www.osor.eu), είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα αυτού του νέου τρόπου ανάπτυξης δημόσιων έργων πληροφορικής. Έχοντας δει την δουλειά μας να αξιοποιείται σε όλη την Ευρώπη ως λογισμικό ανοικτού κώδικα, για μας ο νέος θεσμός είναι και μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε και στην Ελλάδα την αποτελεσματική συνέργεια του Δημόσιου Τομέα και της αγοράς πληροφορικής μέσω ελεύθερου λογισμικού.

Στην Agilis, είχαμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε και αναπτύξουμε ένα τέτοιο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων-καταγγελιών για την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), το οποίο υλοποιεί σχεδόν όλες τις παραπάνω ουσιαστικές απαιτήσεις. Όπως γίνεται συνήθως, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ίδια την λύση, περιμένοντας απλά την ευκαιρία να ξανα-αναπτύξουμε από την αρχή το ίδιο σύστημα μέσω ενός επόμενου παρόμοιου διαγωνισμού.

Όμως, με την πρωτοβουλία μας αυτή, η Agilis και οι άνθρωποί της, καλούμε την ΑΔΑΕ να παραχωρήσει και τυπικά ως Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα την πνευματική ιδιοκτησία του πηγαίου κώδικα, προς χρήση από οποιαδήποτε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή, συμπεριλαμβανομένων των Συμπαραστατών Δημοτών και Επιχειρήσεων των Δήμων της Ελλάδας.

Από την μεριά μας, δεσμευόμαστε να προσφέρουμε τις προσαρμογές και προσθήκες που τυχόν θα χρειαστούν για την λειτουργία του συστήματος στον Δήμο Αθηναίων, καθώς και να παρέχουμε την τεχνογνωσία μας, που πηγάζει από την σύλληψη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συστήματος αυτού, στον μελλοντικό «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» του Δήμου Αθηναίων για την αποτελεσματική εγκατάσταση, τη λειτουργία του και την εξέλιξή του.

Επίσης, θα θέλαμε να καλέσουμε την ελληνική κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα να μας βοηθήσει σε αυτό το πείραμα συνεργασίας επιχειρήσεων - δημοσίου τομέα μέσω ελεύθερου λογισμικού.

Πηγή: http://agilis.posterous.com/44084091

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...