Δευτέρα, Φεβρουαρίου 28, 2011

Oι παρατηρήσεις του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις παρατηρήσεις του για το σχέδιο νόμου που αφορά την καταπολέμηση του ρατισμού και της ξενοφοβίας (βλ. εδώ πλήρες κείμενο παρατηρήσεων).

Το κείμενο αυτό περιέχει έναν εμπεριστατωμένο κατ' άρθρο σχολιασμό του νομοσχεδίου κι επισημαίνει την ανάγκη να περιληφθεί ως λόγος αθέμιτης διάκρισης η "ταυτότητα κοινωνικού φύλου", όπως εξάλλου έχει συστήσει και ο Επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Thomas Hammarberg. Η ανάγκη αυτή έχει ήδη επισημανθεί και από σχολιαστές του νομοσχεδίου στο opengov.gr. Μια από τις δράσεις του Σ.Υ.Δ. τη χρονιά που πέρασε ήταν η μετάφραση και δημοσίευση σε βιβλίο της σχετικής έκθεσης του Επιτρόπου, όσον αφορά τα "ανθρώπινα δικαιώματα και την ταυτότητα φύλου".

Μια άλλη σημαντική επισήμανση είναι ότι ο όρος "εχθροπάθεια" προτείνεται να αντικατασταθεί με τον όρο "ρητορική μίσους" καθώς και ότι πρέπει να προβλεφθεί δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής για τα θύματα, αλλά και για ενώσεις προσώπων και νομικά πρόσωπα που βάσει καταστατικού υποστηρίζουν θύματα διακρίσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σ.Υ.Δ. θα καταθέσει τις παρατηρήσεις του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας και σχετική συνάντηση με αρμοδίους για τη συζήτηση του θέματος (βλ. εδώ).

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία από ένα νεοσύστατο φορέα της κοινωνίας των πολιτών, που θα πρέπει να εισακουσθεί από τους αρμόδιους.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εσύ είσαι υπερ του νομοσχεδίου Βασίλη?- σε ρωτώ διότι έχεις αρθρογραφήσει σχετικά και εν προκειμένω το νομοσχέδιο συνεπάγεται καταφανώς περιστολή της ελευθερίας του λόγου- Βολταίρος.

Η εχθροπάθεια δεν είναι δικαίωμα? Αν π.χ. οι Τούρκοι με συνέπεια παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μου και επιθυμούν να με σκοτώσουν, κυριεύσουν όπως στην Κύπρο εγώ δεν δικαιούμαι να είμαι εχθροπαθής ή να ασκώ ρητορική μίσους?

Πόσοι πόλεμοι θα κερδίζονταν χωρίς εχθροπάθεια?

Η ισότητα κερδίζεται, διδάσκεται, δεν επιβάλλεται και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προστατεύεται το έλασσον αγαθό σε βάρος του μείζονος το οποίο είναι η ελευθερία λόγου και σκέψης.

Φιλικά,

Χ.

Για πρώτη φορά άσυλο λόγω αθεΐας σε Πακιστανό

Σε υπόθεση που χειρίζεται το γραφείο μας, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από Ελληνικό Δικαστήριο ότι η αθεϊα πρώην μουσουλμάνου πολίτη χώρας ...