Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι δημότες "ψηφίζουν" κάθε μέρα

Σήμερα οι Αθηναίες και Αθηναίοι εκλέγουν τον Δήμαρχο, δηλαδή την πολιτική ηγεσία ενός οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Η πόλη είναι όμως κάτι ευρύτερο και θα ξαναπώ ότι το σημαντικότερο αξίωμα στην δημοκρατία είναι αυτό του πολίτη. Το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του Δήμου δεν είναι ο Δήμαρχος, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα αναλάβει την 1η Σεπτεμβρίου 2014, άρα τα "απόαύριο" που ακούγονται είναι πολιτικά και μη κυριολεκτικά (βλ. Καλλικράτης). Έτσι, ενώ ο Δήμαρχος προΐσταται πολιτικά και διοικητικά όλων των υπηρεσιών του Δήμου, ο ρόλος του είναι περισσότερο εκείνος του εκπροσώπου, του φυσικού φορέα ενσωμάτωσης όλων όσα προσδοκά, διεκδικεί, συμβολίζει και οφείλει ο Δήμος. Όσες και όσοι ασχοληθείτε ενεργά την νέα δημοτική περίοδο, θα καταλάβετε τί σημαίνει αυτό, όταν δείτε την δημοτική γραφειοκρατία να μην εκτελεί αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, επειδή απλά διαφωνεί με αυτές και το Δημοτικό Συμβούλιο να αναδιπλώνεται μετά από εισηγήσεις της ίδιας γραφειοκρατίας (και εννοώ το Δημοτικό Συμβούλιο, ως όργανο, πέρα από πλειοψηφίες και μειοψηφίες). Και να πρέπει να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα για την σχέση αιρετού και υπαλλήλου και την μεταξύ τους διαφορά δημοκρατικής νομιμοποίησης. 

Ο Δήμαρχος από μόνος του είναι λοιπόν ένα συμβολικό πρόσωπο. Την ουσιαστική πολιτική δύναμη για την λήψη των αποφάσεων την αντλεί όχι τόσο από το ποσοστό των ψηφοφόρων, αλλά από τους πολίτες και τις ομάδες που θα έχει μαζί του σε κάθε εγχείρημα. Η πραγματική εξουσία του Δημάρχου οικοδομείται κάθε μέρα, ανάλογα με το πόσο μπορεί να εμπνεύσει, πόσο μπορεί όντως να εκπροσωπήσει, να "προσωποποιήσει" το εκάστοτε ευρύ συλλογικό αίτημα των δημοτών. Καλή ψήφο και σκεφτείτε το: πρέπει να "ψηφίζουμε" κάθε μέρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…