Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΚΕΔΕ ζητά κατάργηση του Συμπαραστάτη του Δημότη

Οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πλειοψηφία τους ουδέποτε είδαν θετικά τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη. Ακόμη και σε δήμους που είχαν εκλεγεί Συμπαραστάτες με ευρεία, διαπαραταξιακή πλειοψηφία, παρά τις προσπάθειες όσων υπηρετήσαμε τους πολίτες από αυτή τη θέση, υπήρξε μια απαξιωτική στάση. Αυτό αποτυπώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. 

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Ισότητας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Καρπέτας, ζητά, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και του Συμπαραστάτη του Δημότη! (βλ. εδώ). 

Πρόκειται για επαναφορά ενός παλαιότερου αιτήματος, το οποίο είχε διαμορφωθεί στην ίδια επιτροπή της ΚΕΔΕ στα τέλη του 2012. Μετά από την παρέμβασή μας, τελικά το αίτημα αυτό αναδιαμορφώθηκε στο τελικό κείμενο της Επιτροπής Θεσμών, τον Μάιο του 2013, ως αίτημα "διαλόγου με το Δίκτυο Συμπαραστατών". Είναι άγνωστο τί μεσολάβησε από τότε και κυρίως για ποιό λόγο η ΚΕΔΕ και οι επιτροπές της ουδέποτε υλοποίησαν το αίτημά τους για διάλογο με το Δίκτυο Συμπαραστατών. 

Κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο έχουν ήδη εκλεγεί επτά (7) Περιφερειακοί Συμπαραστάτες του Πολίτη και της Επιχείρησης (από τις 13 περιφέρειες συνολικά) και είκοσι επτά (27) Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρησης. Το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην έκθεσή του για την Τοπική και Περιφερειακή Δημοκρατία στην Ελλάδα εξήρε τον ρόλο του Συμπαραστάτη και υπογράμμισε ότι ο θεσμός λειτουργεί σε λίγους δήμους. 

Σε πείσμα όλων των παραπάνω, οι Συμπαραστάτες εξακολουθούν να δουλεύουν, υποδεχόμενοι τις καταγγελίες για την κακοδιοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση και την διαμεσολαβητική επίλυση των προβλημάτων. Θα είχε ενδιαφέρον να ρωτήσουν οι αιρετοί και τους πολίτες που εκπροσωπούν, κατά πόσον επιθυμούν την κατάργηση του θεσμού. Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ανεμογενετιστής της ύπαρξης πρέπει να είναι ο Καρπέτας γιατί λέει: "Βεβαίως αν ανοίξει θέμα χωροταξικής αναδιάρθρωσης των Δήμων, θ΄ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Αλλά νομίζω ότι το θέμα είναι υπαρκτό. Όπως υπαρκτό είναι το θέμα του ατροφικού εκ γενετής συμπαραστάτη του Δημότη, της εξωπραγματικής Επιτροπής Διαβούλευσης κ.τ.λ."

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παράνομη η αντιγραφή φωτογραφιών από ελεύθερης πρόσβασης προφίλ στο facebook

Yπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι αν κάποιος έχει λογαριασμό ελεύθερης πρόσβασης ("ανοιχτό προφίλ") σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ό,τι έχει αναρτήσει σε αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. Η παρανόηση αυτή επικρατεί κυρίως σε μέσα ενημέρωσης που νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα υλικό από προφίλ των χρηστών στο facebook, χωρίς να σέβονται ότι οι χρήστες δεν έχουν συγκατατεθεί στην εμπορική χρήση των δεδομένων τους από εφημερίδες ή την τηλεόραση. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών  (2016) στην οποία υπερασπίστηκα μια χρήστη του facebook επιβεβαίωσε ότι και από ελεύθερα προσβάσιμο λογαριασμό δεν επιτρέπεται χωρίς συγκατάθεση η αναπαραγωγή των προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών) και καταδίκασε την εφημερίδα να καταβάλει αποζημίωση στην θιγόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο:
“ Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτές πραγματικά προέρχονταν από ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, στην οποία η …

Χρήση φωτογραφιών από το facebook σε ΜΜΕ

Μια σημαντική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών και αφορά την χρήση φωτογραφιών που είχε αναρτήσει ένα πρόσωπο στο facebook και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Τύπο και στην τηλεόραση. Με την απόφαση 5336/2015, το Εφετείο έκρινε ότι αυτό δεν επιτρέπεται χωρίς την συγκατάθεση του υποκειμένου και επίσης αποφάνθηκε ότι το facebook αποτελεί "αρχείο προσωπικών δεδομένων" στοιχείο που αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοστεί επ' αυτού ο Ν.2472/1997 για την προστασία από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 
Οι επί του θέματος των φωτογραφιών αιτιολογικές σκέψεις του δικαστηρίου έχουν ως εξής:
"Με την προβολή των φωτογραφιών της ενάγουσας στην τηλεόραση, χωρίς τη συναίνεση ή την εκ των υστέρων έγκρισή της, προσεβλήθη το δικαίωμά της επί της ιδίας εικόνας. Το γεγονός ότι στις προβληθείσες φωτογραφίες της ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της δεν αναιρεί την προσβολή, δεδομένου ότι, αφ' ενός μεν, εικόνα του ατόμου δεν είναι μόνο το πρόσωπό του, α…

Σκουρλέτης: αντίθετο σε δημόσια τάξη / χρηστά ήθη το επώνυμο τέκνου ζεύγους γυναικών

Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση του Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών να καταχωρήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου που έλαβε το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του (βλ. εδώ), απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. 
Ο (πρώην) υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος αντί να απαντήσει τί συγκεκριμένο πρόκειται να πράξει σε επίπεδο νομοθεσίας για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των γονέων του παιδιού, όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η επιλογή του ονόματος τέκνου ήδη δίνεται από τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης), αναφέρει στην απάντησή του -γενικά και αόριστα- ότι το υπουργείο του υλοποιεί δράσεις "Δικαιοσύνης φιλικές για τα παιδιά" και ότι αναμένεται η έναρξη εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για θέματα οικογενειακού δικαίου. Περαιτέρω, για το γεγονός ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο δεν εφαρμόζει το άρθρο 10 του νόμου…