Σύμφωνα με την απόφαση 311/2011 της 7.7.2011, το Εφετείο της Βαρκελόνης έκρινε ότι η τοποθέτηση links από ένα site προς άλλα που περιείχαν έργα με ενδεχόμενα πνευματικά δικαιώματα δεν συνιστά παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας (βλ. την απόφαση εδώ).
Η υπόθεση ξεκίνησε από έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης έργων συγγραφέων και εκδοτών. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι η ιστοσελίδα δεν παραβίαζε τον νόμο για την πνευματική ιδιοκτησία, αφού αποτελούσε απλώς έναν κατάλογο ιστοσελίδων που περιείχε μόνο links χωρίς να φιλοξενεί τα επίμαχα έργα. Ο Οργανισμός υπέβαλε έφεση και το Εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση.
Το Εφετείο έκρινε ότι η υπόδικη ιστοσελίδα αποτελούσε έναν οδηγό για τους χρήστες, οι οποίοι μπορούσαν απλώς να εντοπίσουν ένα έργο και στην συνέχεια εάν θέλουν να το κατεβάσουν από τις παραπεμπόμενες ιστοσελίδες. Πιο συγκεκριμένα, το Εφετείο έκρινε ότι η τοποθέτηση links δεν "καθιστά προσιτά στο κοινό" τα παραπεμπόμενα έργα, κατά την έννοια του ισπανικού νόμου για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. "Προσιτό στο κοινό", εξηγεί το Εφετείο, "καθίσταται το έργο εκεί όπου φιλοξενειται και από όπου μπορεί ο χρήστης να κατεβάσει το έργο".
Σύμφωνα με το σχολιασμό του EFF, η απόφαση χαιρετίζεται ως αντιλαμβανόμενη την αρχιτεκτονική του Διαδικτύου και ελπίζεται ότι και άλλα δικαστήρια Ευρωπαϊκών κρατών θα ακολουθήσουν το σκετικό του Εφετείου της Βαρκελόνης.
1 σχόλιο:
Είδες όμως τι έγινε, δεν επιστρέφουν το domain. Οι ΗΠΑ θεωρούν πως τα .com και .net είναι δικά τους, επειδή τα διαχειρίζεται αμερικανική εταιρεία.
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2083906/claims-com-net-websites-jurisdiction
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση είναι σωστή και χαίρομαι που έρχεται από την Ευρώπη. Να τονιστεί το Ευρώπη, γιατί οι δικοί μας φαίνεται πως δεν έχουν ευρωπαϊκές αντιλήψεις στα θέματα του διαδικτύου. Θα γελοιοποιηθούμε ξανά στο θέμα της ταυτοποίησης, όπως και με τη γενική απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιχνιδών, επειδή δεν μπορούσαν να λύσουν το ζήτημα με τα φρουτάκια.
Δημοσίευση σχολίου