Παρασκευή, Αυγούστου 12, 2011

Ε-Lawyer στον ΣΚΑΪ για τη νομοθεσία περί blog

6 σχόλια:

Χαζούλης είπε...

Σας ευχαριστώ για την απάντηση αλλά η άποψη σας δε με βρίσκει σύμφωνο από ολες τις σκοπιές.

Γνωρίζετε καλύτερα απο έμενα οτι απάτες και εκβιασμοί συμβαίνουν απο αρχαιοτάτων χρόνων.Δεν χρειάζεται το διαδίκτυο.

Όπως έχετε ηδη διατυπώσει, το διαδίκτυο ειναι χαοτικό και παγκόσμιο. Ως εκ τούτου κανείς Σανιδας δε μπορεί να κάνει τίποτα για να το ελέγξει. Μιλάτε για τα blogs. Αυτα ειναι μόνο ενας απο τους χιλιάδες τρόπους για να εκβιάσει κάποιος μέσω internet. Προσωπικά αν και αρχάριος ξέρω μεθόδους για να κρύψω την ip μου, που δε θα με βρίσκει ούτε ο Θεός ο ίδιος.

Στο βιντεο αναφέρετε οτι πρέπει να μπλοκάρουν τα παραβατικά κείμενα κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης, άρα είστε υπέρ της επιτροπής αυτής (αλλιώς βγάζει σε άτοπο).
Ξέρετε τη θα συμβεί ; Σε πρώτη φαση θα γίνουν 1000αδες καταγγελίες απο κάθε πικραμένο. Ενω τα καταγγελθέντα κείμενα μπορεί να φτάσουν τα δεκάδες χιλιάδες.
Σε δεύτερη φαση οι φωστήρες της επιτροπής θα κάνουν λογο για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα και οτι ο ρόλος της επιτροπής πρέπει να διευρυνθεί με "παραπάνω εξουσίες", ανθρώπινο δυναμικό και πάει (κ)λέγοντας.

Ο μόνος τρόπος ελέγχου του διαδικτύου στη τελική θα αποδεχθεί αυτος που ακολουθεί η Κινα.Δηλαδή πλήρης.

Δε πρόκειται βέβαια να συμβεί κατι τέτοιο. Απλα θα αποδειχθεί για αλλη μια φορά οτι αυτή η συζήτηση είναι καινή και δεν οδηγεί πουθενά.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να προσθέσω οτι αυτες οι νοοτροπίες αποτελούν σοσιαλιστικές νοοτροπίες και μου κάνει εντύπωση πως φιλελεύθεροι άνθρωποι (θιασώτες της αυτο-ρύθμισης)σαν τον Μανδραβελη πέφτουν σε τέτοιες λούμπες. Βέβαια λίγοι είναι αυτοι που αντιστέκονται στη δύναμή της Καρέκλας.

Συγνώμη αν σας κούρασα απλά ήθελα να γίνω πιο σαφείς.

e-Lawyer είπε...

Η επιτροπή συγκροτήθηκε με αποστολή την άρση του απορρήτου.

Εγώ λέω ότι αντί για άρση του απορρήτου θα είναι πιο αποτελεσματικό οι εταιρίες που παρέχουν πλατφόρμες για μπλόγκινγκ να τηρούν τους Όρους Χρήσης που πι ίδιες έχουν θέσει. Όλες έχουν διαδικασίες ριπόρτ για παράνομο υλικό, αλλά δυστυχώς δεν τις εφαρμόζουν με την αμεσότητα ή την σοβαρότητα που θα έπρεπε. Πρόκειται για μια αυτορρυθμιστική λύση που θα μπορούσε να ενισχυθεί με νομοθετική υποχρέωσή τους να τηρούν τις δεσμεύσεις των Όρων Χρήσης.

Σημειωτέον ότι και τώρα γίνεται και κάποιες υπηρεσίες όπως το facebook έχουν επαρκή τμήματα complaint handling. Οπότε δεν χρειάζεται άρση απορρήτου κλπ. Τώρα αν έχεις επισημάνει στην εταιρία το παράνομο περιεχόμενο κι αυτή αρνείται να το άποσύρει τότε παίρνει πάνω της την ευθύνη και μπορείς να στραφείς εναντίον της δικαστικά.

Ιησούς του Ναυή είπε...

Το "εταιρικό επίπεδο" αρέσει στους δημοσιογράφους. Ως έκφραση και ως σημαινόμενο σημασιολογίας. Ανεύρετη ολοκαίνουργια λέξη του φιλόλογου. Είναι ωραία, γιατί το δαχτυλίδι κυλάει ταλαντωνόμενο σε μια καμπύλη catenary, γιατί οι φοβερές κλωστές του μεσαίωνα εξακολουθούν να παραμένουν μαύρες και να ράβουν υδάτινες σπηλαιογραφίες, ραβδογράμματα, τους νοσφισμένους ουρανούς.

Νομίζω είπε...

Έχω την εντύπωση πως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συμμορφώνονται με τους νόμους της πολιτείας περί άρσης του απορήττου. Δέχονται αιτήματα από εισαγγελείς και παρέχουν την ταυτοποίηση της ip με το φυσικό πρόσωπο - πελάτη σε περιπτώσεις που προβλέπει ο τρέχων νόμος.

Όροι χρήσης για θέματα μη αποδεκτής χρήσης της υπηρεσίας αφορούν τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με spam. Σε αυτή την περίπτωση το θέμα λύνεται μεταξύ παρόχου-πελάτη. Για ελευθερία του λόγου δεν υπάρχει κάποια μνοία.

Αντιλαμβάνομαι, πως ο πιθανόν πρόσθετος όρος χρήσης στα συμβόλαια των παρόχων περί πχ δυσφήμισης δεν θα συνάδει με τον νόμο της πολιτείας κι ως εκ τούτου ο πελάτης θα μπορεί να καταφύγει στην δικαιοσύνη εάν τα καταναλωτικά του δικαιώματα θιχτούν.

Τέλος, το ιντερνετ αποτελεί μεταξύ άλλων και απόγονο της εφημερίδας και του τηλέγραφου, δηλαδή ένα μέσο μετάδοσης της πληροφορίας σε πολύ πιο εξελιγμένη μορφή.

e-Lawyer είπε...

Κάνεις λάθος, στους όρους χρήσης όλων των εταιριών υπάρχει μνεία για το περιεχόμενο σε σχέση με την ελευθερία της έκφρασης. Κρίμα να σπεύδεις να τοποθετηθείς χωρίς να έχεις ρίξει πρ´ωτα μία ματιά στο θέμα σου. Και μετά μας ενοχλεί η νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Νομίζω είπε...

Σωστός.
Θέλω να πιστεύω ότι γενικά διασταυρώνω πληροφορίες επαρκώς πριν εκφέρω άποψη αλλά σε αυτό το θέμα βιάστηκα.
Άσε που σε νομικά θέματα είμαι εντελώς στούρνος. Μην έχοντας κατανοήσει την μηχανή νομοθέτησης, δίκαια ακούγομαι ως εκτός θέματος.
Τέλος, αν θέλεις η διατύπωση της τελευταίας σου πρότασης αποδυναμώνει την μεταδοτικότητά της.

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...